ATS Formel 3 Cup

Formule 3: De teloorgang van de ATS F3 Cup kwam niet onverwacht

Afgelopen maand werd er voorlopig voor "een jaar" de stekker uit de ATS F3 Cup getrokken. De door voormalig F3 BSR-teambaas Bertram Schäfer opgezette serie aanschouwde in 2003 het levenslicht. Destijds was het een alternatief voor rijders en teams die niet direct het budget hadden om op het F3 Euroseries niveau te kunnen racen

Tekst en Foto's Willem J. Staat


2009 Vanthoor

Het ATS F3 Kampioenschap in betere tijden 2009. Hockenheim met Laurens Vanthoor op kop.

De teloorgang van de ATS F3 Cup kwam niet onverwacht
Dat er eind januari de stekker uit de ATS F3 Cup getrokken werd roept ook nauwelijks verbazing op. Het mag al een wonder heten dat de ATS F3 Cup na 2012 nog twee jaar lang uitgehouden heeft. In 2003 werd de ATS F3 Cup ofwel de voormalige F3 Recaro Cup door Bertram Schäfer in het leven geroepen. Omdat het Duitse F3 kampioenschap tot F3 Euroseries werd omgedoopt kreeg Schäfer een ideaal platvorm. De teams die in de F3 Euroseries over nieuwe chassis moesten beschikken konden zo hun wat oudere bolides doorschuiven. Afgelopen seizoen werd er in de ATS F3 Cup nog met chassis daterend van 2008/2011 gereden. Voor dit jaar stond er eigenlijk wederom een chassisoverstap op het programma. Magere startvelden kondigden in 2012 eigenlijk het naderende einde al aan. Realistisch gezien was er met de introductie van de FIA F4 klasse in 2015 voor twee opstapklasses eigenlijk geen plek meer in het ADAC GT Masters pakket.

2006 RVZ
Voor Renger van der Zande betekende de ATS F3 Cup een ideale opstap naar de F3 Euroseries, DTM en later diverse GT Kampioenschappen.

Terugblik
Hoewel een groot aantal deelnemers door de jaren heen zeker niet over het niveau van hun F3 Euroseries-en later EK collega's beschikte heeft de ATS F3 Cup toch een aantal toprijders afgeleverd waaronder de eerste kampioen Joao Paulo de Oliveira die voor Nissan in het Japanse GT Kampioenschap een grote ster is. In het Japanse Super Formula behoort De Oliveira eveneens tot de top. Vanuit Nederlands oogpunt wonnen Ho Pin Tung(JB Motorsport) en Carlo van Dam(Van Amersfoort Racing) in 2006 en 2007 de titel. Na 2007 behaalde het team van Frits van Amersfoort nog tweemaal de titel met de Belg Laurens Vanthoor (2009) en de Nieuw Zeelander Richie Stanaway(2011) de titel. Voor veel rijders betekende de introductie van de F3 Recaro Cup destijds de ideale opstap naar het grotere werk. Vraag het maar aan Renger van der Zande, Nico Hülkenberg, Daniel Abt, Nico Verdonck, Christian Vietoris, Tom Blomqvist en Lucas Auer om er een paar te noemen.

2006 Hulkenberg
Zelfs Nico Hülkenberg deed zijn eerste ervaringen in de ATS F3 Cup op.


Anderzijds kan het niet ontkend worden dat er gemiddeld toch wat meer doorsnee-rijders van de partij waren dan in de F3 Euroseries of het Europees Kampioenschap. Maar hierin moet enerzijds toch wel een onderscheid gemaakt worden. In tegenstelling tot in Nederland zijn er in het buitenland meer coureurs die de ambitie hadden om voor hun plezier F3 te rijden of om juist daar hun basics voor hun verdere ontwikkeling in de Pro/Am GT sport te halen. Maar een rollende chicane als Luca Iannaccone reed ambitie loos al jaren Formule 3. Gewoon omdat hij het leuk vond. En die bevond zich in de ATS F3 Cup op de juiste plek. Voor 2015 zal Iannaccone een ander speelterrein moeten zoeken. Ook kende de ATS F3 Cup nog een z.g. B-Trophy waaruit eigenlijk niemand echt progressie in zijn verdere carrière maakte.

2006 Hulkenberg 2
Nico Hülkenberg en teambaas Josef Kaufmann op Assen 2006.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet