24H Series

24H Series: De Nederlanders in Dubai

150115 Dubai Review Black Falcon 2
Yelmer Buurman behaalde met de Black Falcon-SLS zijn eerste 24-uurs-overwinning

Het is al een paar dagen geleden, maar natuurlijk is de Hankook 24H DUBAI een race die het waard is om nog een keer op terug te komen. Inmiddels zijn we ook voorzien van het nodige beeldmateriaal ter illustratie, dus vandaar dat we hier nog een keer een overzicht geven van de wederwaardigheden van de Nederlanders in het deelnemersveld.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Allereerst natuurlijk Yelmer Buurman (Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG GT3, startnr. 2, 1e algemeen, 1e klasse A6-pro). Voor de Nijmeegse rijder was de cirkel rond: in 2006 reed hij in Dubai zijn eerste 24-uursrace en bij de tiende editie van de race in Dubai behaalde hij zijn eerste overwinning in een etmaalrace. "In 2006 reed ik met een SEAT Ibiza Turbo van Frans Verschuur. Een heel verschil met zo'n dikke SLS! De race winnen was prachtig. We hebben een probleemloze wedstrijd gehad, geen fouten gemaakt en de auto heeft het uitstekend gedaan. Ik had me geen betere start van het seizoen kunnen wensen", aldus Buurman.

150115 Dubai Review Ferrari 4
Peter Kox, Scuderia Praha-Ferrari 458 Italia GT3

Peter Kox (Scuderia Praha-Ferrari 458 Italia GT3, startnr. 4, 6e algemeen, 4e klasse A6-pro) was de op één na best geklasseerde landgenoot. "Dat we konden rijden was na de crash in de training al een wonder en alleen te danken aan de enorme inzet van het team", aldus de Eindhovenaar. "We konden snel terrein goedmaken, maar verloren in de nacht weer door een aanrijding met nota bene een Lamborghini, de auto van Roald Goethe. Als geheel kijk ik wel met tevredenheid terug op de race. Het was supergoed georganiseerd en normaal heb ik altijd wel wat aan te merken, maar in dit geval kan ik alleen maar positief zijn. Een en al lof!"

150115 Dubai Review Black Falcon Porsches
Gerwin Schuring, Black Falcon-Porsche 991 Cup

Een klassepodium was er voor Gerwin Schuring (Black Falcon-Porsche 991 Cup, startnr. 25, 10e algemeen, 2e klasse 997), die normaliter onder het pseudoniem 'Gerwin' rijdt. Samen met zijn Black Falcon-teamgenoten reed hij zelfs een tijdlang aan de leiding in de uiterst sterk bezette Porsche Cup-klasse, maar moest uiteindelijk de overwinning laten aan de andere Black Falcon-Porsche. De beslissing viel pas in het laatste kwartier van de race.

150115 Dubai Review Lechner Porsche
Jaap van Lagen, Lechner Racing Middle East-Porsche 991 Cup

Een plaats daarachter eindigde Jaap van Lagen (Lechner Racing Middle East-Porsche 991 Cup, startnr. 7, 11e algemeen, 3e klasse 997). De Lechner-Porsche, die Van Lagen deelde met drie coureurs die volop ervaring in de Carrera Cup Middle East hebben en dus ook het circuit van Dubai goed kennen, eindigde op slechts één ronde achter de beide Black Falcon-Porsches. In het eerste uur had Klaus Bachler een aanrijding, waardoor het team zes ronden verloor. Het vervangen van de aandrijfas vanwege een kapotte hoes, waardoor al het vet eruit was, kostte in de nacht nog eens zes ronden, maar voor de rest had het Lechner-team een probleemloze race. "Zonder die incidenten hadden we riant onze klasse kunnen winnen. Zelf heb ik een prima race gereden", meldde Van Lagen.

150110 Dubai 18u Lagen
Jaap van Lagen wachtend op zijn volgende rijbeurt
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet