Formule 1

Formule 1: Uitslag onderzoek: 'Bianchi remde niet voldoende af door falend veiligheidssysteem'

Bianchi

De FIA heeft zijn onderzoek rondom het onderzoek van Jules Bianchi afgerond. Volgens de onderzoekscommissie, bestaande uit onder andere Ross Brawn, Stefano Domenicali en Emerson Fittipaldi, zorgde een falend veiligheidssysteem ervoor dat de de Fransman met 126 km/h de 6500 kilo zware bergingstruck ramde. Bianchi ligt sindsdien in coma, maar is wel overgebracht naar een Frans ziekenhuis. De FIA heeft zijn onderzoek inmiddels afgerond.

Tekst: Daan Jeuken

Reconstructie
De belangrijkste conclusie van het onderzoek was dat Bianchi's Marussia niet voldoende afremde onder het dubbel geel. De Marussia-coureur 'overcontroleerde' de overstuurde wagen en ging op een eerder punt van de baan dan Sutil. Tijdens de twee seconden tussen het verlaten van de baan en de impact, trapte Bianchi met beide voeten op zowel het gaspedaal als de rem. Normaliter zou dan het veiligheidssysteem ingeschakeld worden, waardoor de motor afslaat, maar de 'torque coördinator', die het unieke brake-by-wire-systeem van de Marussia bestuurt, bleek niet te werken met het veiligheidssysteem. Het onderzoek kon niet uitwijzen hoe sterk dit falende systeem de impact beïnvloedde, maar behalve dat het minder snelheid minderde, werd Bianchi mogelijk ook afgeleid door het falende systeem, waardoor hij niet wist weg te sturen van de kraan.

Bianchi's helm raakte de schuine onderkant van de kraan. De klap was zo hard en in dergelijke hoek dat het sterke deceleratie en schuine acceleratie van het hoofd veroorzaakte. Dat leidde tot ernstig letsel.

Maatregelen
Als het kalf verdronken is, moet gekeken worden hoe de put wordt gedempt. De onderzoekscommissie wees uit dat de wedstrijdleiding adequaat handelde door de safetycar de baan niet op te sturen. Tevens was de klap zo groot dat een dichte cockpit of een bumper rondom de truck Bianchi's verwondingen niet zouden hebben verminderd. De oplossing moet dus gezocht worden in het voorkomen dat er ooit nog een auto in aanraking komt met een kraan of marshall. Hiervoor adviseert de commissie om vanaf 2015 snelheidslimieten op te leggen in gelevlagzones.

Virtuele safetycar
De oplossing hiervoor is inmiddels al gevonden, en wel in de virtuele safetycar. Gisteren besloten de F1-teams en de FIA al dat deze VSC vanaf volgend jaar wordt ingevoerd. Bij een virtuele safetycar mogen coureurs niet inhalen en moeten ze zich aan een maximale snelheid houden.

Reacties

    • 0
    • 0
     
    Anonieme gebruiker 04 januari 2015 08:58

    De F1 jongens zouden meer naar de USA moeten kijken. Grote jeeps ter bescherming en allemaal rustig achter de safetycar. Geeft nog een hoop mooi kijkspektakel ook. groet

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet