Racing Shows

Racing Shows:: 47e Essen Motor Show “Speed Up Your Life”

Van 29 november t/m 7 december vindt in het Duitse Essen voor de 47e maal de traditionele Essen Motor Show plaats. Dit jaar koos men als thema "Speed Up Your Life". Voormalig F1 rijder Heinz Harald Frentzen opende afgelopen vrijdag samen met ADAC Sport President Herrmann Tomczyk de 47e editie van de Essen Motor Show.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2014 EMS Frentzen Opening
Heinz Harald Frentzen, tegenwoordig een fel pleitbezorger van elektrisch en hybride rijden!

Speed Up Your Life
De officiële opening van de 47e editie van de Essen Motor Show vond afgelopen vrijdag plaats. Zaterdag gingen de Gruga Hallen voor het grote publiek open. Als toepasselijk thema had men "F1 in Germany" gekozen. Na 59 jaar is Mercedes er met Lewis Hamilton eindelijk weer in geslaagd om met de "Silberpfeil" het FIA Formule 1 wereldkampioenschap te winnen. Exact zestig jaar geleden maakte Mercedes, op het circuit van Reims, haar naoorlogse F1 comeback met de gestroomlijnde W196. In 1955 werd de Argentijn Juan Manuel Fangio met de W196 Monopostoversie wereldkampioen. Naar aanleiding van het thema "Formula 1 made in Germany" mocht oud F1-coureur Heinz Harald Frentzen voor het voetlicht treden. Frentzen die afgelopen seizoen nog in de ADAC GT Masters uitkwam heeft nu definitief een streep onder zijn carrière gezet. Heinz Harald hield een fraai pleidooi voor de z.g. E-mobiliteit en had dit jaar ongeveer 30.000 km elektrisch gereden. En ook de E-mobiliteit stond voor de eerste maal met een expositie van ruim 15 auto's uitgebreid onder de aandacht. Professor Dr. Ferdinand Dudenhöffer loofde overigens de Nederlandse benadering van de E-mobiliteit. Jammer dat men de Formule E hierin niet geïntegreerd had. Op de DHL stand was de Formule E auto overigens wel aanwezig.

2014 EMS Formula E 1
De Formule E auto stond biJ DHL op de stand.

Bij de ADAC is de ADAC GT Masters kalender al een tijdje bekend. De Formule 4 werd officieel voorgesteld. DTM was met enorm veel vierkante meter vloeroppervlak aanwezig maar omtrent de kalender blijft het nog redelijk stil. Vanuit de geruchtenkeuken hoorde www.autosport.nl dat eigenlijk de datum van de Russische wedstrijd het knelpunt vormt. Op rally gebied was er overigens nog wel een primeur met de Skoda Fabia R5 Concept. Ook de 2015 Ford Mustang werd tijdens de Essen Motor Show officieel gepresenteerd. Vooral de door Manhart Racing getunede BMW i8 bleek een grote media en publiekstrekker te zijn.

2014 EMS Dontje
Prachtige Award voor Indy Dontje.

Award voor Indy Dontje
F3 coureur Indy Dontje won in de ATS F3 Cup niet alleen de Rookietitel maar vanwege zijn inzet voor "Racing Against Cancer" werd hem tevens de Ravenol Media Award toegekend. Een prijs van 5000 Euro "waarvan drie families op vakantie kunnen gaan" aldus Dontje. Als ambassadeur van "Racing Against Cancer" heeft Indy jeugdige kankerpatiëntjes meermaals een prachtige dag op het circuit bezorgd.

2014 EMS Jaguar XJ R 1983
De unieke Group 44 IMSA XJR5 Jaguar uit 1983.

80 Jaar Jaguar
Bij de SIHA organisatie, tevens verantwoordelijk voor het Antwerp Classic Car Salon en de Techno Classica, heeft men voor 2015 80 jaar Jaguar als thema gekozen. In Essen viel er al een fraai voorproefje te genieten. De unieke IMSA Group 44 XJRS viel op de Essen Motor Show te bewonderen evenals de TWR XJS Groep A Jaguar waarmee "Major Tom" Walkinshaw begin tachtiger jaren in het FIA EK vele successen vierde.

Ruim 500 exposanten zijn op de Essen Motor Show vertegenwoordigd. De komende week worden meer dan 360.000 bezoekers verwacht.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet