Sportscars

Sportscars: Tom Kristensen stopt met racen

audi motorsport-141113-7886

Tom Kristensen stopt na afloop van het lopende seizoen met racen. De Deense coureur die in zijn carrière negenmaal de 24 Uur van Le Mans wist te winnen, neemt na de laatste race van het FIA World Endurance Championship-seizoen op Interlagos afscheid van de (actieve) autosport.


Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Audi

De 47-jarige Audi-coureur maakte, in aanwezigheid van veel Deense pers en Audi-Motorsportchef Dr. Wolfgang Ullrich, zijn beslissing vanmiddag op een ingelaste persconferentie in de Deense hoofdstad Kopenhagen bekend.

Kristensen begon zijn carrière in 1984 op de karts en won in de jaren 90 twee Formule 3-titels, het Duitse kampioenschap in 1991 en het Japanse kampioenschap in 1993. Na enkele jaren in de Formule 3000 werd de Deen in 1997 op het laatste moment opgeroepen om met een door Joest Racing ingezette TWR Porsche deel te nemen aan de 24 Uur van Le Mans, als vervanger van de geblesseerde Davy Jones.

Samen met teamgenoten Michele Alboreto en Stefan Johansson behaalde Kristensen in zijn eerste deelname op Le Mans de algemene overwinning. Het was het begin van een lange reeks deelnames op Le Mans, waar hij tussen 2000 en 2005 maar liefst zes keer op rij de volle winst pakte. Kristensen won Le Mans ook nog in 2008 en 2013 en finishte nog vijfmaal op het podium, waardoor hij de meest succesvolle coureur aller tijden op Le Mans is.

Naast overwinningen op Le Mans wist Kristensen de 12 Uur van Sebring maar liefst zes keer op zijn naam te schrijven en pakte hij vorig jaar met teamgenoten Allan McNish, die eind vorig jaar zijn helm aan de wilgen hing, en Loïc Duval de wereldtitel.

Door het vertrek van Kristensen zal er komend seizoen een plaats vrijkomen in een van de fabrieks-Audi R18 e-tron quattros. Als vervanger van Kristensen doen op sociale media de namen van Marco Bonanomi, Filipe Albuquerque en Oliver Jarvis, op Le Mans nog actief in de derde fabrieks-Audi, de ronde, maar ook DTM-coureur Edoardo Mortara en enkele Formule 1-coureurs worden genoemd.

Naar verwachting zal Audi de definitieve rijdersbezettingen voor het komende seizoen pas begin volgend jaar bekendmaken
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet