F. Renault 1.6 NEC

FR1.6 NEC: Provily Racing: Terugblik op het eerste podium van Boris Kolff

2014 Provily Finaleraces 1

Provily Racing heeft het seizoen van de Formula Renault 1.6 NEC Junior in stijl afgesloten met een podiumplaats voor Boris Kolff. Het seizoen werd in wisselvallige omstandigheden beëindigd tijdens de Formido Finale Races in Zandvoort, omstandigheden waarin de rijder van teambaas Gerben Provily dus kon schitteren.

Tekst en foto's: PR

Voor we het weekend van Boris Kolff uit de doeken doen, wil Gerben Provily graag eerst iemand bedanken: "Janneau Esmeijer was er afgelopen weekend jammer genoeg niet bij. Door een opeenstapeling van gebeurtenissen tijdens het seizoen, heeft hij besloten om vroegtijdig uit het avontuur te stappen. Echt jammer, want onze succesvolle samenwerking was uitgegroeid tot een geweldige vriendschap."

2014 Provily Finaleraces 2

Voor Boris Kolff begon het laatste weekend van het seizoen waar het verhaal in Spa-Francorchamps geëindigd was: in de regen. De Nederlander maakte in Spa nog de verkeerde bandenkeuze, maar kon die nuttige ervaring wel meenemen naar Zandvoort. "Hij kwam tijdens de vrije trainingen als eerste binnen om over te schakelen van regenbanden naar slicks", herinnert Gerben Provily zich. "Zijn wagenbeheersing was fenomenaal en ik zag dat hij boordevol vertrouwen naar de kwalificaties toeleefde."

Dat gevoel werd ook bewaarheid, want Kolff liet een zesde kwalificatietijd optekenen, op minder dan een halve seconde van de tweede chrono van Ferdinand Habsburg. "Boris was in eerste instantie een beetje ontgoocheld met het resultaat", vertelt de teambaas. "Het verschil met Anton De Pasquale, een waardige kampioen trouwens, was inderdaad een stuk groter, maar ik heb Boris aangeraden om zich te concentreren op de andere rijders. Hij bewees ook dat hij voortaan snel en constant kan presteren in een kwalificatie, en dat is echt een goed teken."

2014 Provily Finaleraces 3

De Utrechtenaar maakte een gestage opmars en werd zevende in de eerste confrontatie, vijfde in de tweede manche, alvorens het weekend af te sluiten met een weergaloze bronzen medaille. "We besloten nog wat zaken aan te passen aan de afstelling, maar Boris had daardoor te veel last van overstuur in de eerste race", aldus Gerben Provily. "Nadien ging het stukken beter en in de laatste race slaagde Boris er in regenachtige omstandigheden zelfs in om het podium te beklimmen. De ervaring uit Spa is dus duidelijk van pas gekomen, want Boris was gewoon outstanding!"

Boris Kolff was uiteraard in de zevende hemel met het resultaat in Zandvoort. "Ik nam een goede start en kon snel de aansluiting vinden met de kopgroep. Even ging het dan nog fout, maar ik slaagde er toch in om op het podium te eindigen. Mijn dank gaat uit naar het team, dat me dit jaar heel veel geholpen en geleerd heeft. En uiteraard wil ik ook Anton De Pasquale feliciteren met de titel."

Nu het doek over het seizoen 2014 gevallen is, begint Gerben Provily meteen aan de voorbereiding voor volgend seizoen. "Er staan wel wat dingen te veranderen. De organisatie zal trachten om drie wedstrijden per weekend te organiseren, er komen schakelhendels aan het stuur en het kampioenschap krijgt een internationaal statuut. Leuke vooruitzichten dus, en ik hoop dat ik met maximaal vier rijders opnieuw aan dit kampioenschap kan deelnemen!"

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet