GT

GT: Lamborghini en Audi bepalen tempo op eerste trainingsdag Bathurst

IMG 6229
De JBS-Lambo (hier vooraan) zette op vrijdag in Bathurst de snelste tijd neer

Roger Lago was met een tijd van 2:04,2332 minuten met de JBS Australia-Lamborghini het snelst tijdens de eerste trainingsdag voor de 'Liqui Moly Bathurst 12 Hour', de lange-afstandsrace voor GT's en toerwagens, die aanstaande zondag op het 'Mount Panorama'-circuit wordt verreden. Vandaag (vrijdag) stonden er vier trainingssessies van elk een uur op het programma, waarbij Lago in de derde sessie de snelste tijd van de dag reed. Ook in de eerste heat eindigde de Lamborghini bovenaan. In de andere twee sessies bepaalden Audi-rijders het tempo: Laurens Vanthoor was in de tweede heat het snelste met één van de twee fabrieksondersteunde Phoenix-Audi's, Christopher Mies eindigde in de vierde en laatste training bovenaan met de auto van het Australische team Hallmarc/Network Clothing. In de dagoptelling was Vanthoor achter Lago de op één na snelste, Mies volgt één positie daarachter.

Tekst: René de Boer (vanuit Bathurst, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

IMG 5882
Laurens Vanthoor was met de 'kangoeroe-Audi' van het Phoenix-team de snelste in de tweede heat

Met in totaal 53 auto's is de twaalf-uursrace dit jaar sterk bezet, maar niet alle rijders die van plan waren om te rijden zijn van de partij. Zo raakten vier leden van het Porsche-team Mobil GT3 Endurance gisteren betrokken bij een verkeersongeval nabij Bathurst, waarop coureurs Phil Mauger en Hayden Knighton in het ziekenhuis belandden, waar ze minstens drie dagen moeten blijven. Ook coureurs Scott en Lindsey O'Donnell werden voor controle naar het ziekenhuis overgebracht, maar werden daaruit weer ontslagen. Ze racen dit weekeinde echter niet.

IMG 4872
De Ferrari van Maranello Motorsport, vorig jaar winnaars in Bathurst, werd bij een botsing geheel afgeschreven

Ook voor het team Maranello Motorsports, dat vorig jaar met de nummer 88-Ferrari de race in Bathurst won, liep het evenement anders dan gepland. In de eerste training raakte de Ferrari betrokken in een botsing met de nummer 99-Craft-Bamboo-Aston Martin. Daarbij raakte de Ferrari dusdanig zwaar beschadigd, dat deze ter plekke niet kan worden gerepareerd. Het team is nog bezig om eventueel de tweede auto van het AF Corse-team te kopen, die weliswaar was ingeschreven, maar niet aan de start komt. Een beslissing hierover is nog niet genomen. De Aston Martin kan na reparatie morgen weer deelnemen aan de laatste vrije training en de kwalificatie. Datzelfde geldt voor de nummer 11-Bentley, die tijdens de tweede training beschadigd raakte.

IMG 5364
De debuterende MARC-Mazda 3 V8, waarmee Ivo Breukers in actie komt

Ivo Breukers enige Nederlander aan de start
De enige Nederlander die dit jaar in Bathurst aan de start staat, is Ivo Breukers. De Limburgse rijder neemt deel met een MARC Mazda 3 V8, een silhouet-auto van fabrikant MARC Cars Australia. "Onze auto is echt splinternieuw, de eerste sessie hier was gelijk de shakedown", aldus Breukers. Dat bleek, want er waren nog de nodige kinderziekten. Tijdens de vierde sessie bleef de nieuwe Mazda-silhouet-auto zelfs in de pits, omdat de koppeling moest worden vervangen. In de eerdere sessies zat de Mazda qua tijden echter dicht in de buurt van de andere MARC-silhouet-auto's, de al beproefde Ford Focus.

IMG 6690
Snelste in de vierde training: Christopher Mies met de Hallmarc-Audi

IMG 4947

Met de plaatsen drie, twee, zes en zeven zat het Nissan-team er de hele dag goed bij

IMG 5419

Rode vlaggen na crashes waren aan de orde van de dag

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet