GT

GT: Laurens Vanthoor schittert in kwalificatie Bathurst

IMG 6956
Laurens Vanthoor was met de 'kangoeroe-Audi' van het Phoenix-team het snelst

Laurens Vanthoor is in Bathurst een klasse apart. Vanmorgen reed hij in de vijfde en laatste vrije training op het 'Mount Panorama Circuit' met 2:03,5373 minuten de snelste tot dan toe ooit gereden tijd met een GT3-auto, maar vanmiddag in de kwalificatie verpulverde hij letterlijk de concurrentie door met een tijd van 2:02,5521 minuten de pole-position voor zich op te eisen. De tijd van de coureur uit het Belgische Zolder, gereden in de Phoenix-Audi R8 LMS ultra met het startnummer 15, is de snelste ooit gereden tijd in Bathurst tijdens een competitie. Tot nu toe stond het baanrecord op naam van Simon Hodge in een Mygale-Mercedes Formule 3-auto (2:02,6701 minuten). Alleen Jenson Button was in een McLaren-Formule 1 tijdens een demonstratie in 2011 sneller, maar de tijd van 1:48 minuten was niet officieel. De wijze waarop Vanthoor zijn vliegende ronde op het 6,213 km lange circuit aflegde, dwong alom bewondering af.

Tekst: René de Boer (vanuit Bathurst, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

IMG 7201
Vanthoor bleef er zelf vrij nuchter onder

Zelf bleef Vanthoor, zoals altijd, relatief stoïcijns onder de loftuitingen die hij na zijn prestatie in ontvangst mocht nemen. "Ik had al een paar snelle ronden gereden, dus ik wist dat het wel goed zat. Dat het zo snel zou zijn, had ik zelf ook niet verwacht, ik had op een tijd ergens laag in de 2:03 gerekend", aldus de Vlaming. "Natuurlijk is de startpositie bij zo'n lange race niet zo heel belangrijk, maar het is wel mooi om op pole te staan." Sinds twee jaar draagt de speciale trofee voor de pole-position op Bathurst de naam van Allan Simonsen, de betreurde Deense coureur die een aantal malen deelnamen aan de Australische twaalf-uursrace.

IMG 6937
Snelle tijd, maar ook schade voor de Nissan

Chiyo zorgt voor schade aan Nissan
De strijd om de pole-position werd beslist in de apart sessie van 20 minuten, die uitsluitend was voorbehouden aan de GT3-auto's uit de Pro- en de amateurklasse. Achter de Phoenix-Audi kwalificeerde David Russell de JBS-Lamborghini als tweede met een tijd van 2:03,1751 minuten, gevolgd door de NISMO-Nissan GT-R. Het Nissan-team keek echter met gemengde gevoelens naar het kwalificatieresultaat, want de tijd van Katsumasa Chiyo (2:03,2974 minuten) was weliswaar uitstekend, maar in zijn volgende ronde zette de Japanner bij 'The Cutting' de Nissan achterwaarts in de muur.

IMG 7179
De schade aan de MARC-Mazda 3 V8 is wel weer te repareren

Pech voor Breukers
Eerder in de middag moest de 60 minuten durende algemene kwalificatie voor alle deelnemende teams eenmaal worden onderbroken, nadat Ivo Breukers bij 'The Cutting' de controle over de MARC-Mazda 3 verloor, in de rondte ging en met de linker zijkant van de auto de muur aan de buitenkant van de baan raakte. De auto kwam tegen de rijrichting in tegen de muur tot stilstand en dat was voor de wedstrijdleiding uiteraard het sein om de sessie tijdelijk te staken. De MARC-silhouet-auto werd achterop een transporter terug naar de paddock gebracht, waar MARC-oprichter en -eigenaar Ryan McLeod de schade inspecteerde. "Dat kunnen we voor morgen wel weer repareren", meende de Australiër.

Uiteindelijk reed tweevoudig Bathurst-winnaar Christopher Mies in de nummer 9-Hallmark-Audi in deze sessie de snelste tijd: 2:04,2191 minuten. Daarmee stond de Duitser tevens bovenaan in de amateurklasse. "Ja, het was wel een goede ronde. Ik had drie, vier snelle ronden, maar ik denk dat het uiteindelijk pas beslist wordt in de tweede sessie", zei Mies. Profetische woorden, naar zou blijken. Matteo Rugolo eindigde met de nummer 77-AF Corse-Ferrari als tweede met een tijd van 2:04,3234 minuten. Daarachter was Laurens Vanthoor de snelste rijder uit de Pro-klasse met een tijd van 2:04,3516 minuten, voor David Russell in de JBS-Lamborghini, Toni Vilander in de Clearwarzer-Ferrari en de 16-jarige Austin Cindric in de snelste van de beide Erebus-Mercedes-Benz SLS AMG GT3's.

IMG 6699
Snelste tijd in de GT4-klasse voor de Donut King-Lotus

In de B-klasse voor Porsche Cup-auto's stond Ben Barker in de Grove-Porsche lange tijd aan de leiding, maar hij werd uiteindelijk van de pole in de klasse verdrongen door Marcus Marshall in de Supabam Supermarkets-Porsche, die tot een tijd van 2:09,9110 minuten kwam. In de 'International'-klasse ging de snelste tijd naar Gary Jacobsen in de nummer 93-MARC Cars Australia-Focus. Snelste GT4-auto uit de C-klasse was de Donut King-Lotus Exige Cup R in de handen van Mark O'Connor, terwijl Ben Schoots met de Daytona Sportscar Coupé het snelst was in klasse D.

IMG 6517
Toch nog een Nederlander aan de start, al is het dan ook een 'halve': Chris van der Drift werd gistervond toegevoegd aan de bezetting van de nummer 66-Porsche

Uitslag:
1. Mapelli/Vanthoor/Winkelhock, Audi R8 LMS ultra, 2:02,5521
2. Lago/Russell/Owen, Lamborghini Gallardo GT3, 2:03,1751
3. Strauss/Chiyo/Reip, Nissan GT-R NISMO GT3, 2:03,2974
4. Wyatt/Rugolo/Rigon, Ferrari 458 Italia GT3, 2:03,8400
5. O'Young/MacDowall/Mücke, Aston Martin Vantage GT3, 2:03,9685
6. Vilander/Griffin/Sun, Ferrari 458 Italia GT3, 2:04,0583
7. LeBrocq/Muscat/Canto, Mercedes-Benz SLS AMG GT3, 2:04,1471
8. Quinn/Quinn/Estre, McLaren MP4-12C GT3, 2:04,1483 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet