DRDO

Kampioenschappen DRDO op finishlijn beslist

BX5C7826
De kampioenen, tussen de DRDO-racebabes. V.l.n.r. Alexander Berger, Egbert Ellenkamp, Marloes Dijkhuis en Marc Dijkhuis.

'Dutch Race Driver Organisation' is een synoniem voor 'competitief'. Dat is de conclusie na de enerverende finale op Circuit Park Zandvoort. In de allerlaatste race van het seizoen gingen de titels nipt naar Marc Dijkhuis (BMW M3 Cup), Alexander Berger (Specials Plus) en Egbert Ellenkamp (Specials).

Tekst en foto's: PR

CY7H2705

Het zevende evenement van de Dutch Race Driver Organisation trok 34 auto's. De beide races van elk 50 minuten werden in het donker verreden. Met dank aan Collé Rental & Sales was het circuit deels verlicht, zodat de rijders onder meer goed de vlagsignalen van de baanposten konden zien.

BX5C7693

Dubbelzege Marc Dijkhuis
Herman Peene en Dennis van der Linden 173 punten, Ziad Geris 172, Marc Dijkhuis 165 en Menno van de Grijspaarde 162. Dat was het spannende uitgangspunt in de BMW M3 Cup. In de eerste race verdeelde de top drie in het klassement ook de drie podiumplaatsen. Dijkhuis won, gevolgd door Van der Linden – Peene en Geris. De titelstrijd werd dus pas in de laatste race van het seizoen beslist.
Tot aan de verplichte pitstops was het wederom de top drie in de puntenstand die de lakens uitdeelde. Dijkhuis voerde het veld aan, vlak voor Geris en Van der Linden – Peene. Na de pitstops nam Marc Dijkhuis snel weer zijn koppositie in. Ook deze keer stond hij onder druk, ditmaal van de equipe Benno Kivits – Bertie van Rooij. Marc liet zich niet tot een foutje verleiden en won de race, gevolgd door Kivits – Van Rooij en derde man Ziad Geris. Van der Linden – Peene moesten genoegen nemen met de zesde plaats. Marc Dijkhuis stelde daarmee met een fraai slotoffensief de titel veilig, vlak voor Geris (tweede) en Van der Linden – Peene.

BX5C7744

Onverwacht
"Dit had ik niet verwacht", gaf Marc na afloop toe. "Ik ging er van uit dat de titelstrijd tussen Herman, Dennis en Ziad zou gaan. Ik ben zonder verwachtingen van start gegaan en ik heb geprobeerd om zo snel en constant mogelijk te rijden. Ik ben echt enorm blij met de titel." Marc is het tweede lid van de familie Dijkhuis met een DRDO-titel; zijn zus Marloes behaalde een maand geleden al het kampioenschap in de DRDO Dieselklasse.
Marc komt al vanaf 2011, het eerste seizoen van de DRDO, in actie in de races van de DRDO. Hij blijft actief in de BMW M3 Cup. "Volgend jaar rijd ik weer met mijn rode meisje."

Duel tussen teamgenoten
Alexander Berger en Cas Renders (beiden BMW 130i) moesten onderling uitmaken wie tot de nieuwe kampioen in de klasse Specials Plus werd gekroond. Berger begon als favoriet aan de finale; hij had zeven puntjes voorsprong op zijn teamgenoot bij team Day V Tec.
In de eerste race leek Bas Barenbrug op weg naar de zege, tot hij zijn BMW M3 in leidende positie in de pits moest parkeren. Jeroen de Roode en Hans Creemers profiteerden. De voormalige DRDO-kampioenen namen de kop over met hun BMW 330 en wonnen hun klasse. Berger werd als derde geklasseerd, achter Renders. Dat betekende dat ook in de klasse Specials Plus de beslissing in de laatste race zou vallen.
Alexander Berger greep de zege door in de laatste ronde de leiding over te nemen van de equipe De Roode – Creemers. Na ruim 51 minuten racen kwam de nieuwe kampioen met een marge van slechts een seconde als winnaar over de verlossende finishlijn. Cas Renders eindigde als derde in de race en daarmee als tweede in het kampioenschap.

CY7H2817

Raimond van Steen of Egbert Ellenkamp?
In de klasse Specials waren Raimond van Steen en Egbert Ellenkamp (beiden BMW Compact) het hele seizoen aan elkaar gewaagd. Raimond kwam als klassementsaanvoerder naar Circuit Park Zandvoort, op niet meer dan twee puntjes gevolgd door zijn tegenstrever. In de eerste race deed Van Steen de beste zaken in de strijd om de eeuwige roem; hij werd als derde geklasseerd, twee plekken voor Ellenkamp en zijn teamgenoot Ruud Sluiter. De zege ging naar voormalig M3 Cup kampioen Philip Romijn, bijgestaan door Robert Westerholt, in zijn BMW 325. Dirk van Vuure bleef Raimond nipt voor met zijn BMW Compact.
In de tweede race zag Raimond zijn titelkansen vervliegen door technische tegenslag. Ellenkamp – Sluiter stelden de tweede plek veilig en dat was genoeg voor de titel. De nieuwe kampioen sloot zijn seizoen op een haar na met een zege af; Philip Romijn stoof welgeteld een halve seconde eerder over de finishlijn! De 16-jarige Tijmen Heino sloot een sterk seizoen af met de derde plaats in de race en tevens de derde stek in het eindklassement.

CY7H2959

Enthousiaste kampioen
Egbert Ellenkamps weg naar de titel ging aanvankelijk niet over rozen. "In de eerste race kreeg ik een tijdstraf vanwege te snel rijden tijdens een code 60-situatie. Toen Ruud achter het stuur zat, schoot de motor twee keer in noodloop", verklaarde hij de vijfde plaats van het duo. De tweede race verliep een stuk beter, met de titel als resultaat. Egbert keek terug op een spannend seizoen. "Raimond en ik hebben lange tijd dicht bij elkaar gestaan. Na tien races deelden we zelfs ex-aequo de eerste plek in de tussenstand." Uiteindelijk won Egbert het kampioenschap met een marge van niet meer dan zes puntjes.
Ellenkamp heeft twee snelle teamgenoten, die elkaar afwisselen. Naast Ruud Sluiter heeft ook Geoffrey van Krugten een flinke steen aan het succes bijgedragen. "We zijn ongeveer even snel", aldus Egbert. Een extra voordeel: met drie man is het anderhalf keer zo gezellig als met z'n tweeën.
Egbert heeft het erg naar zijn zin bij de DRDO. "Ik heb mijn licentie gehaald bij de Dutch Race Driver Academy. Vervolgens heb ik voor de DRDO gekozen. Naast de baan is het gezellig, op de baan wordt er fair en met respect voor elkaar gereden."
Waarschijnlijk is Egbert volgend seizoen weer van de partij. "Ik heb zin in volgend jaar!"

Veel spanning
De titelstrijd in de Dieselklasse was al in het voordeel van Marloes Dijkhuis beslist. De dame en heren Diesel-coureurs wilden het seizoen dolgraag met een dagsucces afsluiten en dat resulteerde in spannende duels. In de eerste race kwam Robert Engelsman (VW Golf TDi) bijvoorbeeld nog geen twee seconden tekort voor een podiumplek. Hij eindigde als vierde, vlak achter René Oudshoorn met zijn Seat Ibiza TDi. Gert-Jan Zantingh en Daan Meijer wonnen de race met hun VW Golf, gevolgd door Pim Kievit en Nick von Dincklage met eveneens een VW Golf.
In de tweede race leken Joost Koenders en Peter Koopman (VW Golf TDi) op weg naar het goud, tot de equipe Zantingh – Meijer in de laatste ronde kans zag om de leiding over te nemen en hun tweede race van de dag te winnen. De derde plaats ging naar Robert Heuser (VW Golf TDi). René Oudshoorn kwam welgeteld 0,589 seconde tekort voor een podiumplek! Oudshoorn kon toch nog lachen, want met zijn vierde plaats eindigde hij als derde in het eindklassement. Zijn voorsprong op Robert Engelsman: twee puntjes. Kievit- Von Dincklage werden tot vice-kampioen gekroond.

Terug van weggeweest
Joost Koenders en Peter Koopman mengden zich voor de tweede keer in de DRDO-strijd, een maand geleden maakten ze hun debuut op TT Circuit Asen. "Dit zijn mijn eerste races sinds 2003", aldus Koenders. Voor Peter Koopman is het nog langer geleden. "Ik heb 20 jaar niet geracet", vertelde hij. Het duo vermaakt zich uitstekend bij de DRDO. "We rijden hier voor de gezelligheid", aldus Joost. De voormalige kampioen in de Citroën Saxo Cup rijdt niet voor niets bij Match Racing. "Dit is mijn oude raceteam."
"De DRDO is heel gezellig, laagdrempelig en gemoedelijk", stelt Joost vast. "Er hangt een leuke sfeer. Het racen in het donker is apart om mee te maken, voor mij is het de eerste keer."
Het duo hoopt volgend jaar weer aan de start te staan. Joost: "In de wintermaanden gaan we op zoek naar budget."

BX5C7474

Niet bang in het donker
Martin van Luik en Michael Hermans mengden zich met een bijzondere auto in de strijd. "We willen met onze BMW Zilhouette deelnemen aan het Winter Endurance Kampioenschap", vertelde Martin. "De Nieuwjaarsrace wordt in het donker verreden, vandaag doen we mee om ons op die race voor te bereiden." Michael reed al eerder in de DRDO, Martin maakte zijn DRDO-debuut. "Misschien komen we nog een keer terug", blikte de DRDO-debutant vooruit.

Meer dan tevreden
DRDO medeorganisator Dillon Koster kijkt tevreden terug. "Drie kampioenschappen zijn pas in de laatste race beslist, wat wil je nog meer? Het was niet alleen qua competitie een topseizoen. Het was weer gezellig, met een goede sfeer."
Dillons DRDO-partner Danny van Dongen is ook goed te spreken over het voorbije seizoen. "We hebben dit jaar grote startvelden gehad, zoals de 34 auto's van vandaag. De 'successeconden' voor de snellere deelnemers hebben zich bewezen. Er was altijd strijd en we hebben heel veel verschillende rijders op het erepodium gezien. En nu: op naar een wederom goed seizoen 2015!"

Volgende evenement: 21 april 2015, Circuit Park Zandvoort.

Uitslagen:
DRDO BMW M3 Cup:
Race 1: 1. Marc Dijkhuis; 2. Dennis van der Linden en Herman Peene; 3. Ziad Geris.
Race 2: 1. Marc Dijkhuis; 2. Benno Kivits en Bertie van Rooij; 3. Ziad Geris.

Eindstand na 14 races: 1. Marc Dijkhuis 205; 2. Ziad Geris 202; 3. Herman Peene en Dennis van der Linden 200.

DRDO Specials Plus:
Race 1: 1. Jeroen de Roode en Hans Creemers, BMW 330; 2. Cas Renders, BMW 130i; 3. Alexander Berger, BMW 130i.
Race 2: 1. Alexander Berger; 2. Jeroen de Roode en Hans Creemers; 3. Cas Renders.

Eindstand na 14 races: 1. Alexander Berger 239; 2. Cas Renders 229; 3. Jeroen de Roode en Hans Creemers 203.

DRDO Specials:
Race 1: 1. Philip Romijn en Robert Westerholt, BMW 325; 2. Dirk van Vuure, BMW Compact; 3. Raimond van Steen, BMW Compact.
Race 2: 1. Philip Romijn; 2. Egbert Ellenkamp en Ruud Sluiter, BMW Compact; 3. Tijmen Heino, Suzuki Swift.

Eindstand na 14 races: 1. Egbert Ellenkamp 214; 2. Raimond van Steen 208; 3. Tijmen Heino 185.

DRDO Dieselklasse:
Race 1: 1. Gert-Jan Zantingh en Daan Meijer; VW Golf TDi; 2. Pim Kievit en Nick von Dincklage, VW Golf TDi; 3. René Oudshoorn, Seat Ibiza TDi.
Race 2: 1. Gert-Jan Zantingh en Daan Meijer; 2. Joost Koenders en Peter Koopman, VW Golf TDi; 3. Robert Heuser, VW Golf TDi.

Eindstand na 14 races: 1.Marloes Dijkhuis 194; 2. Pim Kievit en Nick von Dincklage 147; 3. René Oudshoorn 113.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet