GT

GT: Nissan maakt line-up Bathurst 12U bekend

Ook dit jaar neemt Nissan officieel weer aan de 12U van Bathurst deel en heeft het NISMO Athlete Global Team bestaande uit Alex Buncombe, Katsumasa Chiyo en Wolfgang Reip voor dit evenement ingeschreven.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Nissan Motorsport

Nissan GTR

NISMO wil dit jaar duidelijk een hoge klassering op Bathurst.

Nissan maakt line-up Bathurst 12U bekend
De Bathurst 12U is één van de vele globale evenementen waaraan Nissan zal deelnemen. In 2014 vierde NISMO haar 30e verjaardag en behaalde maar liefst 42 overwinningen en 82 podiumplekken. Met de Italiaan Ronnie Quintarelli en Tsugio Matsuda behaalde Nissan met de #23 MOTUL AUTECH GT-R Nismo GT500 het Japanse Super GT kampioenschap.

In 2014 nam Nissan voor het eerst sinds 1992 weer officieel aan een wedstrijd op Bathurst deel. Na de Bathurst 1000 overwinningen van Mark Skaife en Jim Richards in 1991 en 1992 keerde het merk na een afwezigheid van 22 jaar weer op Mount Panorama terug.

Het NISMO Global Athlete Team kwalificeerde zich als vijfde en beschikte over voldoende snelheid. Helaas viel de GT-R na een ongeval in de 59e ronde(het derde wedstrijd uur) na een incident op McPhillamy Park uit.

Voor Alex Buncombe, de langst dienstdoende Nissan Atleet in het Globale GT3 programma dat tevens dient als opleidingsinstituut voor de Nissan GT3 kandidaten, betekent dit zijn derde Bathurst deelname in binnen een jaar. Buncombe nam samen met Todd Kelly eveneens aan de Bathurst 1000, Sandown 500 en Gold Coast 600 wedstrijden, meetellend voor de Pirtek Endurance Cup deel.

Chiyo keert met een schat aan ervaring die hij in Europa heeft opgedaan weer terug naar Bathurst. In 2014 maakte hij deel uit van het Nissan Academy Team RJN en als onderdeel van het NISMO Global Driver uitwisselingsprogramma reed hij in de Blancpain Endurance Series, 24U Nürburgring, 24U Spa, 12U Bathurst en de Macau GT Cup. Katsumasa Chiyo is één van de opkomende sterren in de Japanse autosport. In het Japanse F3 kampioenschap won hij in 2011 de Klasse N titel.

Wolfgang Reip won in 2012 de Nissan GT Academy en begint in 2015 aan zijn derde seizoen. Hoewel Reip drie jaar geleden over geen enkele autosportervaring beschikte is hij wel de eerste coureur die op Le Mans een volledige elektrische ronde aflegde en op zijn thuiscircuit Spa Francorchamps in een wedstrijd van het Britse GT kampioenschap als derde eindigde.

Nissan Bathurst
Mount Panorama één van de mooiste circuits ter wereld.


Alex Buncombe: "Ik kijk naar Bathurst uit. Voor ons betekent dit "unfinished business". Wij hebben in 2014 nooit het werkelijk potentieel van de Nissan GT-R kunnen laten zien. Het circuit is fantastisch. Je moet die baan met respect behandelen. Met mijn V8 Supercar ervaringen van vorig jaar ben ik zeker beter voorbereid. En de GT-R houdt van vloeiende bochten en lange rechte stukken op Mount Panorama. Bij mijn weten hebben ze daar de meest enthousiaste autosportliefhebbers. Vorig jaar waren de verwachtingen hoog gespannen en wij deden het niet slecht. Ik zou graag met een podium naar huis gaan."

Katsuamasa Chiyo: ''Ik ben erg verheugd dat ik weer aan de 12U van Bathurst kan deelnemen. Onze eerste deelname eindigde helaas tijdens mijn stint met een crash. Ik vond dit erg spijtig voor het team. Ik kijk er naar uit en wil nu op Bathurst revanche nemen. In tegenstelling tot vorig jaar heb ik meer vertrouwen want dit is nu niet de eerste keer. En mijn teamgenoten Alex en "Wolfie" kan ik vertrouwen, wij hebben een erg goede band en ons NISMO Athlete Global Team is betrouwbaar en professioneel. Jammer dat Rick Kelly er vanwege de clash met de V8 Supercar testdag in Sydney niet bij kan zijn. Elk jaar kent deze wedstrijd de nodige incidenten en crashes. Het is één van de moeilijkste wedstrijden. Toch moeten wij het voorzichtig aandoen, we weten wat er kan gebeuren en ook met de kangoeroes moeten we voorzichtig zijn. Maar ik zal mijn best doen om aan de finish te komen."

Wolfgang Reip: "Mount Panorama is één van de mooiste circuits die ik ooit gezien heb. Mentaal gezien erg moeilijk en net zo hard als de Nordschleife. Ik heb op beide circuits geracet maar hoewel Bathurst korter is zijn ze beide even uitdagend. Voor een Europeaan geeft het racen op Bathurst een fantastisch gevoel want niet veel coureurs krijgen gedurende hun carrière de kans. Het is een privilege om voor de tweede achtereenvolgende keer hier samen met Alex en Chiyo te rijden. Ik heb hoge verwachtingen voor dit weekend. Wij hebben een sterke line-up en kunnen direct vanaf het begin pushen.

Vanwege de baan zal het zwaar zijn. Zeker ook vanwege het verkeer waar wij mee te maken hebben. Vorig jaar reden we in de Top 5 en toen crashten we. Laten we nu voor een podium duimen. Na 11 of 12 uur weten we waar we staan."

Nissan Team
Gaan Katsumasa Chiyo, Alex Buncombe en Wolfgang Reip op Bathurst scoren?

Darren Cox van Global Marketing&Sales: "Unfinished business" op Mount Panorama. Dat klopt. Wij willen een goed resultaat en wij hebben een fantastisch mensen om ons heen die aan onze hoge standaard voldoen.Voor ons is het belangrijk om Alex, Chiyo en Wolfie een tweede kans op de "Mountain" te geven en ik denk dat zij het beste uit onze GT-R zullen halen."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet