GT

GT: Nick Catsburg debuteert met pole position en tiende plaats in Pirelli World Challenge

0Dagys -2015 367240

Nick Catsburg heeft op het Circuit of The Americas zijn debuutrace in de Pirelli World Challenge met een tiende plaats afgesloten. Catsburg vertrok vanaf pole position en behield de leiding bij de start, maar een straf wegens het overschrijden van een witte lijn gooide roet in het eten voor de Voorthuizenaar.


Tekst: Marcel ten Caat (twitter: @marceltencaat)
Foto: John Dagys / Sportscar365.com

In zijn allereerste kwalificatie ooit in de Pirelli World Challenge wist Catsburg direct de concurrentie te verrassen en bezorgde hij Blancpain Racing pole position voor de openingsrace van het seizoen. De Reiter-coureur was met de Lamborghini Gallardo FL2 GT3 McLaren-coureur Kevin Estre en Ferrari-coureur Olivier Beretta te snel af en mocht daardoor zijn debuutrace vanaf pole beginnen.

Bij de staande start kwam Catsburg goed weg, maar kreeg hij direct de vanaf de vierde plaats vertrokken Porsche 997 GT3 R van Ryan Dalziel achter zich aan. Catsburg moest verdedigende lijnen rijden om Dalziel achter zich te houden en overschreed daarbij de witte lijn aan het einde van de pitstraat. Hoewel de Voorthuizenaar na een spannende eerste ronde een gat sloeg naar Dalziel, kreeg hij enkele ronden later een drive through straf en verloor daardoor de leiding van de wedstrijd.

Catsburg kwam na het inlossen van de straf als vijftiende weer naar buiten en vocht zich uiteindelijk nog terug naar de tiende plaats algemeen en de zevende plaats in de GT-klasse. De algemene overwinning ging echter naar Olivier Beretta, die in de laatste ronde Ryan Dalziel wist in te halen. Doordat Catsburg de snelste raceronde wist te rijden zal de Lamborghini Gallardo FL2 GT3 ook morgen vanaf pole position mogen vertrekken, voor de Cadillac ATS-V.R GT3 van de Amerikaanse coureur Johnny O'Connell.

Nick Catsburg: "Ik baal hier echt van, echt jammer dit. Tijdens de rijdersbriefing is wel gesproken over de witte lijnen, maar dat ging over het uitrijden van de pits. Ik had een goede start en lag na een mooi gevecht met Ryan Dalziel in de openingsronde aan de leiding tot ik die drive through straf kreeg. Morgen start ik echter weer vanaf pole position, dus is er weer een kans op een goed resultaat!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet