Belcar

Belcar: vanuit een Seat Ibiza TDi in een Porsche 996 biturbo

Helmert Jan van der Slik maakt tijdens de 24 uren van Zolder zijn Belcar-debuut. Samen met onder meer Menno Kuus deelt hij de McDonald’s Porsche 996 biturbo in de snelste klasse. Helmert Jan heeft natuurlijk veel ervaring in de Formule Ford en de Formule Renault, maar qua ‘dak boven zijn hoofd’ kwam hij nog niet verder dan een Seat Ibiza TDi!

Tekst: Roy van der Laan Fotografie: Tim Böhme

 Kuus_vdSlik


Helmert Jan was eigenlijk helemaal niet op zoek naar een ‘zitje’ tijdens de 24 uren van Zolder. “Ik las de oproep van Menno op AUTOSPORT.NL, zo is het balletje gaan rollen”, aldus de jonge coureur.
Woensdag, tijdens de eerste trainingen van de race, maakte Helmert Jan voor de eerste keer kennis met de auto. “Het was de bedoeling dat ik veel ronden zou rijden tijdens de vrije training om ervaring met de auto op te doen. Daar kwam door motorproblemen weinig van terecht. Ik reed mijn eerste serieuze rondjes pas tijdens de nachttraining. Dat was dubbel lastig; ik moest aan de Porsche wennen en aan racen in het donker. Dat had ik ook nog nooit gedaan.”

Night rider

Op zaterdagmiddag, vlak voor de start van de race, had Helmert Jan in totaal 20 tot 25 rondjes met de superkrachtige Porsche afgelegd. Dat was onvoldoende om de auto tot in de finesses te leren kennen. “Ik denk dat ik nog wel één tot anderhalve seconde sneller kan dan mijn snelste tijd tot nu toe”, aldus de Belcar-debutant. Hij had echter al dusdanig veel indruk op het team gemaakt dat hij samen met Menno Kuus de lastige taak had gekregen om de Porsche tijdens de nachtelijke uren te bemannen!
Tot slot: wat is zijn doel? “Ik hoop dat we de race uitrijden”, vertelde hij vlak voor de start. “Dat is het belangrijkste.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet