Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Haalt Alonso de Grand Prix van Australië?

Alonso

Gisteren werd Fernando Alonso ontslagen uit het ziekenhuis, nadat hij er drie nachten had doorgebracht. Teambaas Ron Dennis verklaarde vandaag dat de Spanjaard "zonder enige verwondingen" het ziekenhuis heeft verlaten en dat hij ervan uitgaat dat de teruggekeerde stercoureur in Melbourne gewoon zal starten. Daar is echter niet iedereen zo heilig van overtuigd.

Tekst: Daan Jeuken

Vage omstandigheden
De crash van Alonso is nog steeds met vraagtekens omgeven. Volgens de officiële lezing van het team ging hij door een heftige rukwind van de baan, waarna hij met zijn rechter zijkant de bandenstapels in ging. Na de crash was de Spanjaard een paar tellen buiten westen, maar uiteindelijk bleek er geen hersenschudding te zijn. "Hij is fysiek in orde. Er is geen hersenschudding of iets. Hij toonde aanvankelijk wel de symptomen, maar scans laten niets zien", aldus Ron Dennis. Wel bevestigde de teambaas dat Alonso wat geheugenverlies had, maar niets ongewoons bij dergelijke omstandigheden.

Geen belemmeringen?
Toch blijft de situatie rondom Alonso een vaag verhaal. Ten eerste is de crash al opmerkelijk; laat een coureur van het kaliber Alonso zich nog verrassen door de wind? Er gaan geruchten dat Alonso crashte doordat hij flauwviel door een elektrische schok, maar volgens het team was er niets mis met de auto. Ten tweede is er de vraag waarom Alonso drie nachten in het ziekenhuis moest blijven als er helemaal niets aan de hand is. "Ik ben geen dokter en Fernando zal de standaard tests van de FIA moeten doorlopen, maar ik zie geen reden waarom hij hier niet fluitend doorheen zal komen en in Melbourne zal starten", aldus Dennis.

In de tussentijd waarschuwen kenners Alonso om vooral niet te snel weer in de raceauto te stappen. Indy 500-winnaar Gil De Ferran bijvoorbeeld mag zich kenner noemen, met drie hersenschuddingen in zijn carrière. "Ik zou Fernando adviseren pas terug te keren als hij 100% fit is, anders kan hij zichzelf meer kwaad dan goed doen. Mijn eerste hersenschudding belemmerde mijn zicht, dat wekenlang slecht was. Bij mijn tweede was ik een maand lang duizelig, alsof ik continu dronken was. Bij mijn derde was ik mijn timing kwijt."

Heeft het zin?
Een andere vraag die gerechtvaardigd lijkt, is hoeveel zin het voor Alonso heeft om risico's te nemen in Melbourne. McLaren heeft tot dusver immers een waardeloze testwinter achter de rug; het team valt van het ene probleem in het andere en staat meer stil dan dat het rijdt. Ook vandaag kwam Jenson Button niet verder dan zeven rondjes, dit keer vanwege een waterlekkage in de motor. Er staan nog drie testdagen op het programma.

Wellicht kan McLaren een sprankje hoop putten uit een blik op de recente geschiedenis. Vorig seizoen kende Red Bull net zo'n dramatische winter als McLaren nu, had het nog geen enkele raceafstand in de auto's, maar reed Ricciardo in Melbourne pardoes naar de tweede plek. Het kan verkeren.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet