Supercar Challenge

Overwinning voor De Graaff-Van der Zwaan bij GT-race Supercar Challenge, eerste kampioenen GT-divisies bekend

header

Robert de Graaff en Arjan van der Zwaan hebben in de zaterdagrace van de Supercar Challenge GT-divisies tijdens de Finaleraces op TT circuit Assen goede zaken voor het kampioenschap gedaan. De Viper-coureurs wonnen de race, voor Henry Zumbrink en Barry Maessen. Naaste concurrenten Martin Lanting en Bob Herber kwamen in deze wedstrijd niet verder dan de zesde positie en liepen daardoor kostbare achterstand op in het kampioenschap. In de GT-divisie is de kampioen na de race op zaterdag al bekend, want Patrick van Glabeke en Frédérique Jonckheere pakten met een vierde plaats genoeg punten om niet meer ingehaald te kunnen worden. Bij deze divisie ging de overwinning naar Rob Wheldon, voor Henk Thuis. Ook in de GTB-divisie is de kampioen na vandaag bekend. Hier werd Max Koebolt derde en daarmee pakte de pas 17-jarige coureur genoeg punten om zich tot kampioen van deze divisie te mogen kronen. In deze divisie ging de overwinning naar Marcel van Berlo, voor het duo Vanbellingen/Sluys.

Tekst en foto's: PR

assen -zaterdag-2

Arjan van der Zwaan had bij het begin van de race de beste start. De Viper-coureur pakte meteen de leiding, gevolgd door Kelvin Snoeks en Bob Herber. Snoeks was echter meteen snel en kon in de eerste ronde de Viper van Van der Zwaan al verschalken.

Kelvin Snoeks kon zijn voorsprong in de eerste ronden uitbouwen ten opzichte van achtervolger Arjan van der Zwaan. Achter Van der Zwaan was Barry Maessen ondertussen opgeklommen naar de derde positie, voor Volvo-coureur Henry Zumbrink. Bob Herber lag na drie ronden op de vijfde plaats in zijn divisie en was fel in gevecht met GT-koploper Rob Wheldon.

Snoeks kon zijn leidende positie tot de pitstops behouden en daarachter kon ook Arjan van der Zwaan zijn tweede positie vasthouden. Daar weer achter lagen Barry Maessen, Henry Zumbrink en Bob Herber nog steeds op de plaatsen drie tot en met vijf.

assen -zaterdag-4

Na de pitstops was het Barry Maessen die met zijn Vicora V8 op de eerste plaats was beland. Achter Maessen lag Henry Zumbrink op de tweede positie, met daar weer achter Volvo-coureur Kelvin Snoeks en Viper-rijder Robert de Graaff. Deze groep lag zeer dicht bij elkaar waardoor er meteen felle gevechten ontstonden.

assen -zaterdag-1

Maessen kon de ronden daarna zijn eerste positie behouden omdat zijn achtervolgers onderling in fel gevecht met elkaar waren. Zumbrink lag nog steeds op de tweede positie maar stond nog steeds onder zware druk van Kelvin Snoeks en Robert de Graaff.

Bij deze groep viel Kelvin Snoeks na een paar ronden weg, omdat de Volvo-coureur zich verslikte bij het uitkomen van de Strubben. Snoeks ging in de rondte en verloor daarmee kostbare seconden.

Maessen kon hierna zijn eerste positie niet behouden. Henry Zumbrink en Robert de Graaff slaagden er namelijk in om Maessen te verschalken waardoor de Vicora-coureur terugviel tot de derde positie. Hierna waren Zumbrink en de Graaff in fel gevecht om de eerste positie. Zumbrink maakte zich constant breed, maar De Graaff zag na een ronde toch kans om Zumbrink voorbij te steken.

In de slotfase van de wedstrijd kon Robert de Graaff zijn voorsprong op Henry Zumbrink uitbouwen tot meer dan tien seconden. Dit kwam De Graaff goed uit, omdat hij na afloop nog een tijdstraf kreeg van tien seconden voor te snel rijden in de pitstraat tijdens zijn pitstop. Ondanks deze tijdstraf wonnen Robert de Graaff en Arjan van der Zwaan dus de wedstrijd, Henry Zumbrink eindigde op de tweede positie. De derde plaats in de wedstrijd ging in de laatste ronde nog naar Kelvin Snoeks, want de Volvo-coureur haalde Barry Maessen op de baan nog in.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet