Formule 1

Formule 1: Rosberg houdt Hamilton van het lijf en wint op Interlagos


Hamilton dicht het gat
Lewis Hamilton is de hele derde stint sneller dan zijn teamgenoot en hij wint elke ronde een paar tienden. Tegen het eind van de stint heeft Hamilton het gat onder de twee seconden gebracht; de twee seconden die hij voor zijn fout achterstand had op Rosberg. De race is nog dik twintig ronden lang, dus Rosberg lijkt zich nog op te mogen maken voor een gevecht.

Foutje Massa
De twee Williamsen hebben niet echt een gelukkige race, al heeft Massa ondanks zijn tijdstraf de schade beperkt gehouden. Bij de derde stop van de Braziliaan gaat hij wederom de fout in. Dit keer rijdt hij per ongeluk naar de verkeerde pitcrew: hij meldt zich bij McLaren, dat voor Williams staat. Foutje bedankt, het kost weer een paar tellen.

Hamilton binnen DRS-seconde
Met nog precies twintig ronden te gaan komt Nico Rosberg binnen voor zijn laatste stop. Lewis Hamilton komt de volgende ronde en zal niet voor Rosberg de baan op komen. Dat gebeurt inderdaad niet, maar het gat is wel nóg kleiner geworden: 0,5 seconde. Dat betekent dat Hamilton DRS heeft en hij zal het niet nalaten om dat te gebruiken. Rosberg zal er veel aan gelegen zijn te bewijzen ook goed te kunnen racen, want tot dusver won Hamilton dit jaar bijna elk gevecht.

Harmonica
Lewis Hamilton is sneller in de eerste en derde sector van de baan, Rosberg is dat in de tweede. In die tweede slaat Rosberg wel elke ronde een gat dat zo groot is dat zijn teamgenoot niet kan aanvallen in de twee DRS-zones. Op deze manier maakt Hamilton voorlopig geen kans.

Wellicht kunnen achterblijvers daar verandering in brengen. Als die Rosberg wat ophouden in de tweede sector, geeft dat Hamilton een extra kans. Aan de andere kant geeft het Rosberg ook DRS, dus dan kan Hamilton helemaal niets. De eerste tien ronden gebeurt er in ieder geval niets, maar Hamilton kruipt steeds ietsjes dichterbij.

Räikkönen verliest
Ver achter de Mercedessen rijdt Felipe Massa, zijn derde plaats lijkt wel veilig. Kimi Räikkönen rijdt daarachter, maar wel op oude banden. Button en Vettel komen oprukken en Button gaat in de aanval. De McLaren lijkt er voorbij te gaan in de eerste bocht, maar Räikkönen laat zijn auto aan de binnenkant staan en komt terug. Het gevecht gaat door naar het rechte stuk en de twee bochten daarna, maar dan trekt Button wel aan het langste eind. Vettel kan nu ook meteen profiteren en duwt Räikkönen naar p6.

Daarna volgt Fernando Alonso en die heeft ook veel nieuwere banden. Je zou denken dat Ferrari de Fin zou vertellen zijn teamgenoot voorbij te laten, maar dat gebeurt niet. Het zegt veel over de huidige status van Alonso, jarenlang de absolute kopman van de Italianen. De twee moeten het op de baan maar uitvechten en dat doet Alonso: hij pakt p6.

Geen krimp
In de volgende ronde blijft de harmonica tussen Rosberg en Hamilton zich herhalen: de Duitser wint in de tweede sector genoeg om Hamilton niet te laten aanvallen in de eerste sector. Naarmate de ronden wegtikken zal de hoop bij Hamilton vervagen. Het enige wat hij kan doen is dicht bij zijn teamgenoot blijven en hopen dat die een foutje maakt. Dat doet Rosberg echter niet: hij is al het hele weekend de snelste en hengelt de overwinning binnen. Dat betekent dat de twee met een verschil van 17 punten naar Abu Dhabi gaan, waar de overwinning 50 punten oplevert en de tweede plaats 36.

De derde plaats zorgt voor het grootste feest in Brazilië, want die gaat naar thuisheld Felipe Massa. Jenson Button laat met de vierde plaats wederom zien de sterkste McLaren te zijn, maar het lijkt er niet op dat dat hem een stoeltje gaat opleveren. De vijfde plaats gaat naar Sebastian Vettel, voor het Ferrari-duo Alonso en Räikkönen. De laatste punten gaan naar Hülkenberg, Magnussen en Bottas.

Uitslag Grand Prix Brazilië
1. Nico Rosberg, 71 ronden
2. Lewis Hamilton, op 1.457
3. Felipe Massa, op 41.031
4. Jenson Button, op 48.658
5. Sebastian Vettel, op 51.420
6. Fernando Alonso, op 1:01.906
7. Kimi Räikkönen, op 1:03.730
8. Nico Hülkenberg, op 1:03.934
9. Kevin Magnussen, op 1:10.085
10. Valtteri Bottas, op 1 ronde

11. Daniil Kvyat, op 1 ronde
12. Pastor Maldonado, op 1 ronde
13. Jean-Eric Vergne, op 1 ronde
14. Esteban Gutiérrez, op 1 ronde
15. Sergio Perez, op 1 ronde
16. Adrian Sutil, op 1 ronde

Romain Grosjean
Daniel Ricciardo
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet