DNRT

DNRT: Rudy Schilders nieuwe kampioen Ribank Mazda MaX5 Cup

RMMC Zandvoort 11 101014 nl jpg72

Rudy Schilders van team IL Motorsport Racing 1 is de terechte kampioen van seizoen 2014 in de Ribank Mazda MaX5 Cup. Tijdens de Finaleraces van afgelopen weekend op Circuit Park Zandvoort vergaarde de routinier voldoende punten om de concurrentie op afstand te houden en daarmee, na 2009, zijn tweede kampioenschap in deze cup veilig te stellen. Bij de teams waren het zijn collega's van het tweede team van IL Motorsport Racing die de hoofdprijs en de titel pakten. Youri Verswijveren veroverde in zijn pas tweede seizoen in de cup de tweede plaats bij de rijders. Rookie Job van Uitert leverde ook een prachtige prestatie en werd derde in de eindstand.

Tekst en foto's: PR

De weg naar de hoogste plek op het laatste podium van het seizoen ging voor Schilders niet bepaald over rozen. Op een opdrogende baan wist Bart Wubben (B-Racing) de pole position veilig te stellen in een tijd van 2:08.908, vóór Schilder en de ervaren Fred Krab (Enjoy Racing 2). Na de kwalificatietraining diskwalificeerde de wedstrijdleiding Schilders echter omdat hij zich na afloop niet had gemeld bij de technische keuring, waar de auto's werden gecontroleerd op het minimum gewicht. "Ik was vóór het einde van de training al de pitstraat ingereden en ben na het afvlaggen van de training vanuit de pits over de paddock naar de MaX5 cup paddock teruggereden. Ik had daardoor niet in de gaten dat alle deelnemers vanaf de baan direct naar de TC werden gestuurd", verklaarde Schilders na afloop. De wedstrijdleiding bestrafte hem met het schrappen van zijn trainingstijden, waardoor hij vanaf de 32e en laatste startplaats aan de eerste race moest beginnen.

Bij de start van die eerste van drie races wist Wubben zijn leidende positie te behouden gevolgd door Krab, de Brit Chris Woodger (IL Motorsport Racing 2) en Manfred Bavelaar (Baaf Automotive). Bij de eerste doorkomst sloegen Wubben, Krab en Woodger al een klein gaatje met de achtervolgers. Al snel wist de jongste rijder van het veld, rookie Job van Uitert (Geva Racing) na een voor hem teleurstellende 8e startplek de aansluiting te vinden met de kopgroep. Voor Van Uitert was het een speciale dag want hij reed de races op zijn 16e verjaardag.

In de tweede ronde was er een klein maar spectaculair incident waarbij David Koh (Tenuki Racing) en Michael van der Heijden (Van der Heijden Autosport) betrokken waren. Bij het insturen van de Hunzerug raakten beide auto's elkaar en spinde Koh midden in het veld. Hij kwam daarbij miraculeus zonder verdere schade tot stilstand, net vóór de vangrail en kon als één na laatste zijn weg weer vervolgen en beginnen aan een inhaalrace.

RMMC Zandvoort 12 101014 nl jpg72

De rijders aan de kop vochten deur aan deur om de eerste plaats, waarbij er regelmatig uitrempogingen werden gedaan in de Tarzanbocht. Bij het ingaan van de laatste ronde gingen Krab, Van Uitert en Wubben met zijn drieën naast elkaar de Tarzanbocht in. Het was Krab die daar als eerste weer uit kwam en uiteindelijk ook als eerste werd afgevlagd, met Van Uitert en Wubben in zijn slipstream. Schilders bewees dat hij uit het juiste hout is gesneden en reed een fantastische inhaalrace, van de 32e naar de 7e plek op de streep, op 12,5 seconde van de winnaar.

RMMC Zandvoort 15 101014 nl jpg72

In deze finishvolgorde ging het veld van start in race nummer twee. Bij de eerste doorkomst wist de inmiddels leidende 'jarige Job' van Uitert een klein gaatje te slaan met zijn achtervolgers. Gedurende de race bouwde hij dit geleidelijk uit waardoor hij de overwinning in race twee veiligstelde. Achter de snelle Van Uitert werd er gestreden voor elke centimeter. Na enkele ronden moest Wubben de strijd echter staken met een kapot differentieel. Krab wist zich langzaam te bevrijden van het achtervolgende trio Youri Verswijveren (Racing4One), Schilder en Thomas Middel (RAM Racing).en finishte achter Van Uitert als tweede, daarachter volgde het genoemde trio in die volgorde.

Na afloop werden de deelnemers gewogen en bleken de auto's van Krab en van Tom van der Grift (MX-5 Winkel Racing) enkele kilo's te licht, waardoor de wedstrijdleiding beide deelnemers achteraan op de startgrid voor de derde race plaatste.

RMMC Zandvoort 18 101014 nl jpg72

Van Uitert wist zijn pole position goed te benutten maar kon na de start niet het gaatje slaan wat hij in de race daarvóór wel deed. Dit resulteerde in een tien ronden lang en spectaculair gevecht tussen Van Uitert, Schilders en de lokale held uit Zandvoort, Verswijveren. Bavelaar was ook deze race, evenals de twee voorgaande, achter de kop te vinden en ook Alex Schuttert (Exventure Racing) had zijn beste race van het seizoen, wat hem in het begin van deze race zelfs op een 6e positie bracht. Uiteindelijk moest hij zijn meerdere erkennen in Woodger, Dick van Rij (Smurfracing.nl 1) en Andras Kiraly (MX-5 Winkel Racing).

RMMC Zandvoort 06 101014 nl jpg72

Van Uitert won de race, op 59-honderste gevolgd door Schilders, Verswijveren finishte als derde. Krab reed een uitmuntende race door van de laatste plaats op te kimmen naar de 4e plek op de finishlijn. De laatste race van het jaar werd daarmee één van de mooiste van het seizoen, waarbij er op diverse plaatsen in het veld eerlijke en spannende gevechten werden geleverd. Alle rijders gaven daarmee hun visitekaartje af voor seizoen 2015.

RMMC Zandvoort 21 101014 nl jpg72

Rudy Schilders werd gehuldigd als de nieuwe kampioen en betrok in zijn dankwoord zijn vader voor de vele jaren van samenwerking. Het feest was compleet voor IL Motorsport Racing omdat de Duitser Sven Lüttgens en Christopher Woodger het Teamkampioenschap binnenhaalden.

Na afloop van de races werd de top vier van het kampioenschap technisch gecontroleerd en op vermogen getest op de rollenbank. Alle deelnemers werden conform de reglementen bevonden.
De snelste raceronde gerekend over de drie races was voor Job van Uitert met een tijd van 2:07.972 in de eerste race. Driver of the day werd Theo Plichta (SP Support).

De eindstand van het kampioenschap in de Ribank Mazda MaX5 Cup seizoen 2014, inclusief schrapresultaten, is daarmee als volgt: 1e en kampioen is Rudy Schilders met 937 punten, gevolgd door Verswijveren met 904 en Van Uitert met 879 punten. Dan volgen Middel (872), Van Rij (795) en Koh (774).
Het teamkampioenschap is gewonnen door het team van IL Motorsport Racing 2 met 646 punten. Tweede is Team Zeelandair van Jaap en Jeroen de Visser met 627 punten, derde JEN Autoracing met als rijders Jeroen Eijsten, Emile Kramers en Niels Quist met 498 punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet