DTM

DTM: Ekström bezorgt Audi tweede zege op rij en merkentitel

2014 Ekstrom Motodrom
Mattias Ekström won voor de tweede keer op rij een DTM-race

Het duurde even voordat Audi de weg naar de overwinning in het DTM-seizoen gevonden had, maar na de eerste zege, eind september op Zandvoort, zorgde Mattias Ekström op Hockenheim voor de tweede overwinning op rij. Tijdens een spannende slotrace van het seizoen startte de Zweed op de hardere standaardbanden en reed in de tweede helft van de wedstrijd op de zachtere en daarmee snellere optiebanden sterk naar voren, waarmee hij de overwinning veiligstelde. Merkgenoot Mike Rockenfeller volgde eenzelfde strategie en eindigde zo als tweede, terwijl Jamie Green, die gedurende het grootste deel van de race het veld aanvoerde, als derde het volledige Audi-podium completeerde. Met deze resultaten wist Audi ook de merkentitel voor zich op te eisen. Na een spannende strijd in de eindfase eindigde Paul Di Resta als best geklasseerde Mercedes-Benz-rijder als vierde, kampioen Marco Wittmann zag een goede opmars vanaf de 13e startpositie beloond met de vijfde plaats aan de finish.

Tekst: René de Boer (vanuit Hockenheim, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

2014 Start Hockenheim R2
Start van de laatste race van het seizoen

Voor pole-sitter Miguel Molina waren de kansen op een goed resultaat snel verkeken: hij verloor bij de start de leiding aan Green, verremde zich vervolgens in de eerste ronde voor de hairpin en viel ver terug in het veld. Green voerde lange tijd het veld aan nadat hij met de snellere optiebanden was gestart en daarmee redelijk tempo kon maken. In de 20e ronde kwam de Brit binnen voor de bandenwissel, waarna hij met standaardbanden de race uitreed. Ekström en Rockenfeller hadden echter duidelijk de betere strategie door, nogal ongebruikelijk, met standaardbanden te beginnen, wat terreinverlies op de koop toe te nemen, maar in de tweede helft van de race met optiebanden goed naar voren te rijden en zo de eerste en de tweede plaats voor zich op te eisen. Green had in de laatste twee vrije raceronden na een interventie van de safety-car (als gevolg van een botsing tussen Juncadella en Spengler) geen weerwoord meer tegen zijn duidelijk snellere merkgenoten. De Brit had zelfs zijn handen vol aan de opstomende Paul Di Resta, maar wist de Schot uiteindelijk toch nog achter zich te houden.
2014 Pechvogel Jamie Green
Jamie Green leidde lange tijd, maar eindigde als derde   Marco Wittmann was gisteren na de 13e plaats in de kwalificatie nogal teleurgesteld, maar wist vandaag in de race behoorlijk wat terrein goed te maken en kwam zo als vijfde over de eindstreep, voor Timo Scheider, Martin Tomczyk en Robert Wickens. De Canadees kreeg echter na de wedstrijd een tijdstraf van 30 seconden voor een aanrijding met Augusto Farfus en viel daarmee terug naar de 17e plaats. Zo werd Molina nog achtste, voor de BMW-rijder Antonio Félix da Costa en Gary Paffett, die pas voor de tweede keer dit seizoen in de punten reed.

2014 Paffett Achterhoedegevecht
Paffett reed pas voor de tweede keer dit jaar in de punten

Pascal Wehrlein was de pechvogel van de middag. Hij leek lange tijd op weg naar een podiumplaats, maar werd na zijn pitstop te vroeg weggestuurd, waardoor hij naast Timo Scheider terechtkwam. De twee reden zij-aan-zij naar de uitgang van de pitstraat, wat door de wedstrijdleiding – terecht – als 'unsafe release' werd aangemerkt. Wehrlein kreeg daarvoor een drive-through-penalty opgelegd en werd uiteindelijk 20e.

2014 Green Teleurgesteld Ekstrom
Winnaar Ekström en de ietwat teleurgestelde Jamie Green

Uitslag:
1. Mattias Ekström (Zwe), Audi RS 5 DTM, 42 r. in 1.08:37,604 (gem. 167,959 km/u)
2. Mike Rockenfeller (Dui), Audi RS 5 DTM, op 2,402
3. Jamie Green (GBr), Audi RS 5 DTM, op 3,914
4. Paul Di Resta (GBr), DTM Mercedes AMG C-Coupé, op 4,163
5. Marco Wittmann (Dui), BMW M4 DTM, op 4,962
6. Timo Scheider (Dui), Audi RS 5 DTM, op 6,540
7. Martin Tomczyk (Dui), BMW M4 DTM, op 7,526
8. Miguel Molina (Spa), Audi RS 5 DTM, op 11,104

2014 Kampioen Wittmann
We are the champions: Marco Wittmann en zijn BMW-RMG-teambaas Stefan Reinhold

Eindstand:
1. Marco Wittmann, 156 punten
2. Mattias Ekström, 106
3. Mike Rockenfeller, 72
4. Christian Vietoris, 69
5. Edoardo Mortara, 68
6. Martin Tomczyk, 49
7. Maxime Martin, 47
8. Pascal Wehrlein, 46
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet