Historic Grand Prix Zandvoort

Historic Grand Prix Zandvoort presenteert topprogramma voor 2015

header HGP

De vierde editie van de Historic Grand Prix Zandvoort vindt plaats op 28, 29 en 30 augustus 2015. Het programma van het autosportfestijn is eveneens bekend: naast de (inter)nationale topklassen die inmiddels vaste gast zijn, verwelkomt de Historic Grand Prix Zandvoort de spectaculaire World Endurance Championship Revival. Met dit programma, aangevuld met bijzondere demo's en een parade door het centrum van Zandvoort, verwacht de organisatie weer veel publieke belangstelling. De 2014-editie trok bijna 51 duizend bezoekers.

Tekst en foto's: PR

Het programma van de Historic Grand Prix Zandvoort is uitgebreid met de World Endurance Championship Revival. Deze klasse komt met een even afwisselend als indrukwekkend startveld naar Circuit Park Zandvoort. De WEC Revival staat open voor tweeliter sportscars van modellen die aan het einde van de jaren '60 en in de jaren '70 in actie kwamen tijdens het FIA European Sports Car Championship. Aan de start komen onder meer sportscars van Lola en Chevron. Het startveld telt daarnaast GT's en prototypes van vóór 1980 uit onder meer het toenmalige World Endurance Championship. Denk aan raceauto's van het kaliber Porsche Carrera RSR, 934, 935 en 936, Ferrari 512, Alfa Romeo T33 en BMW CSL. Ook sportscars uit de Sports 2000-klasse, jarenlang actief op Circuit Park Zandvoort, zijn welkom.

Sportscars
Op het gebied van sportscars komen tevens het FIA Masters Historic Sports Car Championship en de Groep C-bolides in actie. Het FIA-kampioenschap laat de tijden van de 24 uren van Le Mans, in de periode 1962 tot 1974, terugkeren. Groep C is de klasse voor 'Le Mans' sportprototypes uit de jaren '80 en het begin van de jaren '90. Bezoekers van de Historic Grand Prix Zandvoort 2014 maakten al kennis met iconische auto's zoals de Porsche 962 en Mercedes C11.

Formule 1 en Grand Prix cars
Het FIA Masters Historic Formula One Championship, voor Formule 1-auto's uit de periode 1966-1985, is ook weer van de partij. Afgelopen augustus telde het startveld 24 auto's, alle in hun originele (sponsor)kleuren. Voor de komende editie van de Historic Grand Prix Zandvoort rekenen de organisatoren HARC (Historische Auto Ren Club) en Circuit Park Zandvoort weer op een goedgevuld, fraai en oorverdovend startveld.

De klassen Pre '66 Grand Prix Cars en Pre'61 Grand Prix Cars komen voor het vierde jaar op rij naar Circuit Park Zandvoort met een mooi en competitief overzicht van enkele decennia Formule 1- en Grand Prix-geschiedenis.

De FIA Lurani Trophy en de klasse Historic Formula 2 laten de hoogtijdagen herleven van de Formule Junior en de Formule 2, destijds zeer succesvolle opstapklassen richting de Formule 1.

Toerwagens en GT's
'The cars are the stars' tijdens de Historic Grand Prix Zandvoort. Dat neemt niet weg dat de Nederlandse racefans hopen op Nederlandse successen. In 2014 boekten David Hart en Tom Coronel een prachtige zege tijdens de race van de zeer competitieve Gentlemen Drivers. Met hun AC Cobra bleef het duo onder meer een armada Cobra's (met Giedo van der Garde), Porsches 911 en Jaguars E-Type voor.

Het prachtige GT-veld geeft dit jaar weer acte de présence, evenals het NK Historische Toerwagens en GT's. Vorig jaar verdeelden Roman Caresani (Porsche 904/6) en Alexander van der Lof (250 GTO) in een startveld van ruim 50 concurrenten de overwinningen.

Het NK GT's en Touring Cars debuteerde tijdens de afgelopen Historic Grand Prix met 45 auto's. Reken ook in 2015 weer op een afwisselende startgrid die doorloopt tot in de Arie Luyendijkbocht.

De klasse Pre '66 Touring Cars vormt de twaalfde raceklasse van het driedaagse programma, dat maar liefst 20 races telt.

Demo's
De demo's van de Historic Grand Prix Zandvoort maken al vanaf de eerste editie een meer dan volwaardig onderdeel uit van het programma. De organisatie wacht een moeilijke taak om de bijzondere demo's van 2014 te overtreffen. Toen stal Arie Luyendijk de show met een Lotus 79, de Formule 1-bolide die in 1978 de Grand Prix van Nederland domineerde. David Brabham herdacht zijn vader, drievoudig Formule 1-wereldkampioen Jack Brabham, met een speciale demonstratie. Roberto Moreno werd na 25 jaar herenigd met de Coloni Formule 1-auto waarmee hij in 1989 uitkwam in de eredivisie van de autosport.

Levendig rennerskwartier
De Historic Grand Prix Zandvoort beperkt zich niet tot alleen de actie op het circuit, want op zaterdagavond wordt vanaf 19:00 uur de inmiddels traditionele parade met raceauto's richting het centrum van Zandvoort gehouden. Ook het rennerskwartier komt tijdens het driedaagse autosportfestijn tot leven. Alle bezoekers zijn hier welkom, waar de prachtige bolides van dichtbij te zien zijn, sponsors als Porsche bijzondere auto's tentoonstellen en onder meer de exclusieve Paddock Club is gesitueerd. Ook de shopping village, waar bijzondere retro-artikelen te koop zijn, is het bezoeken meer dan waard. Bovendien worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Het ultieme cadeau!
De Historic Grand Prix Zandvoort heeft cadeaupakketten samengesteld, bestaande uit twee dagkaarten of twee kaarten voor het hele evenement. Het was nog nooit zo makkelijk om een echte autosportliefhebber blij te maken! De kaarten worden in een cadeauverpakking geleverd, inclusief een voucher die recht geeft op een gratis programmablad. De ultieme cadeaus kosten respectievelijk € 45,- en € 85,- inclusief verzendkosten en zijn uitsluitend te bestellen via www.historicgrandprix.nl/cadeau.

Meer nieuws omtrent de Historic Grand Prix Zandvoort vindt u de komende maanden op www.historicgrandprix.nl.

poster HGP

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet