Clio Cup

Stan van Oord sluit mooi debuutjaar in Clio Cup Benelux af tijdens Finaleraces op Zandvoort

181014 svo finaleraces q

Na podiumplaatsen op achtereenvolgens TT Circuit Assen, Zolder en Spa-Francorchamps is Stan van Oord er tijdens de Finaleraces op Circuit park Zandvoort helaas niet in geslaagd ook daar een trofee te winnen. Nadat hij in de eerste Clio Cup-race lange tijd op podiumkoers lag wierp een forse tik van een rijder uit een andere klasse hem terug naar de zesde positie. Ook de tweede race finishte Van Oord op deze positie. Toch kijkt de jonge coureur uit Woudrichem terug op een geslaagd debuutseizoen. "Ik ben erg trots op de progressie die ik dit jaar geboekt heb en hoop volgend seizoen te kunnen doorstromen naar de sterkste Clio-klasse in een Clio 4, het nieuwe model. Het was ook erg mooi om mijn gasten in het pauzeprogramma mee te kunnen nemen in een snelle ronde over het circuit. Iedereen heeft daarvan enorm genoten en ikzelf niet in het minst!"

Tekst en foto's: PR

Stan van Oord keek enorm uit naar zijn tweede kennismaking met Circuit Park Zandvoort, want na zijn debuut op het circuit tussen de duinen tijdens de Paasraces wilde hij ook graag hier een podiumplaats scoren. De laatste drie evenementen was dit immers al gelukt op TT Circuit Assen, Zolder en het Formule 1-circuit van Spa-Francorchamps, dus stond een trofee uit Zandvoort hoog op zijn verlanglijstje.

Tijdens de kwalificatie op zaterdagmiddag zat het de 17-jarige coureur echter tegen, hij kwam niet verder dan een zevende startpositie in zijn klasse die strijdt in een ouder model Clio 3. "De motor liep niet goed, we kwamen vermogen te kort en moesten besluiten om een andere motor te monteren. Gelukkig was de eerste race pas op zondag en hadden we voldoende tijd voor deze tijdrovende ingreep. Geweldig dat mijn team dit voor mij heeft kunnen realiseren."

191014 svo finaleraces r1

Waar het op zaterdag heerlijk weer was met een bijna zomerse temperatuur was het op zondagochtend erg nat. De Clio-race ging van start en na een prima beginfase van de race stoomde Van Oord op naar een hoopvolle derde positie. Een heftig ongeval van een andere rijder zorgde voor een lange periode achter de safetycar. Nadat de ravage op de baan was opgeruimd kon de race vervolgd worden met nog twaalf minuten op de klok.

Geconcentreerd reed Van Oord zijn ronden op de derde positie, totdat een coureur uit de snellere klasse Clio 4 onverwachts zijn auto binnendoor naast zijn Clio drukte. Van Oord schrok, kreeg een tik en moest zijn auto snel weer onder controle zien te krijgen. Dat lukte zonder verder iets te raken, maar het kostte Van Oord wel een aantal posities, hij viel terug naar de zesde plaats en daar finishte hij ook de race.

191014 svo finaleraces g

In het pauzeprogramma kwam Stan van Oord opnieuw in actie, ditmaal achter het stuur van een Swift-racer. "Wij hadden dit evenement veel relaties die mij dit jaar ondersteund hebben en ook een aantal die mij volgend seizoen zullen sponsoren. Ik vond het leuk om hen te laten zien hoe een snelle ronde over Circuit Park Zandvoort gaat en in een half uur tijd heb ik een aantal van hen een mooie ervaring kunnen meegeven."

De tweede Clio-race over 30 minuten op zondagmiddag was voor Van Oord de laatste kans om zijn gewenste podiumplaats te behalen, maar ook nu bleek dit helaas niet haalbaar. Na een heftige beginfase van de race moest Van Oord flink knokken om zijn positie te behouden. Dat lukte en hij reed rap bij zijn achtervolgers weg, maar door de strijd was zijn concurrent voor hem inmiddels al te ver weggelopen om nog de strijd te kunnen aangaan. Dus werd het voor de Clio-debutant een eenzame race en finishte hij de wedstrijd op opnieuw een zesde positie.

191014 svo finaleraces r2

Stan van Oord kijkt terug op een mooi debuutjaar in de Clio Cup Benelux. "Vooraf had ik niet verwacht al in mijn eerste jaar naar het podium te kunnen racen. Wanneer dit dan lukt en ook drie evenementen op rij het geval is, ga je er zelfs al op rekenen. Maar dit is autosport in de sterkste merkencup van de Benelux, dus is het elke race opnieuw vechten geblazen. Dat maakt het rijden in deze klasse zo mooi. Volgend seizoen hoop ik te kunnen doorgroeien naar het algemeen klassement, waarin ik dan zal strijden in een Clio 4. In de winterperiode zal ik mij hierop goed voorbereiden en wanneer ik voldoende sponsoring kan vinden is dat een mooi vervolg op mijn debuutjaar."

Clio Cup Benelux, Formido Finaleraces
Circuit Park Zandvoort, zondag 19 oktober 2014
Race 1 - uitslag Clio Challenge:
1. Peter Schreurs
2. Benjamin van den Berg
3. Teun van Dam
4. Wilbert van den Burg
5. Martijn Kool
6. Stan van Oord

Race 2 - uitslag Clio Challenge:
1. Peter Schreurs
2. Benjamin van den Berg
3. Wilbert van den Burg
4. Teun van Dam
5. Martijn Kool
6. Stan van Oord
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet