F. Renault 1.6 NEC

FR 1.6 NEC: Anton de Pasquale met afstand naar poleposition

480 pasquale 4977

Anton de Pasquale had eerder dit seizoen al aangetoond een maatje te groot te zijn voor de rest van het Formule Renault 1.6 NEC Junior-veld. Tijdens de kwalificatie voor de Formido Finaleraces bewees de Australiër opnieuw zijn klasse door met een voorsprong van maar liefst 0,6 seconden de poleposition te pakken. Op plaats twee en drie eindigden zijn Lechner Racing School-teamgenoten Ferdinand Habsburg en Florian Janits. Met een vierde plaats was de in de klasse teruggekeerde Roy Geerts de snelste Nederlander.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Co van der Gragt

De Formule Renault 1.6 NEC Junior rijdt in het weekend van de Formido Finaleraces drie wedstrijden. De eerste wedstrijd is vanmiddag al, terwijl voor de zondag de laatste twee races van het seizoen 2014 op het programma staan. De snelste tijd uit de kwalificatie is bepalend voor de startopstelling van race één, de een-na-snelste ronde vormt de startopstelling van race twee, terwijl de uitslag van race twee de startvolgorde van race drie is.

Het veld telt dit weekend dertien auto's. Daarbij ten opzichte van eerdere races dit seizoen de nodige wijzigingen. Zo ontbreken Janneau Esmeijer, Larry ten Voorde en Marcel Lenerz, maar is de nu nog regerend kampioen Roy Geerts eenmalig terug bij Stuart Racing. Nieuw zijn de Duitser Laurents Horr en de Oostenrijker Jakob Schober.

480 geerts 5013
Roy Geerts

Bij het opengaan van de pitstraat draaiden alle deelnemers direct de baan op. In eerste instantie pakte Roy Geerts de leiding, maar al snel nam Anton de Pasquale de koppositie over. Niet geheel verrassend, want de Australiër is dit seizoen voortdurend voorin te vinden en is ook de leider in de tussenstand van het kampioenschap.

480 kolff 4988
Boris Kolff


Halverwege de kwalificatie waren het vier auto's van Lechner Racing School die met De Pasquale, Ferdinand Habsburg, Florian Janits en Max Defourny de eerste vier plaatsen in bezit hadden. Met een snelle ronde was het echter Geerts die ten koste van Defourny de vierde plaats overnam en daarmee de Lechner-trein wist te doorbreken.

480 sieljes 5084
Paul Sieljes reed naar een achtste tijd

480 crash 5095
De beschadigde wagen van Oliver Söderström

Met nog iets meer dan drie minuten op de klok werd de sessie gestopt met code rood, omdat Oliver Söderström met vermoedelijk een afgelopen wiel in de Gerlachbocht strandde. Hoewel de sessie nog wel herstart werd, zaten tijdsverbeteringen er niet meer in en pakte De Pasquale dus de poleposition met een voorsprong van maar liefst 0,6 seconden op zijn teamgenoot Habsburg. Achter Janits bleef Geerts met een vierde plaats de eerste Nederlander en niet-Lechner-piloot. Op vijf Defourny gevolgd door de tweede Nederlander in het veld Boris Kolff. Na zijn eerdere goede resultaten bleef Ralf Aron steken op een wat tegenvallende zevende plaats.

480 pasquale 4951

Uitslag kwalificatie, Formule Renault 1.6 NEC Junior
Formido Finaleraces, Circuit Park Zandvoort, zaterdag 18 oktober 2014
1. Anton de Pasquale (AUS), Lechner Racing School in 1:44.932
2. Ferdinand Habsburg (AUT), Lechner Racing School + 0.620
3. Florian Janits (AUT), Lechner Racing. School + 0.743
4. Roy Geerts (NED), Stuart Racing Team + 0.857
5. Max Defourny (B), Lechner Racing School + 0.866
6. Boris Kolff (NED), Provily Racing + 1.122
7..Ralf Aron (EST), Scuderia Nordica + 1.267
8. Paul Sieljes (NED), Stuart Racing Team + 1.305
9. Nico Otto (D), Captain Racing + 1.765
10. Oliver Söderström (SWE), Scuderica Nordica + 1.814
11. Jakob Schober (AUT), Lechner Racing School + 1.913
12. Cedric Piro (D), Pirosports + 2.212
13. Laurents Horr (D), Dutt Motorsport + 2.267

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet