Sportscars

Sportscars: Vijfde zege Audi R10 TDI op Road America

Op het circuit van Elkart Lake zorgden de Audi R10 TDI's in de ALMS-wedstrijd wederom voor veel spektakel onderling. In de LMP2 categorie ging de zege naar de LMP2 Penske Porsche, terwijl Corvette in de GT1 klasse zegevierde.

tekst Willem J. Staat

 Pirro Elkart Lake

Emanuele Pirro boekte op Elkart Lake de beste overwinning uit zijn lange carriee. Foto; Audi Sport

Audi's zorgen voor spektakel
De fabrieks Audi R10 TDI's zorgden op het circuit van Elkhart Lake voor veel spektakel. De combinatie Allan McNish/Dindo Capello werd met een miniem verschil van 0.4 seconden verslagen. De wedstrijd begon voor beide Audi's slecht. Frank Biela werd bij de start door een andere deelnemer geraakt en vedween in de grindbak. Biela moest als eerste naar de pits. Ook de tweede Audi R10 TDI kwam niet zonder kleerscheuren uit de eerste ronde, maar kon zonder positieverlies de wedstrijd continueren.

Na 32 ronden gaf Allan McNish over aan Dindo Capello. Tot ruim een half uur voor het einde bleef Capello aan de leiding. Bij de allerlaatste neutralisatie van de wedstrijd ging routinier Emanuele Pirro eerder op het gas en nam de leiding definitief in handen. Emanuelle Pirro na afloop: "Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan het winnen van races, maar ik was wel heel blij. Dit is misschien wel de beste race die ik in mijn carriere heb gereden. Het is erg moeilijk om de gehele race op de limiet te rijden, maar ik heb het wel gedaan. Door het start-incident verloren we een ronde die wij met geluk terugwonnen. Ik kon bij Dindo aansluiten maar was niet in staat om hem in te halen. Na de herstart heb ik alles toegepast wat ik in mijn carriere geleerd heb. Ik heb hem flink onder druk gezet en het is gelukt." Capello gaf toe dat hij bij de herstart inderdaad iets te voorzichtig was omdat hij van het team geen risico mocht nemen. James Weaver en Butch Leitzinger eindigden met hun Lola B06/10 AER als derde.

Porsche succesvol in de LMP2 klasse
De LMP2 Penske Porsches waren andermaal succesvol in de LMP2 klasse en eindigden als vierde en vijfde algemeen. Om de titelkansen te verhogen had men bij Porsche de rijdersbezetting gewisseld. De LMP2 Penske Porsches konden het tempo goed bijhouden en reden verschillende malen aan de leiding. Romain Dumas beging de fout die Capello vermeed, hij ging te vroeg op het gas en incasseerde een Stop/Go. Maar na een snelle inhaaljacht vond Dumas aansluiting bij de koplopers. Ook in de LMP2 klasse werd de wedstrijd op de finish beslist.

 Porsche Elkart Lake

Bij wisselde men de rijdersbezetting om de titelkansen te verhogen. Maar in de LMP2 klasse was er evenveel spektakel op de baan. Foto: Porsche

25e GT-zege voor de combinatie O' Connell/Fellows
Het befaamde fabrieks Corvette duo Johnny O' Connell en Ron Fellows zorgden met hun klassezege voor een jubileum in de ALMS-series. Zij zegevierden voor de 25e keer in de klasse voor de Amerikaanse fabrikant. O'Connell grapte na afloop: "Ik geloof dat ik op dit circuit een record aantal tweede plaatsen behaald heb, in ieder geval meer dan dat ze hier ooit braadworsten zullen verkopen." Toen één van de Aston Martins in de grindbak strandde paste men bij Corvette een andere strategie toe die voor Corvette uitstekend uitpakte. In de GT-categorie ging de overwinning naar de Porsche GT3 RSR van Jörg Bergmeister/Patrick Long.

UITSLAG
1. Frank Biela/Emnuele Pirro(D/I) LMP1 Audi R10 TDI 76 ronden
2. Allan McNish/Dindo Capello(GB?I) LMP1 Audi R10 TDI 76 ronden
3. Andy Wallace/Butch Leitzinger(GB/USA) LMP1 Lola B06/10 AER 76 ronden
4. Sascha Maassen/Timo Bernhard(D/D) LMP2 Penske Porsche RS 76 ronden
5. Roman Dumas/Lucas Luhr(F/D) LMP2 Penske Porsche 76 ronden
6. Duncan Dayton/Andy Wallace(USA/GB) LMP1 Lola EX257 AER 75 ronden
7. Chris Dyson/Guy Smith(USA/GB) LMP1 Lola B06/10 AER 75 ronden
8. Clint Field/Jon Field LMP1 Lola/Liz Halliday LMP2 Lola B05/40 AER 75 ronden
9. Ron Fellows/Johnny O'Connell(CDN/USA)GT1 Chevrolet Corvette C6-R 74 ronden
10. Olivier Beretta/Oliver Gavin(MC/GB)GT1 Chevrolet Corvette C6-R 74 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet