Benelux Racing League

ELF BRL: dubbelslag voor Sandor van Es en Marijn van Kalmthout (lang) vKalmthoutzondag


Geen ‘kat’

Marijn van Kalmthout was een klasse apart in de training van de ELF BRL Light. De Ford-dealer uit Hoofddorp was maar liefst 1,7 seconden sneller dan tweede man Dick Freebird. Marijn: “Ik had al een gat geslagen van een seconde op het moment dat ik een slipstream van Leo Kemmer kreeg. Vervolgens nam ik de Ramshoek in de zesde versnelling. Daarmee won ik nog eens 0,7 seconde.”
Peter Furth realiseerde de derde trainingstijd, gevolgd door Thomas Hylkema.

 Hylkema

Hylkema kon zijn zege van de Nürburgring niet herhalen.

De enige minderjarige rijder in het Light-veld moest echter in de achterste gelederen van het startveld aan zijn race beginnen, samen met zeven ‘collega’s’. De acht rijders reden in de training zonder katalysator en dat was niet de bedoeling. Opmerkelijk: de drie snelste mannen in de training reden mét een vermogen souperende kat.
In de races reden de BRL Light-rijders overigens allemaal zonder kat, aangezien de diverse rijders niet allemaal op zo’n korte termijn aan een katalysator konden komen en/of konden monteren.

 r1_start


Pech

Bij de start verdedigde Sandor van Es zijn eerste plek met succes. Hij lag vervolgens de hele race op kop en boekte daarmee (pas) zijn eerste overwinning van het seizoen. Jeroen Reijntjens had van start tot finish de tweede plaats in handen.

 r1_van_es_reijntjens

Jeroen drong langdurig aan bij Sandor, maar passeren zat er niet in. Met zijn tweede plek behaalde ook Reijntjens zijn beste resultaat van dit jaar in de BRL-V6.
Donald Molenaar kon al na een paar honderd meter douchen. “Ik had een goede start, ik schoof op naar de derde plaats. In de eerste ronde viel de auto opeens stil. Dat was het einde van mijn race.” Een ander nadeel voor Donald: hij moest in de tweede race achteraan starten. Elk nadeel heeft een voordeel, zo vond Molenaar. “In de tweede race heb ik in elk geval nog goede banden.”

 r1_maessen

Barry Maessen in actie.

 r1_vd_ende

Jacky van der Ende leek, na het uitvallen van Donald Molenaar, een voor hem mooie slag te slaan. De klassementsaanvoerder lag lange tijd op de derde plaats en was dus op weg om zijn voorsprong op Donald fors uit te bouwen. Het mocht echter niet zo zijn; met nog drie ronden te gaan viel hij uit.
Lachende derde was Donny Crevels, die in de slotfase de derde plaats veiligstelde.

Virus

Sandor van Es was erg blij met zijn zege. “Ik heb veel problemen gehad, ik was al vroeg kansloos voor de titel”, blikte hij terug. “Alles valt dit weekeinde op zijn plaats, tijdens de training en in deze race heb ik nul problemen gehad.” Helemaal probleemloos verliep de race van Sandor overigens niet. “Ik ben twee weken geleden in Mexico geweest, bij de race van het WTCC. Daar heb ik een virus opgelopen, waardoor ik een week lang zelfs geen water kon binnenhouden. Ik merkte in de laatste ronden van de race dat ik nog niet helemaal fit ben.”
Jeroen Reijntjens was ‘hartstikke tevreden’. “We hebben het als team goed voor elkaar”, aldus de coureur in de Hörmann-kleuren. “Mijn teamgenoot Donny is immers ook op het podium geëindigd.”
Reijntjens zag het helemaal zitten na zijn tweede plek. “Morgen ga ik voor de zege.”
Donny Crevels schoof door zijn derde plek op naar de derde plaats in de tussenstand. “Niet slecht, want ik heb het eerste weekeinde hier op TT Circuit Assen gemist. Vervolgens moest ik op Circuit Park Zandvoort achteraan starten.” Donny vermaakt zich nog altijd prima in de BRL-V6. “Ik doe dit met veel plezier.”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet