WTCC

WTCC: López op pole bij Macau-debuut, Coronel zeer tevreden met op een na beste kwalificatie seizoen

141114 WTCC quali Macau Coronel action
Tom Coronel behaalde als vijfde zijn op één na beste kwalificatieresultaat van het seizoen

Voor de zevende keer dit seizoen vertrekt José-María López vanaf de pole-position voor een WTCC-race. Bij zijn eerste optreden in Macau was de Argentijn, die sinds het afgelopen raceweekeinde in Suzuka als wereldkampioen vaststaat, in de kwalificatie de snelste met een tijd van 2:24.294 minuten. Daarmee gaf hij zijn Citroën-teamgenoten Sébastien Loeb en Yvan Muller het nakijken. Tom Coronel wist zich voor de tweede keer dit seizoen, na Salzburg, voor de derde kwalificatieheat te plaatsen. Daarin moest hij zijn vliegende ronde afbreken, nadat hij met de linker zijkant van zijn auto licht de muur had geraakt. Toch was hij bijzonder tevreden met zijn prestatie. "Het feit dat ik in Q3 kwam, was super! Op die vliegende ronde was het alles of niets. Tegen de Citroëns had ik toch geen kans gehad. Ik ging er vol voor, en zo werd het dus uiteindelijk de vijfde plaats, maar ook daarmee ben ik heel blij", aldus onze landgenoot.

Tekst: René de Boer (vanuit Macau; Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI

Q1 werd kort voor het geplande einde gestaakt, nadat Lada-rijder Koslovskiy bij het uitkomen van Lisboa in de bandenstapels gereden was. Michelisz was in deze sessie het snelst, gevolgd door Loeb en López. Ook Coronel reed als zevende zonder problemen in de top twaalf en was daarmee verzekerd van de deelname aan Q2, wat voor hem ook het doel was. In Q2 zette López vrij snel een tijd van 2:24.539 minuten neer, waarmee hij verreweg de snelste was, want Loeb op de tweede plaats had al meer dan een halve seconde achterstand. In de slotminuut plaatste Loeb echter nog een aanval en kwam tot 2:24,536 minuten, maar ook López wist het tempo nog te verhogen en sloot zo de sessie met een tijd van 2:24,329 minuten als snelste af. Loeb was tweede, Muller derde met een tijd van 2:25,035 minuten, terwijl Tom Coronel zich in de slotfase ook wist te verbeteren en met een tijd van 2:25,279 minuten als vierde werd geklasseerd. De Chinees Ma leek met zijn Citroën als tiende lange tijd op weg naar de pole voor race twee, maar toen ging uiteindelijk Tarquini nog sneller, waarmee Ma terugviel naar de elfde plaats en de Fransman Hugo Valente als tiende de pole voor de reversed grid in race twee erfde.

141114 WTCC quali Macau Lopez action
López, die Macau tot nu toe alleen van de simulator kende, was het snelst in de kwalificatie

In Q3, de individuele vliegende ronde voor de vijf snelsten, rijdt eerst Michelisz. De Hongaar komt tot een tijd van 2:25,327 minuten. Dan is Coronel aan de beurt, maar voor onze landgenoot gaat het op zijn vliegende ronde mis: na San Francisco raakte hij met de linker kant van zijn ROAL-Chevrolet licht de muur, waarna hij zijn ronde afbrak. Hij reed zelfs direct de pits in, wetend dat er toch niet meer in zat dan de vijfde tijd. Zo gaat de strijd om de pole tussen de drie Citroën-teamgenoten Muller, Loeb en Lopez. Muller begint en komt tot een tijd van 2:24,779. Dan is het de beurt aan Loeb, die in de eerste twee secties beduidend sneller is dan zijn teamgenoot, maar in het derde en laatste gedeelte van de baan tijd laat liggen. Toch eindigt Loeb voor Muller dankzij een tijd van 2:24,522 minuten. López gaat echter op zijn beurt nog sneller: hij komt tot een tijd van 2:24,294 minuten en behaalt daarmee voor de zevende keer dit seizoen de pole-position voor een WTCC-race.Uitslag:
1. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 2:24,294
2. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 2:24,522
3. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 2:24,779
4. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, 2:24.779
5. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1, -
6. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC
7. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC
8. Rob Huff (GBr), Lada Granta 1.6T

141114 WTCC Macau quali Lopez
'Pechito' López start voor de zevende keer dit seizoen vanaf de pole-position

Reversed grid, startopstelling race 2:
1. Hugo Valente (Fra), Chevrolet RML Cruze TC1
2. Tom Chilton (GBr), Chevrolet RML Cruze TC1
3. Rob Huff (GBr), Lada Granta 1.6T
4. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC
5. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC
6. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1
7. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC
8. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet