Diversen

Terugblik 2014 - René de Boer

Terugblik LeMans Country club
Dankzij Audi al een aantal jaren mijn onderkomen in Le Mans

Le Mans
Het bloedhete (Pinkster)weekeinde erna was voor mij race-vrij, maar ik vertrok ditmaal op maandagmiddag al naar Le Mans om onderweg nog even een bezoek te kunnen brengen aan de oldtimerbeurs in het Belgische Ciney. Ik overnachtte in Reims, inclusief bezoek aan het oude circuit, waar ik in het voorjaar al een keer was geweest voor een uitgebreide reportage ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het grote Mercedes-succes aldaar in 1954. Leverde een groot verhaal in SL Mercedes Revue op, en ook de bezoeken aan de diverse champagnehuizen waren niet te versmaden. De Le Mans-week was zoals altijd weer een van de hoogtepunten van het jaar. Als ik maar één race per jaar zou mogen bezoeken, dan scoort Le Mans heel hoog!

Terugblik Le Mans Coo
Champagne met Telegraaf-collega Coo Dijkman in Le Mans

De week erna was ik alleen maar op donderdag voor de 24-uursrace op de Nürburgring, want daarna moest ik naar Spa voor F3 en WTCC. Prachtig hoe Max Verstappen daar domineerde, en heerlijk om live op de laptop de WTCC-races te kunnen verslaan vanuit de hospitality van Citroën, in het aangename gezelschap van vriend Eric Kuin, en met een goed gekoelde fles rosé onder handbereik! Het laatste weekeinde van juni waren DTM en F3 op de Norisring in Neurenberg, waar Max Verstappen opnieuw de sterren van de hemel reed en met name onder wisselende omstandigheden met invallende regen zijn klasse toonde.

Masters en Moskou
Eigenlijk had ik voor begin juli op donderdag en vrijdag Le Mans Classic op mijn planning staan, maar uiteindelijk was mijn aanwezigheid op Zandvoort voor Blancpain GT en F3 Masters toch eerder gewenst en zo liet ik het evenement in Le Mans met pijn in het hart aan me voorbijgaan. De Masters waren echter weer mooi: genieten van de GT's en met veel plezier ondermeer samen met Rob Petersen het circuitcommentaar doen bij de Formule 3, met opnieuw succes voor Max Verstappen. Ja, het aantal auto's viel tegen, maar wie weet er nog hoeveel deelnemers er waren toen David Coulthard in 1991 de Masters won? De week erna waren DTM en F3 in Moskou, waar we nu een iets beter gelegen hotel hadden dan het jaar ervoor, maar de rit vanaf het vliegveld nog steeds urenlang duurde vanwege de vreselijke files. Leuk was dat niet alleen Max Verstappen, maar ook Jan Lammers er reed, als gastrijder in de VW Scirocco Cup. Een leuk gesprek gehad over Formule 3 in 1978 en in 2014. Op zondagavond keken we met honderd man de finale van het WK-voetbal in een hospitaity-unit, op maandag kon ik gelukkig weer veilig naar huis, zoals gememoreerd.

Terugblik Citroracing Historique
Historische MEP-formulewagen met Citroënmotor en rally-CX, plus Marlène Wolgensinger, in de jaren zeventig sportdirectrice van Citroën

Het weekeinde erna kon ik eindelijk weer eens een nieuw circuit aan mijn lijstje toevoegen: het Circuit du Bourbonnais nabij de stad Moulins in het midden van Frankrijk. De reden van mijn bezoek was 'Citroracing Historique', een evenement dat puur is gericht op de race- en rallyhistorie van Citroën, een merk dat ik, zoals wellicht bekend, een warm hart toedraag. Deelnemers hadden veel plezier met hun MEP-formulewagens, Panhards, GS'en, Visa's, AX'en, Saxo's en een enkele CX, en er waren interessante mensen uit de Citroën-sporthistorie aanwezig voor interviews, onder wie Marlène Wolgensinger, die na het overlijden van haar echtgenoot René Cotton begin jaren zeventig diens rol van sportdirecteur van Citroën overnam. Eind juli was ik in Spa voor de 24-uursrace, inclusief een korte, maar leuke testrit met de nieuwe Lamborghini Huracán in de omgeving van het circuit.

Terugblik Lambo test
Rijden met de nieuwe Lamborghini Huracán in de omgeving van Francorchamps

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet