ATS Formel 3 Cup

Formule 3: Zandvoort Masters tijdens ADAC Masters weekend. In 2015 geen ATS F3 Cup.

Tijdens het ADAC GT Masters weekend van 18-20 september organiseert CPZ voor de 25e maal de prestigieuze Zandvoort Masters. Voor dit evenement zullen verschillende internationale F3 rijders worden uitgenodigd.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

Dontje
Indy Dontje de allerlaatste ATS F3 Rookie?


Zandvoort Masters tijdens ADAC Masters weekend. In 2015 geen ATS F3 Cup
De prestigieuze F3 Zandvoort Masters is nu ondergebracht in het ADAC Masters weekend. Behalve de ADAC GT-wedstrijden komt ook de F3 in actie. Voor dit evenement zullen verschillende internationale F3 rijders worden uitgenodigd.

ATS F3 Cup takes a break
De ATS F3 Cup neemt voor 2015 een "sabbatical year" zoals de Engelsen dit zo mooi omschrijven. Naar verluidt zou er onenigheid tussen de organisatie(Bertram Schäfer) en de ADAC omtrent de TV rechten zijn ontstaan. Volgens ingewijden kon er geen waarborg voor Live TV uitzendingen worden gegeven. Toen het Duitse F3 kampioenschap na 2002 tot F3 Euroseries werd omgevormd riep voormalig BST Teambaas Bertram Schäfer zijn eigen ATS F3 Cup(F3 Recaro Cup)in het leven dat jongere rijders in staat stelde om in sommige gevallen met iets ouder materiaal een entree in de F3 wereld te geven. Het team van Frits van Amersfoort leverde Carlo van Dam en de Belg Laurens Vanthoor in 2007 en 2009 als kampioen af. Voor beiden opende dit de weg naar een succesvolle GT carrière. Voor Joao Paulo de Oliveira(2003) en Ho Pin Tung(2006) openden de poorten zich op termijn richting Japans GT Kampioenschap en Asian Le Mans Series.

Maar ook Renger van der Zande en Nico Hülkenberg waagden hun eerste F3 stappen in de ATS F3 Cup. Na 2014 was het duidelijk dat er iets moest gebeuren. Team Lotus(Motopark) domineerde met Markus Pommer en Indy Dontje vrijwel het gehele kampioenschap. Saillant detail is dat Max Verstappen voor Team Lotus de Zandvoort Masters won. Ook zou niet iedereen gecharmeerd zijn geweest van de "push to pass"- motoren. Dit leidde in het verleden achter de schermen al tot de nodige discussies. Gemiddeld stonden er in 2014 negen tot elf auto's op de startgrid. Anderzijds vormde de inmiddels aangekondigde F4 als opvolger van de ADAC Formula Masters budgettair gezien een flinke concurrent voor de ATS F3 Cup. Ook het team van Frits van Amersfoort komt komend seizoen in de ADAC Formule 4 klasse uit. Realistisch gezien was er eigenlijk geen plaats meer voor twee soortgelijke kampioenschappen.

Verstappen Mooie afsluiter van de ATS F3 Cup? De zege van Max Verstappen tijdens de Zandvoort F3 Masters 2014
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet