DNRT

DNRT: Winst voor Pieter van Soelen/Koen Bogaerts in Zandvoort 500

kop

Pieter van Soelen en Koen Bogaerts hebben met de fraaie JR Motorsport BMW M4 Silhouette de Zandvoort 500 op hun naam geschreven. Door constant te rijden en uit de problemen te blijven, wist het duo de geruime tijd leidende BMW Z4 GT3 van Jan Storm sr. en jr. te kloppen. In de Divisie II ging de overwinning naar Bas van de Ven/Simon Knap met de MDM Metalak BMW 320d WTCC, terwijl Divisie III een prooi werd van de equipe Ronald Morien/Niels Langeveld met de MDM Morien BMW Compact 325ti. Divisie IV tenslotte leverde een zege op voor Carl Dekker/Karel Neleman met een BMW E30 325.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt, Willem J. Staat

Op Circuit Park Zandvoort ging vandaag onder fraaie zonnige omstandigheden met de Zandvoort 500 de veertiende editie van het Winter Endurance Kampioenschap van start.

start

Na een probleemloos vertrek was het Joey van Splunteren die vanaf poleposition met de Bas Koeten Racing Wolf GB08 de kop nam, gevolgd door de als derde uit de kwalificatie naar voren gekomen Jan Storm Jr. (MDM Storm Tagpoint BMW Z4 GT3), terwijl vanaf plaats twee Donald Molenaar met de Top Autoteile BMW E46 een plekje moest toegeven en in de aanvangsfase de derde plaats bezette.

wolf
De Wolf

Na een half uur rijden bedroeg de voorsprong van Van Spunteren een kleine vijftien seconden op Storm, gevolgd door Molenaar en Jeroen van den Heuvel (Hansen GTR). Op plaats vijf algemeen was de equipe Martin Lanting/Bob Herber met de BMW M3 ten koste van Bas van de Ven/Simon Knap (MDM Metalak BMW 320d WTCC) opgeklommen naar de eerste plaats in Divisie II. In Divisie III gaven de MDM BMW's van de equipes Jacques Groenewegen/Ras Lalmy en Ronald Morien/Niels Langeveld elkaar maar weinig toe.

storm
Jan Storm jr. en sr.

Na een kleine vijftig minuten kwam de leidende Wolf de pits in. Het was het begin van het einde voor de snelle Wolf, want hoewel Bert de Heus/Van Splunteren nog wel hun weg vervolgden, kwam het totale aantal pitstops op acht! Daarmee nam Storm de leiding over, gevolgd door Molenaar, Van den Heuvel en de fraaie BMW M4 Silhouette van Pieter van Soelen/Koen Bogaerts (JR Motorsport) die in de kwalificatie nog niet verder was gekomen dan plaats zestien. Storm was van de koplopers de eerste die binnenkwam voor een reguliere stop.

ven knap.01
Bas van de Ven/Simon Knap

Pas na tachtig minuten was de eerste serie stops achter de rug. Storm had daarbij de leiding weer in handen, op ruim anderhalve minuut gevolgd door de steeds sneller rondgaande BMW M4 Silhouette van Van Soelen/Bogaerts en op plaats drie Marco Schelp, terwijl de fraaie Hansen van Verkoelen plaats vier bezette. Op plaats vijf algemeen Simon Knap als leider in Divisie II, gevolgd door Lanting/Herber. In Divisie III en op een twaalfde plaats algemeen had Langeveld de leiding overgenomen van Groenewegen/Lalmy. Divisie IV werd na 1.5 uur aangevoerd door Carl Dekker/Karel Neleman (Neleman BMW E30 325), voor Maxim Aronov/Dmitrii Bogoiavlenskii/Lev Fridman (Kevin Veltman Racing II BMW 123d).

soelen bogaerts 4

De leidende positie was zeker niet de meest gelukkige, want nog voor het tweede uur verstreken was, kwam de leidende BMW Z4 van Storm de pits in met schade linksachter. In de Hans Ernstbocht was de leider in aanraking gekomen met de BMW van Neleman/Dekker. Na reparatiewerkzaamheden kon de Z4 op plaats zes de wedstrijd weer vervolgen.

storm crash 1

storm crash 2

storm crash 3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet