Porsche Cups

Sportscars: Jaap van Lagen wint prestigieuze Porsche Cup

Tijdens het jaarlijkse Night of the Champions Gala bij Porsche in Stuttgart werd de prestigieuze Porsche Cup aan Jaap van Lagen overhandigd. Deze prijs wordt door Porsche aan de beste privé rijder van het afgelopen seizoen toegekend.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Porsche AG

M14 5805
Absoluut hoogtepunt in de carriere van Jaap van Lagen. Hij mocht een gloednieuwe Porsche Carrera S ter waarde van 120.000 Euro in ontvangst nemen.

Jaap van Lagen wint prestigieuze Porsche Cup.
Voor de tweede maal in de geschiedenis gaat er een Nederlander met de prestigieuze Porsche Cup naar huis. In 1970 werd de Porsche Cup aan Gijs van Lennep toegekend. Uit handen van Dr. Wolfgang Porsche ontving Van Lagen(37) in Stuttgart deze beker. In de door Porsche bijgehouden puntentelling voor privérijders behaalde Van Lagen 5010 punten en werd daarvoor beloond met een gloednieuwe Porsche 911 S Carrera ter waarde van 120.000 Euro. De 20 jarige Italiaan Matteo Beretta ontving voor zijn tweede plek in de Porsche Cup een cheque van 30.000 Euro en de Duitser Christian Ried werd voor de derde plek met een cheque van 20.000 Euro beloond.

Van Lagen die pas op zijn 23e met de racerij begon behaalde zijn punten in drie kampioenschappen; de ADAC GT Masters, Blancpain Sprint Series en de VLN. In het verleden trok Van Lagen voor de aandacht in diverse Porsche Cups. In de Mobil 1 Supercup eindigde Van Lagen in 2010 als vierde in de eindstand.

Porsche programma's 2015
Ook kondigde men bij Porsche op deze gala-avond de plannen voor 2015 aan. Van de Porsche 919 hybride komt er een evolutieversie. De winnende 919 Hybride uit Sao Paulo was eigenlijk al in detail erg verbeterd. Op Le Mans zal er een derde versie met o.a. Nico Hülkenberg worden ingezet. Ook gaat men bij Porsche in het WEC door met de door de fabriek ingezette 911 RSR's. Michael Christensen, Fred Makowiecki,Richard Lietz en Patrick Pilet zullen de cockpits delen. Hoe de definitieve bezetting zal zijn wordt later bekend gemaakt.

M14 5777
Nico Hulkenberg rijdt op Le Mans 2015 de derde Porsche.

Tudor Sports Car Championship
De Nieuw Zeelander Earl Bamber is door Porsche onder contract genomen voor de Tudor Sports Car Series in de VS. Ook inde Porsche Supercup Asia wist Bamber zijn titel met succes te verdedigen. Bij de seizoenfinale van het Tudor kampioenschap verving Bamber de geblesseerde Richard Lietz. Voor de 24U van Daytona wordt Bamber aan de line-up bestaande uit Jörg Bergmeister, Nick Tandy, Patrick Pilet, Fred Makowiecki en Marc Lieb toegevoegd.

Porsche Junioren
Bij Porsche zijn voor het seizoen 2015 Sven Müller en Connor de Phillippi onder contract genomen. Beiden krijgen hiervoor de beschikking over een budget van 200.000 Euro. De 18 jarige Italiaan Matteo Cairoli treedt in de voetstappen van Earl Bamber en zal in 2015 een Porsche Supercup programma afwerken. Evenals in voorgaande jaren zal Sascha Maassen als mentor voor de Junioren fungeren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet