Formule 3

F3: Van Amersfoort Racing legt Charles Leclerc vast voor EK F3 en start in ADAC Formule 4

150114 VAR Leclerc
De 17-jarige Monegask Charles Leclerc is de eerste rijder die door VAR is vastgelegd voor het EK F3

Van Amersfoort Racing is druk bezig met de voorbereidingen van het raceseizoen 2015, waarin het Gooise team de activiteiten uitbreidt met de deelname aan de nieuwe Duitse ADAC Formule 4-serie. Daarnaast is al één coureur vastgelegd voor het FIA EK Formule 3, en wel de Monegask Charles Leclerc, die afgelopen seizoen achter de oppermachtige Nyck de Vries als runner-up eindigde in het Formule Renault 2.0 Alps-kampioenschap. Daarvoor was Leclerc, die wordt begeleid door het bureau All Road Management van Nicolas Todt, de zoon van de FIA-president, succesvol in de kartsport, waarin hij Europese en mondiale titels won.

Tekst: René de Boer
Foto: PR

Nadat er inmiddels diverse rijders voor Van Amersfoort in de Formule 3 hebben getest, is de 17-jarige Charles Leclerc de eerste coureur die door het team als rijder voor het komende EK-seizoen wordt aangekondigd. Voor Leclerc staat de deelname aan de elf geplande EK-weekeinden alsmede de Grand Prix van Macau op het programma. Zowel de rijder als zijn managementbureau kozen voor Van Amersfoort Racing op basis van de aanbieding die ze van het Nederlandse team kregen en de positieve resultaten van de testsessies met het team, eind vorig jaar. "Ik ben erg blij dat ik met Van Amersfoort Racing dit seizoen in het hoog aangeschreven FIA EK Formule 3 kan rijden", zegt Leclerc. "Het team en ik hebben een spannende uitdaging voor ons. Na de test van afgelopen maand in Valencia kijk ik ernaar uit om met zo'n ervaren en succesvol team samen te werken." Frits van Amersfoort verklaart: "Charles heeft indruk op ons gemaakt met zijn prestaties in de karts en in het Alps-kampioenschap. Dat hij als 17-jarige in zijn eerste seizoen in de formulewagens als tweede eindigde, is indrukwekkend. Charles heeft de pure snelheid en het racetalent om een prominente rol in het EK te spelen. Aan ons is de taak om hem de middelen te geven om vanaf het begin succesvol te zijn."

ADAC Formule 4 als uitbreiding van de activiteiten
Naast het vastleggen van Leclerc voor de Formule 3, waarvoor ongetwijfeld binnen afzienbare tijd de namen van andere coureurs bij het team volgen, kondigde Van Amersfoort Racing ook de deelname aan de Duitse ADAC Formule 4-serie aan. De Formule 4 wordt internationaal door de FIA gepropageerd als de klasse voor jonge rijders die vanuit de kartsport de overstap willen maken naar de formulewagens en wordt dit jaar in Duitsland voor het eerst uitgeschreven. De organisatie is in handen van de ADAC, de grootste Europese automobielclub, en de races vinden grotendeels plaats in het voorprogramma van de ADAC GT Masters. De kalender vermeldt tot nu toe zeven raceweekeinden met vijf optredens in Duitsland, één in Spa-Francorchamps in België en één op de Oostenrijkse Red Bull Ring. Een achtste evenement wordt nog aan het programma toegevoegd.

"De ADAC kent een lange traditie van formulewagenklassen voor jonge rijders, waaruit ondermeer coureurs als Ralf Schumacher, Sebastian Vettel en Nico Hülkenberg voortkwamen", zegt Van Amersfoort. "We kennen de organisatie en de meeste circuits al dankzij onze deelname aan de Duitse ATS Formule 3 Cup in de afgelopen jaren." Het is de bedoeling dat Van Amersfoort Racing in het komende seizoen begint met twee tot drie auto's in de Duitse ADAC Formule 4. "Onderhandelingen met mogelijke rijders zijn op dit moment gaande", aldus Van Amersfoort. "Als er nog meer belangstelling bestaat, behoort ook de inzet van een vierde auto tot de mogelijkheden."

De nieuwe serie lijkt een succes te worden: eind vorige maand waren er al meer dan 20 inschrijvingen voor de ADAC Formule 4 2015, terwijl de inschrijvingstermijn pas medio maart 2015 sluit. "De ingrediënten kloppen: een goede auto om mee te leren, betrouwbare techniek en een strikt reglement, waardoor de kosten beheersbaar blijven", benadrukt Van Amersfoort. "Er zijn heel wat jonge talentvolle rijders in Europa en ook daarbuiten die wachten op een kans om de overstap te maken van de kartsport naar de formulewagens en de nieuwe Formule 4 biedt daarvoor een uitstekende kans."

UPDATE/RECTIFICATIE: Natuurlijk is Charles Leclerc niet de eerste coureur die door Van Amersfoort Racing voor het FIA EK F3 2015 is aangekondigd. Vorige week was dat al het geval voor de Italiaan Alessio Lorandi, die als 16-jarige de overstap maakt vanuit de kartsport. Leclerc is daarmee dus de tweede rijder die bij het Nederlandse team vastligt.

 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet