Sportscars

Sportscars: Pech met podium in zicht voor Max van Splunteren

GT3NL ELMS Estoril Max van Splunteren 141019

De finale van de European Le Mans Series op het circuit van Estoril in Portugal gaf het team van GT3.nl de mogelijkheid om het beste van zichzelf te geven. Tijdens de kwalificaties plaatste de snelle Maxime Soulet de NEC-Porsche 911 GT3-R met startnummer 75 op een fraaie 3e plaats op de GTC-startgrid. Met zijn teamgenoten Max van Splunteren en de Fransman Gilles Vannelet reed Soulet vooraan mee tijdens het grootste deel van de 4-uursrace. Helaas moest het ambitieuze trio tijdens de laatste stint, waarin Max van Splunteren de Porsche bestuurde, de strijd staken met een kapotte motor.

Tekst en foto's: PR

De goed bezochte race onder zomerse weersomstandigheden werd door het GT3.nl team gestart vanaf de derde plaats na de sterke kwalificatie door Maxime Soulet. Dankzij de perfecte set-up van het chassis en de iets grotere restrictor kon de Porsche 911 GT3 R nu goed partij geven tegen de Ferrari's en McLarens. De race bevestigde dat: Gilles Vannelet had een prima start, en na diens pitstop wist Maxime Soulet een plek in de kop van het veld te handhaven. Toen Max van Splunteren als laatste rijder van het trio het stuur overnam, lag de blauw-witte NEC-Porsche op een keurige vierde plaats met uitzicht op een podiumplaats. "Ik begon aan mijn stint met nieuwe banden en ik genoot ervan! Maar het was al snel voorbij, want in mijn vierde ronde kreeg ik een oliedrukmelding en maakte de motor plots een vreemd geluid. In mijn spiegel zag ik een grote zwarte rookwolk en ik wist dat het gedaan was," vertelde een teleurgestelde Max van Splunteren. "Maar wat was de auto dit weekend snel; het team van ProSpeed heeft echt een topprestatie geleverd en we waren nu heel competitief in de GTC klasse."

Rudi Penders van ProSpeed Competition was uiteraard ook gedesillusioneerd: "Max van Splunteren, Gilles Vannelet en Maxime Soulet hebben een schitterend weekend afgewerkt. Ik heb er van genoten en voor ieder lid van ons team was een podium een echte beloning geweest. Zoals de Porsche 911 GT3 nu is heeft de auto enorm veel potentieel."

GT3NL ELMS Estoril Paul links en Max van Splunteren 141019

Paul van Splunteren van GT3.nl kijkt ook terug op een mooi seizoen: "We hebben zowel in de Porsche GT3 Cup Challenge Benelux als in de European Le Mans Series voorin mee kunnen strijden. Uiteraard ben ik trots op de prestatie van Max: hij kan een hele goede GT endurance rijder worden omdat hij snel is en heel weinig fouten maakt. Daarnaast heeft hij weinig last van stress, waardoor hij altijd veel overzicht heeft." Toch zegt Max zelf: "In de individuele korte races in de Cup lever je meer strijd met je concurrenten. In de ELMS rij je vooral tegen jezelf, want je moet je steeds oppeppen om hard te blijven rijden. Wat dat betreft lijkt de ELMS meer op golfen! " Max van Splunteren is blij dat hij dit seizoen ook in de ELMS heeft kunnen rijden: "Ik heb weer een paar mooie circuits leren kennen en in deze serie rij je ook nog eens tussen de echt grote jongens met veel snellere auto's (uit de andere klassen) en dat is wel een bijzondere ervaring. Ook is het team en het kampioenschap super professioneel. Ik heb dit weekeinde in Estoril ook gemerkt dat ik het racen wel veel leuker vindt als je echt voor de ereplaatsen kunt rijden."

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet