Formula E

Formule E: Acht fabrikanten benoemd voor tweede seizoen

De FIA maakte vandaag de namen van acht fabrikanten bekend die in het tweede seizoen van het Formule E kampioenschap actief zullen zijn. Daarmee worden de credentials van de series als testcase voor de ontwikkeling van elektrische automobiel technologieën aanmerkelijk verhoogd.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E

Formule E


Acht fabrikanten benoemd voor tweede Formule E seizoen
Gedurende het seizoen 2014/2015 hebben alle Formule E Teams gebruik gemaakt van identieke Spark Renault SRT 01 E-eenzitters waar gebruik werd gemaakt van de aandrijfbron welke door McLaren Electronic Systems ontwikkeld werd. Vanaf 2015/2016 wordt de serie een open kampioenschap die de fabrikanten in staat stelt om hun eigen innovaties toe te passen en hun eigen aandrijfas te ontwikkelen.

Om de kosten te beperken en de promotie in investeringen en innovatie te vergroten blijft de betrokkenheid aanvankelijk tot de aandrijfas beperkt en dan in het bijzonder de e-motor, de inlaat, de versnellingsbak en het koelsysteem. Alle andere onderdelen zullen aan de auto hetzelfde blijven. Dit om de kosten op aerodynamische ontwikkelingen te drukken.De FIA heeft vandaag hiervoor de volgende acht fabrikanten benoemd: 

Abt Sportsline, Andretti, Mahindra, Motomatica, NEXTEV TCR, Renault Sport, Venturi Automobiles en Virgin Racing Engineering.

In het derde seizoen mogen de fabrikanten zich op de ontwikkeling van de accu's richten. Het is de bedoeling dat er in het vijfde seizoen per rijder nog maar van één auto gebruik gemaakt mag worden. Nu moet er nog telkens halverwege de afstand van auto gewisseld worden.

FIA President Jean Todt: "De lancering van het FIA Formule E Kampioenschap is een enorm succes geweest. Deze innovatieve en spectaculaire autosportdiscipline bevindt zich in het proces van sportieve en technische erkenning en met de komst van fabrikanten heeft de volgende fase zich in de Formule E ontwikkeling aangediend! Het geleidelijk openstellen van het reglement zal de innovatie promoten en tegelijkertijd de kosten beheersen. De door de fabrikanten gekozen oplossingen zullen hopelijk in het hart van de Formule E snel leiden tot een snelle ontwikkeling van op de toekomst gerichte technologieën. Wij zijn erg tevreden over de gekozen fabrikanten en met de kwaliteit van de aanvragen die wij ontvangen hebben. Dit reflecteert de enorme belangstelling die de Formule E wekt."

Formule E CEO Alejandro Agag: "Voor de Formule E is het natuurlijk fantastisch dat zij al na vier wedstrijden van het kampioenschap deel willen blijven uitmaken en dit toont het enorme vertrouwen in de serie. Vanaf het begin was één van onze doelstellingen om technologische competitie te promoten maar als organisator van het kampioenschap kun je dit niet zelf doen. Daarvoor hebben we "acteurs"' nodig die het in de races tegen elkaar opnemen en technologieën willen ontwikkelen. In deze strijd verbeteren we de technologie en met verbeterde technologieën worden de elektrische auto's weer verbeterd. In het derde seizoen verwachten wij nog meer fabrikanten. Op dit moment spreken wij met vele geïnteresseerden."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet