Clio Cup

Marcel Dekker sluit 2014 af met champagne tijdens de Finaleraces op Zandvoort

191014 md p

Marcel Dekker heeft autosportseizoen 2014 na de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort afgesloten met champagne. De Clio-kampioen van 2013 werd dit seizoen kampioen in de Junior-klasse voor rijders onder de 25 jaar. "De concurrentie was dit seizoen erg sterk en wij hebben wat tegenslag gehad, waardoor de overall titel helaas niet haalbaar was", is Marcel Dekker realistisch. Jan Muys was blij weer aan de start te kunnen staan en sloot af met een nette vijfde plek in de laatste race van 2014.

Tekst en foto's: PR

Na de pech op het circuit van Zolder en het net missen van de races op Spa-Francorchamps was Jan Muys erg blij weer in actie te kunnen komen tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort. Zijn fraaie groene Clio 4 stond er weer fonkelend bij en tijdens de vrije trainingen op vrijdag liet Muys zien niets aan snelheid te hebben ingeboet.

191014 jm a

Tijdens de kwalificatie op zaterdagmiddag probeerden de Dekker Racing-teamgenoten al slipstreamend een goede tijd neer te zetten. In eerste instantie leverde dat hen de plaatsen vijf en zes op, maar in de laatste fase van de sessie wisten nog drie rijders een fractie sneller te rijden. Jan Muys mocht zo de eerste race starten als achtste en Marcel Dekker als negende, dezelfde startposities waarmee zij ook de tweede race zouden mogen aanvangen.

191014 md jm  a

Beide Clio-races werden dit keer op zondag gereden en waar het op zaterdag heerlijk zacht weer was met een bijna zomerse temperatuur, was het op zondag regenachtig. De titelstrijd was nog niet gestreden en dus was de strijd vlak voor de Dekker Racing-teamgenoten heftig. Muys begon fantastisch, al in de eerste ronde schoot hij door naar de zesde plek. Ook Dekker wist een positie te winnen en zo begon de eerste Clio-race voortvarend. De groep waarin de groene Clio's reden was echter zeer competitief, wat wel bleek uit het feit dat de volgorde voortdurend wijzigde.

191014 md jm  b

Een heftig ongeluk van een andere Clio-rijder zorgde voor een lange periode achter de safetycar. Met nog twaalf minuten op de klok werd de race herstart en nadat Dekker ronden lang achter zijn teamgenoot reed wist hij hem in de zevende ronde te passeren. Achter Muys reed titelkandidaat Niels Langeveld op zoek naar een gaatje, maar de ondernemer uit Heteren wist de deur steeds goed dicht te houden. In een alles-of-niets-poging forceerde Langeveld in de laatste fase van de race toch een opening en dus viel Muys nog terug naar de achtste positie.

In de tweede race op zondagmiddag moesten Muys en Dekker geduld opbrengen, want pas in de zevende ronde konden zij opklimmen naar de zesde positie voor Muys en de zevende voor Dekker. Vanaf dat moment echter zat het snelle duo in een heftig strijdende groep. Dekker wist in de volgende ronde twee posities te winnen en lag zo al vijfde, gedekt door zijn teamgenoot. Twee ronden later nam de inwoner van Krimpen aan de IJssel zelfs de vierde positie in, terwijl Muys juist wat terugviel naar de achtste plaats. Zij bevonden zich aan de kop en staart van een groep van vijf vechtende Clio-rijders en het was onmogelijk te voorspellen hoe deze strijd zou aflopen. Muys wist in de laatste fase van de race twee plekken te winnen en reed zesde, Dekker kreeg een fikse tik van de aandringende Melvin de Groot en viel terug naar de vijfde plek. In de laatste ronde passeerde Muys zijn teamgenoot en daarmee was de eindstand van deze race bepaald. Jan Muys finishte zijn laatste race van 2014 als vijfde, Marcel Dekker als zesde.

191014 md a

Marcel Dekker kreeg toch nog een leuk toetje, want in het Junior kampioenschap voor rijders onder 25 jaar werd hij ruimschoots kampioen. Zo mocht hij samen met overall kampioen Sebastiaan Bleekemolen en Clio3-kampioen Wilbert van de Burg champagne spuiten.

191014 dr team
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet