Diversen

Terugblik 2014 - René de Boer

Terugblik Bathurst kangoeroe
Kangoeroes in Bathurst: Peter Kox weet er alles van!

Koffiestop in Australië
Begin februari voerde mijn reisroute naar een van mijn favoriete circuits, Bathurst in Australië. Goed, je bent even onderweg, maar de prachtige omgeving van Mount Panorama maakt veel goed, en dan heb ik het nog niet eens over de kwaliteit van het startveld in de 12-uursrace, die steeds beter wordt. Jammer alleen dat Peter Kox opnieuw pech had: al na een paar ronden betekende een overstekende kangoeroe voor onze landgenoot het einde van zijn race. Na mijn bezoek aan de V8 Supercar-race van oktober 2013 was het mijn tweede reis naar Bathurst binnen vijf maanden. Onderweg terug naar het vliegveld in Sydney, een schitterende route door de Blue Mountains, stopte ik bij een winkeltje voor koffie waar ik ook in oktober al was. De uitbater is een Fransman, die 35 jaar geleden naar Australië emigreerde en pas dit jaar voor het eerst weer eens naar zijn geboorteland zou terugkeren, zo had hij me bij mijn eereste bezoek verteld. Zijn verbaasde gezicht toen ik ditmaal binnenkwam met een 'Bonjour monsieur, comment ça va?' was schitterend. Daar komt die rare Nederlander gewoon voor de tweede keer in vijf maanden hier koffie drinken!

Terugblik Bathurst Mercedes
Bathurst is zeker een van mijn favoriete circuits

Maart begon, zoals altijd, met mijn jaarlijkse bezoek aan de Autosalon van Genève, voor mij kwalitatief de beste autobeurs die er is. Niet zo overdreven groot als bijvoorbeeld Frankfurt, lekker compact en iedereen die van belang is in de automobielindustrie of de autosport is er. Het weekeinde erna was er de klassiekerbeurs van Reims, waar ik mijn collectie Citroëndocumentatie weer met een aantal fraaie zaken kon uitbreiden. Anderhalve week later volgde wederom een trip naar Florida voor de 12 Uur van Sebring, zoals gemeld. Een heerlijke BMW M6 Coupé als tijdelijke auto, waardoor de dagelijkse rit van bijna twee uur tussen hotel in Orlando en circuit in Sebring ook nog dragelijk was, al worden al die verkeerslichten wel vervelend. Na afloop van het raceweekeinde bleef ik nog een paar dagen in Florida, ondermeer voor een bezoek aan de Collier Collection in Naples, een meer dan fantastisch automobielmuseum en een indrukwekkend archief. Fotograferen was er helaas verboden, maar het was zeer de moeite waard!

Terugblik Sebring sunrise
In Sebring moet je belachelijk vroeg zijn om de files voor te blijven, maar dan kun je bij zonsopkomst wel zulke foto's maken.

Terugblik Sebring diner

Diner in Sebring met de uitgever van het Amerikaanse weekblad Motorsport Illustrated News, inmiddels helaas ter ziele, en coureurs Mike Rockenfeller en Simon Pagenaud

LMP1 in de stad
Eind maart vloog ik eerst op één (dins)dag met een charter heen en weer naar Le Mans voor de presentatie van de nieuwe LMP1-auto van Audi, waarmee Tom Kristensen een parcours van de binnenstad van Le Mans naar het circuit aflegde. Een leuke stunt die weliswaar journalistiek niet zoveel schokkend nieuws opleverde, maar wel een activiteit waarvan we vermoedelijk over een jaar of tien, vijftien nog zeggen: "Weet je nog, toen...." Op woensdag vloog ik opnieuw naar Frankrijk, ditmaal voor de presentatie van de Toyota LMP1 en de aansluitende test van het FIA WEC op het circuit van Paul Ricard. Een van mijn favoriete circuits, een schitterende regio waar het ook eind maart al lekker warm was, en een bijzonder productieve sessie.

Terugblik FIA WEC Test ricard
FIA WEC-test op Paul Ricard

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet