Diversen

Div: Oud F1 coureur David Coulthard wint Race of Champions

Oud F1 coureur David Coulthard heeft op Barbados Mercedes Youngster Pascal Wehrlein in de finale verslagen. Hoewel de Schot al twee jaar met pensioen is laat klasse zich nog steeds niet verraden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ROC

Race Of Champions 2
David Coulthard wint op Barbados voor de eerste maal de Race of Champions.

Oud F1 coureur David Coulthard wint Race of Champions
Oud F1 coureur David Coulthard heeft op Barbados Mercedes Youngster Pascal Wehrlein in de finale van de Race of Champions verslagen. Zesvoudig V8 Supercarkampioen en F3 coureur Esteban Ocon slaagden er in om de halve finales te bereiken. Regerend ROC kampioen Romain Grosjean bleef tijdens de kwartfinales al vroeg steken. Gisteren won Scandinavië met Tom Kristensen en Petter Solberg de Nations Cup. Vandaag kwamen zij op Bushy Park Barbados echter niet ver.

Meervoudig Grand Prix winnaar David Coulthard slaagde er tijdens een middag vol spanning en actie in 15 concurrenten te slim af te zijn. In 2008 slaagde Coulthard er al eens eerder in om de Finale te bereiken. Maar toen verloor hij met een miniem verschil van rallyevirtuoos Sebastien Loeb. Ditmaal versloeg Coulthard zijn Duitse tegenstander die er bij zijn debuut direct in slaagde om tot de grote finale door te dringen.

David Coulthard: "Wij beleefden hier een fantastische week en een fantastisch weekend. Dank aan de mensen van Barbados die hier naar toe kwamen en natuurlijk ook aan Frederik Johnsson en zijn ROC Team. Hoewel ik natuurlijk met pensioen ben is het natuurlijk prachtig om weer een andere beker aan de collectie te kunnen toevoegen. Iedereen heeft kunnen zien dat we met Pascal over een toekomstige ster beschikken. Bij Mercedes heeft hij als reserve-coureur getekend en in de DTM heeft hij al races gewonnen. Met coureurs als Pascal bevindt de racerij zich in een gezonde toestand."

Race Of Champions 1
David Coulthard en Pascal Wehrlein maakten de show in Barbados.

Ik ben aangenaam verrast en lichtelijk verbaasd dat er zoveel talent is. Misschien omdat ik twee jaar al niet meer racet. Nu ben ik al twee jaar niet meer actief maar tijdens dit event had ik het voordeel om 23 jaar ouder te zijn. Ik ben er aan gewend om te schakelen terwijl hij semiautomatisch schakelt. Het was een goed weekend. Bedankt Barbados, bedankt ROC. Ik denk dat ik nu wel aan een kleine rum toe ben."
"
Pascal Wehrlein: "Het was een genoegen om hier in de Race of Champions te rijden. Het was echt genieten. Maar David deed het erg goed. Ik kon hem niet verslaan. Waarschijnlijk omdat het voor mij iets moeilijker is om met een handgeschakelde versnellingsbak te rijden. Ik ben eraan gewend om met de linkervoet te remmen en semiautomatisch te schakelen. Felicitaties aan David. Hij was vandaag niet te verslaan. Het was voor mij niet slecht om tijdens mijn debuut de Grote Finale te bereiken en van David te verliezen. Tijdens het weekend wist ik mij constant te verbeteren. Misschien kom ik volgend jaar weer terug."

Halve en kwartfinales
In de halve finale wist David Coulthard V8 Supercarkampioen Jamie Whincup met slechts tweetienden te verslaan. Wehrlein slaagde erin om Europees F3 kampioen Esteban Ocon te verslaan TIjdens de kwartfinales versloeg Coulthard FIA World Rallyecross kampioen Petter Solberg met een Volkswagen Polo RX. Dit betekende dat er geen herhaling van een Noorse zege zou komen.Voor de Amerikaanse afvaardiging waren de kwartfinales bijzonder slecht. Indy 500 winnaar Ryan Hunter Reay werd door Esteban Ocon geëlimineerd, Jamie Whincup versloeg Kurt Busch en Robby Gordon werd door Pascal Wehrlein uitgeschakeld.

Race Of Champions
Een overgelukkige David Coulthard bij zijn eerste ROC zege.


In Groep A begon Coulthard met drie overwinningen aan een dominante zegetocht. Regerend ROC kampioen Romain Grosejean werd na een duel in de Super Trucks door Jamie Whincup uitgeschakeld. Thuiscoureur Rhett Watson slaagde er niet in om zijn huzarenstukje van de Nations Cup te herhalen. Maar met een zege op Susie Wolff viel er op de thuisbasis nog iets te juichen. Robbie Gordon pakte in Groep C drie overwinningen, terwijl Ocon in de kwartfinales twee overwinningen pakte. WTCC Kampioen JM Lopez werd ondanks een overwinning op Doug Gore uit Jamaica uitgeschakeld.

In Groep D vestigde Ryan Hunter Reay een perfect record. Maar het was een schock te ervaren dat Le Mans legende Tom Kristensen door Pascal Wehrlein werd uitgeschakeld. Zowel Tom Kristensen als Jolyjon Palmer zorgden voor het nodige spektakel. Kristensen slaagde er na een offroad excursie toch weer in om met Stadion Super Truck weer terug op de baan te komen. Palmer ging spinde en ging de muur in.

Esteban Ocon behaalde nog een klein succesje in de ROC Skills Challenge die voor de eerste maal gehouden werd. Dit onderdeel bestond uit een aantal tests, slaloms, 180 en 360 graden bochten en parallel parkeren. Ocon beschikte over aardig wat stuntman potentieel door sneller dan Kristensen en Solberg te zijn.De Brit Terry Grant vestigde een nieuw wereldrecord door met 15 mensen in zijn Nissan Juke op twee wielen over het parcours te rijden.

Race Of Champions 3


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet