Sportscars

Sportscars: Renger van der Zande "Het was zo unreal"

Afgelopen weekend nam Renger van der Zande bij het team van Starworks aan de Roar Before the 24 Hrs. op de Daytona International Speedway deel. De Nederlander was afgelopen zondag in de regen het snelst maar was ook getuige van de angstaanjagende DP crash waarover autosport.nl afgelopen zaterdag al eerder berichtte.

Tekst Willem J. Staat
Foto's met dank aan Renger van der Zande

Daytona ROAR Test - Renger
Renger was snel in de regen. Maar aan een regen set-up heb je eigenlijk weing.

"Het was unreal"
Afgelopen weekend nam Renger van der Zande bij het team van Starworks aan de Roar Before 24 Hrs op de Daytona International Speedway deel. Van der Zande was afgelopen zaterdag ooggetuige van de enorme DP Crash waarvan www.autosport.nl al eerder dit weekend de berichtgeving deed.

"Die auto kreeg een klapband en nadat hij spinde ging hij vliegen. Het was zo unreal. Hij ging als een soort skateboard op zijn kop over de vangrail. Het was minder heftig dan vorig jaar want toen gebeurde dit twee keer" aldus Van der Zande.

IMG 1485
Vanuit de pits was Van der Zande live getuige van deze enorme crash. "Het was zo unreal"


Bij de driedaagse shakedown ontwaken de meeste teams weer uit hun winterslaap. Renger van der Zande: "Uiteraard is het op z'n Amerikaans een hoog Happy New Year gehalte op de paddock, iedereen is blij dat het weer begint.Omdat de auto na het seizoen helemaal gestript, en weer opgebouwd is, loop je ook tegen kleine technische probleempjes aan. Als je dit allemaal op de donderdag en vrijdag van het raceweekens zou moet doen dan kom je tijd tekort. Nu hebben de monteurs nog een week de tijd om alles op orde te krijgen. Uiteraard betekent dit niet dat je rustig aan doet als je in de auto zit, want iedereen wil bovenaan de tijdenlijst staan!In de LMPC klasse waar ik in start hebben ze een aantal regels veranderd. Wij rijden nu zonder restrictor en ook mag de rijhoogte lager. Dus we moesten onze setup behoorlijk aanpassen. En daarnaast reden we nog met een oude specificatie motor. De nieuwe motor wordt deze week voor de 24 Hrs ingebouwd.We hebben kleine probleempjes kunnen oplossen zoals: de rembalans kabel, dashboard setting, bodywork wat tegen de band aan liep en zit posities van mijn teamgenoten. Dit keer was ex F1-rijder Enrique Bernoldi een van de teamgenoten.Na wat setup veranderingen waarbij we naar meer tractie en meer grip achter zochten, waren we erg snel."

Voor de 24U krijgt van der Zande de beschikking over een nieuwe motor die zeker nog 3/10e meer moet brengen. Tijdens de derde testdag heeft Van der Zande nauwelijks gereden omdat een regen set-up voor een 24 Uurswedstrijd weinig nut heeft. "Je moet het dan doen met de set-up die op de auto zit" aldus van der Zande.

Over twee weken komt Van der Zande in de 24U van Daytona aan de start en zal ruim negen wedstrijduren voor zijn rekening nemen. Van der Zande: "Er rijden ongeveer 60 auto's op de baan en het blijft heel gaaf om met een prototype door het "verkeer" te snijden. Daar kun je een race mee winnen, maar de race kan ook in 1 klap over zijn. ik heb nog een weekje de tijd om het laatste kerstkilootje eraf te trainen" besluit Van der Zande zijn relaas.

IMG 1484
"Later ging die auto nog als een soort skateboard over de vangrail"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet