Formula E

Formule E: Wedstrijd rondom het Kremlin bevestigd! Eprix-Berlijn een week teruggeschoven

Reeds gisteren wist www.autosport.nl te melden dat er mogelijk sprake zou zijn van een Formule E wedstrijd rondom het Kremlin. Vandaag heeft de Formule E-organisatie dit officieel bevestigd. De Formule E-wedstrijd gaat plaatsvinden op zaterdag 6 juni a.s.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E

moscow backdrop
Tja, een race rondom het Kremlin op 6 juni a.s. Of de EU daar gezien de vele sancties tegen dit land nu echt zo gelukkig mee is?

Wedstrijd rondom het Kremlin bevestigd. Berlijn een week teruggeschoven
Tijdens een persconferentie in Moskou hebben FIA President Jean Todt, Formule E CEO Alejandro Agag en Sergey Ivanov van de Russische Automobiel Federatie vanochtend in het Ararat Park Hyatt Hotel officieel de komst van een Formule E-wedstrijd rondom het Kremlin officieel bevestigd.De wedstrijd gaat plaatsvinden op een dertien bochten tellend parcours rondom het Kremlin. Het is de negende wedstrijd die voor het kampioenschap zal meetellen. De finale vindt op 27 juni in Londen plaats.

FIA President Jean Todt: De Russische aanwezigheid in de autosport gaat terug tot aan het begin van de 20e eeuw en de enorme groei die wij de afgelopen jaren gezien hebben is ongelofelijk. Na het WTCC-debuut twee jaar geleden en de F1 afgelopen jaar betekent de lancering van een ander FIA kampioenschap een belangrijke mijlpaal in de groei. Formule E vertegenwoordigt een nieuwe vorm van autoracen maar heeft zich ook ten doel gesteld om een totale nieuwe en jongere doelgroep hierbij te betrekken. Het past perfect in het traditionele rollenpatroon van de FIA om als leidende promotor van innovatie, technologie en performance in de automotive sector. Ik ben ervan overtuigd dat Moskou van het evenement gaat genieten."

Alejandro Agag: "We zijn verheugd om Moskou als tiende gaststad te mogen verwelkomen. De Russen hebben internationale evenementen altijd met passie en enthousiasme verwelkomd en ik ben ervan overtuigd dat dit ook met de Moscow E-prix het geval zal zijn. Zowel de Russische automotive markt als die van de elektrische voertuigen groeit gestaag en ik ben ervan overtuigd dat de Formule E er toe zal bijdragen om het gebruik van duurzame energie in dit land te promoten. Net zoals met onze voorgaande wedstrijden twijfelen wij er niet aan dat de Eprix een fantastisch spektakel voor de fans, teams en coureurs gaat worden."

The proposed circuit layout for the 2015 Formula E Moscow ePrix
De layout van het parcours rondom het Kremlin.

Sergey Ivanov, directeur van de Russische Automobielfederatie: "Formule E is een erg interessant en bovengemiddeld project waarbij de autosport verbonden is met innovatieve wetenschap en technologie. Een historisch evenement voor de Russische autosport. Het is voor de eerste maal dat er een echte race in het stadshart van Moskou gaat plaatsvinden. Wij werken nu allang met de FIA samen en zijn ervan overtuigd dat het FIA Formule E Kampioenschap gehouden gaat worden overeenkomstig de internationale standaard."

Valentin Buhtoyarov, voorzitter van de FEH Russia. "Het is voor mij een grote eer om Jean Todt en Alejandro Agag vandaag voor de bekendmaking van de Formule E-wedstrijd in Moskou te mogen verwelkomen. Ik wil ook de Gemeenteraad van Moskou voor hun steun bedanken en ik ben ervan overtuigd dat het evenement een succes gaat worden. Moscow E-prix is meer dan een wedstrijd, het is hightech competitie van grote wetenschappelijke betekenis die voor deze stad zo belangrijk is. Ook is er een aantrekkelijk entertainment programma gericht op de ontwikkeling van duurzaamheid."

Svetlana Korshunova, organisatrice van de Moscow E-prix: " Voor het achtste achtereenvolgende jaar hebben wij Moscow City Racing Events georganiseerd en elk jaar hebben wij onze best gedaan om met iets nieuws en spannends te komen. In 2011 vormde de in Frankrijk ontwikkelde EF01 Formulec-auto het hoogtepunt van ons evenement. Sindsdien hebben wij de ontwikkeling van volledig elektrische raceauto's in dit segment aandachtig gevolgd en het is voor ons een grote eer om de volledig elektrische auto's nu in een totaal andere status te zien. Dit gaat een onvergetelijke ervaring worden." Als gevolg van de bekendmaking van de Russische wedstrijd heeft de Formule E-organisatie de wedstrijs in Berlijn naar zaterdag 23 mei verschoven.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet