Clio Cup

Melvin de Groot wint op Spa-Francorchamps; Sebastiaan Bleekemolen blijft leider in Clio Cup Benelux

0510114 spa p

Melvin de Groot heeft op Spa-Francorchamps de elfde wedstrijd van de Clio Cup Benelux op zijn naam geschreven. Pim van Riet maakte het succes van Team Bleekemolen compleet door beslag te leggen op plaats twee. Van Riet, die in de Ardennen Sebastiaan Bleekemolen verving, deed het in de tweede race van de dag met een derde plaats opnieuw uitstekend. Sebastiaan Bleekemolen, die zelf in Amerika in actie kwam, zag in de tussenstand van het kampioenschap zijn voorsprong op de concurrentie weliswaar kleiner worden, maar gaat nog altijd als leider naar de afsluitende Finaleraces en kan op Circuit Park Zandvoort zijn vierde Clio-titel in de wacht slepen.

Tekst en foto's: PR

Het zesde raceweekend van de Clio Cup Benelux, en daarmee race elf en twaalf van het kampioenschap, werden dit weekend verreden op het Belgische circuit van Spa-Francorchamps. Voor de meest competitieve merkencup van ons land was het de tweede keer dit seizoen dat men op dit uitdagende Grand Prix-circuit in actie kwam. Grote afwezige in België was Sebastiaan Bleekemolen, de drievoudig Clio Cup-kampioen en aanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap. Bleekemolen stond aan de start op het Amerikaanse Road Atlanta waar een 10-uurs race werd afgewerkt in het Tudor United SportsCar Championship en versterkte daar het team van zijn broer Jeroen en Ben Keating op de Viper Exchange Dodge Viper GT3-R. Als vervanger voor Sebastiaan was de zeer ervaren Clio Cup-rijder Pim van Riet naar Spa afgereisd. Aan deze routinier de zware taak om de concurrentie punten afhandig te maken, waardoor de voorsprong van 34 punten die Sebastiaan voor de Belgische races had, niet teveel zou worden aangetast.

Volledige top drie
In de op een droge baan verreden kwalificatie maakten de rijders van Team Bleekemolen hun intenties voor het zesde raceweekend van de Clio Cup Benelux meer dan duidelijk. Melvin de Groot, eerder dit jaar al zeer snel op het uitdagende Spa-Francorchamps, pakte voor beide races de poleposition.

0510114 spa mb

Michael Bleekemolen zette voor race één de derde tijd op de klokken, terwijl Pim van Riet en Loris Hezemans met een vierde en vijfde plaats ervoor zorgen dat alle vier de Team Bleekemolen-Clio's in de top vijf eindigden. De kwalificatie voor race twee leverde met De Groot, Hezemans en Van Riet zelfs een volledige Team Bleekemolen top drie op, terwijl Michael Bleekemolen voor race twee naar een achtste startplaats trainde.

Melvin de Groot regeert
In tegenstelling tot de kwalificatie werden de races onder de bijna spreekwoordelijke natte Ardennen-omstandigheden verreden. Voor De Groot maakte dat in de eerste race geen verschil. Vanaf poleposition reed De Groot in de eerste ronde meteen bij de concurrentie weg, wist het gat naar nummer twee op circa twee seconden te houden en pakte zo op soevereine wijze de overwinning.

0510114 spa mg

De man die De Groot volgde, was zijn teamgenoot Van Riet. Met een perfecte start wist de plaatsvervanger van Sebastiaan Bleekemolen in de eerste ronde op te rukken naar plaats twee en hoewel de routinier enige tijd bedreigd werd door een aandringende Marcel Dekker, wist Van Riet zijn tweede plaats te behouden en maakte daarmee de Team Bleekemolen-dubbel compleet. Dat Van Riet zich in de natte omstandigheden goed op zijn gemak voelde, bleek wel uit het feit dat hij ook de snelste raceronde op zijn naam zette. Michael Bleekemolen passeerde als zesde de finish. "Ik werd meteen na de start al geraakt en viel daardoor ver terug. In de loop van de race kon ik nog flink wat plaatsen goedmaken", aldus Michael Bleekemolen. Met zijn zesde plaats bleef hij zijn teamgenoot Hezemans net voor. De jonge coureur lag even op een vijfde plaats, maar viel toen terug naar plek negen om toch weer zijn snelheid te hervinden en als zevende te worden afgevlagd.

5okt14-0796

Opnieuw podium voor Pim van Riet
Hoewel de tweede race op zondagmiddag onder vergelijkbare omstandigheden werd verreden, konden de vanaf de eerste drie startplaatsen vertrokken Team Bleekemolen-rijders hun fraaie uitgangsposities niet in een overwinning omzetten. De Groot wist zijn leidende positie nog even te behouden, maar zakte gedurende de wedstrijd terug naar plaats vier. Beter verging het Van Riet die na een fraaie strijd met een derde positie voor de tweede opeenvolgende keer het podium mocht beklimmen.

0510114 spa s

Hezemans had bij de start problemen, viel terug naar plaats dertien, maar een sterke inhaalrace bracht de jongste Team Bleekemolen-piloot terug op plaats acht. Michael Bleekemolen leek lang op een negende plaats af te stevenen, maar verloor in de laatste ronde nog twee posities. "We hadden tussen de races iets aan de auto's veranderd, maar dat pakte niet goed uit waardoor we allemaal net iets tekort kwamen", blikte Michael Bleekemolen op race twee terug.

Sebastiaan Bleekemolen als leider naar Zandvoort
Omdat de concurrentie, mede door de goede scores van de Team Bleekemolen-rijders in race één, maar beperkt kon profiteren van zijn afwezigheid, gaat Sebastiaan Bleekemolen als leider in de tussenstand met een voorsprong van acht punten naar de laatste ronde van het kampioenschap. De Groot bezet in de tussenstand plaats drie. Race 13 en 14 in de titelstrijd worden op 19 oktober verreden tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort.

Geen finish
Op Road Atlanta kenden Jeroen en Sebastiaan Bleekemolen in de Petit Le Mans geen gelukkige race. In de kwalificatie van de afsluitende ronde van het Tudor United SportsCar Championship zette Jeroen Bleekemolen met de Viper GT3-R een keurige vierde tijd op de klokken. Met de top zes binnen een halve seconde waren er in de 10-uurs race voldoende kansen op een overwinning. Na een goed begin werd Ben Keating, de teamgenoot van Jeroen en Sebastiaan Bleekemolen, echter aangereden en moest voor reparatie de pits in. Het team leverde uitstekend werk en toen de Viper weer de baan op kon, waren er nog steeds kansen om het verloren gegane terrein weer goed te maken. Even later werd Keating echter afgesneden en belandde hard in de muur. Dit keer was de schade zodanig groot dat het team na vier-en-een-half uur racen moest opgeven..

Clio Cup Benelux
Race 1: 1. Melvin de Groot, 10 ronden; 2. Pim van Riet, op 2.768; 3. Marcel Dekker, op 3.268; 4. Régis Gosselin, op 5.397; 5. Niels Kool, op 6.133; 6. Michael Bleekemolen, op 12.599; 7. Loris Hezemans op 13.010.

Race 2: 1. Niels Langeveld, 10 ronden; 2. Marcel Dekker, op 0.500; 3. Pim van Riet, op 2.157; 4. Melvin de Groot, op 2.323; 5. Régis Gosselin, op 4,061; 8. Loris Hezemans, op 11.389; 11. Michael Bleekemolen, op 15.461.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet