GT

International GT Open: Aangepaste kalender en nieuwe klasse in 2015

Catsburg-Soulet Q2

Het International GT Open kampioenschap zal in 2015 de nodige veranderingen doorvoeren. Dat was absoluut nodig want het kampioenschap kende in 2014 een mager startveld. Om de kwantiteit wat te verhogen werd er een nieuwe klasse in het leven geroepen, is er een manche minder en komen er beurzen voor teams die het hele kampioenschap zullen afwerken!

Tekst: Philippe De Roeck
Foto's: GT Open

Het racen met GT3 wagens is al een lange tijd een dure bezigheid, dat viel ook op in het International GT Open kampioenschap waar naast de GT3's ook voormalige GT1 en GT2 wagens aan de start verschenen. Om de budgetten wat te drukken en meer rijders de kans te geven toe te treden tot dit kampioenschap werd de populaire GT-Am klasse in het leven geroepen. Deze klasse staat naast de twee bestaande klassen, SGT en GTS. SGT blijft de topklasse voor rijders duo's die goud of platina als rijders kwalificatie hebben. Daaronder, in GTS, maakt men de combinatie tussen zo een Pro (goud of platina) en zilver of bronzen rijder. Dit biedt nog steeds de kans aan minder getalenteerde rijders om zich aan een ervaren piloot te binden. In 2014 verschenen bijvoorbeeld Dennis Retera-Dylan Derdaele en Peter Kox-Max Volker aan de start in deze klasse. Voor 2015 komt er dus een extra klasse, de GT-Am met twee bronzen rijders per wagen.

Portimao Start R2

De nieuwe kalender bevat bovendien een manche minder dan dit jaar. Zo hebben we nu zeven in plaats van acht wedstrijden op de kalender staan. Jerez, de Hungaroring en de wedstrijd op de Nurburgring hebben plaats moeten maken op de kalender. De Red Bull Ring in Oostenrijk en Le Castellet zijn nieuwkomers terwijl Spa Francorchamps nog steeds op de kalender staat!
24-26 April : Circuit Paul Ricard, Le Castellet (France)
9-10 May: Circuito do Estoril (Portugal)
5-7 June: Silverstone Grand Prix Circuit (United Kingdom)
4-5 July: Red Bull Ring (Austria)
4-6 September : Circuit de Spa-Francorchamps (Belgium)
2-4 October: Autodromo Nazionale di Monza (Italy)
30 Oct – 1 Nov: Circuit de Barcelona-Catalunya (Spain)

Nurburgring Derdaele-Retera R2

Voorafgaand aan de start van het nieuwe seizoen zullen er opnieuw drie wintertests plaatsvinden. Zo kan er steeds twee dagen getest worden in Jerez, in Barcelona en op Paul Ricard in Le Castellet waarbij daar op de tweede dag een kwalificatie en wedstrijd zal plaats vinden. 
20-21 February : Circuito de Jerez (Spain)
6-7 March: Circuit Paul Ricard, Le Castellet (France) (Tests op vrijdag, kwalificatie en race op zaterdag)
12-13 March: Circuit de Barcelona-Catalunya (Spain) 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet