Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Chrono NK 2-takt

Karting: Chrono: Robin Frijns geeft Nederlands kampioenschap extra glans

KPX 7579

Vandaag werd onder wisselende omstandigheden de Chrono Dutch Rotax Max challenge verreden. Door de afwisseling van nat naar droog gedurende de dag kwamen de monteurs en de coureurs met de sterkste zenuwen boven drijven. Op deze dagen ligt winst en verlies nog dichter bij elkaar als bij droog weer en de kenners onder ons weten dat racen voor velen 90% teleurstelling is en daarom was het zo mooi om vandaag zo veel verschillende winnaars en top 3 finishes te zien. Want het podium daar draait het nu eenmaal om in de karting.

Tekst: Ray Lansink
Foto's: Michael Melis - Kartfoto

Zoals we gewend zijn bij de chrono mochten de kleinsten onder ons de spits afbijten. De heren van de Micro Max mochten om 10.00 vanochtend de eerste keer hun motoren starten en in de eerste race was het direct vuurwerk. Direct na de start vlogen Mike van Vught en Dani van Dijk uit de startblokken en kwamen als eersten de derde bocht door het rechte eind op. Echter na twee ronden greep kampioenschapleider Justin Polman de kop en gaf deze niet meer af. Hetzelfde gold voor Mike van Vught en Janno Versluis die vanaf ronde twee hun plekken aan kop tot aan de finish verdedigden..

KPX 7716

In race twee werden door de natte omstandigheden de kaarten stevig geschud. Mike van Vught pakte in de eerste ronde de leiding en leidde tot de finish. Daar achter ontspon zich een gevecht met vele positie wisselingen met twee mannen die vanaf plek 7 en 9 naar voren reden. Ralph Winkel rijd van 9 naar 2 en Luca Snoek inclusief een tijdstraf van drie seconden rijd van 3 naar 7. Hier zie je maar weer dat in de karting alles mogelijk is. De laatste race van de dag voor de Micro's leek een droge te worden maar minuten voor de start zette Pluvius de hemelpoorten weer open. Direct na de start ontspon zich een fantastisch gevecht wat tot de zevende ronde duurde. Aan de finish zagen we Justin Polman als eerste over de finish komen met in zijn kielzog Mike van Vught en kort daarachter Janno Versluis. De dagwinst gaat naar Mike van Vught en Janno en Justin flankeren hem op het podium. Voor de neutrale toeschouwer leverden de rijdertjes een fantastische strijd en laten we hopen dat door initiatieven zoals op kartbaan Lelystad het startveld in de Micro Max volgend jaar minimaal verdubbeld.

KPX 7960

In de Mini Max klasse was na de tijdtraining van vandaag de grote vraag. Herstellen de mannen die we normaliter vooraan vinden na een teleurstellende tijdtraining de pikorde. Nou dat antwoord kwam direct na de start. Senna van Walsteijn stormde van 5 naar 1 en Kas Haverkort van 11 naar 2 oftewel lange halen snel thuis. Kay van Berlo die lang op de eerste en daarna tweede plek rond reed finishte sterk op de derde plaats. Race twee leek aanvankelijk de race van Glenn van Berlo te worden. Hij reed drie kwart van de race aan de leiding maar hij werd in de laatste ronden door Jesper Hofland en Kas Haverkort voorbij gestreefd. Dit beloofde heel wat voor de derde en laatste race van de dag. Echter na 8 ronden ging de wedstrijd al in het slot en kwam er geen wijziging meer in de eindstand van de top 6. Niet dat hier geen spanning was want Jesper Hofland zat 0,2 seconden achter Kas Haverkort en wachtte op zijn kans die helaas niet kwam. Door deze uitslag gaf de daguitslag de zelfde volgorde te zien. Kas Havekort 1, Jesper Hofland 2 en Glenn van Berlo op 3.

KPX 8049

Bij de Max Junioren lijkt het vaak van hetzelfde door de hegemonie van Richard Verschoor maar ook vandaag hebben we weer verassingen gezien op de baan zoals Olivier Hart die in de eerste race van 20 naar 5 rijd. Of Mika Morien die gesteund door de Katja Schuurman in de eerste wedstijd rijd alsof hij vleugels heeft. Vooraan veranderd er in de eerste wedstrijd van de dag echter niets. Richard Verschoor 1 Luc Willemse 2 en Rowan Grinwis na lange tijd tweede gelegen te hebben 3. Na race twee stond er weer de zelfde top drie, en we beginnen ons dan ook af te vragen wat het geheim is achter de hegemonie van Verschoor en Willemse. Het is niet zo dat de beide heren absoluut de snelste op de baan zijn getuige de snelste rondetijd van Rowan Grinwis in race een en Danny Kroes in race twee. Wie het weet mag het zeggen. Race drie leek direct na de start een kopie te worden van de eerste twee wedstrijden maar in ronde 4 pakt de kleine druktemaker Rowan Grinwis de kop van Richard Verschoor en even later komt Luc Willemse ook Verschoor voorbij. In ronde negen neemt Luc Willemse de leiding van Rowan Grinwis over en de beide heren racen voor de winst richting finishlijn. In een laatste ronde actie van Rowan Grinwis op Luc Willemse wordt Rowan op het laatste moment voorbij gestoken door de slim rijdende Nick Duncker die vanaf een negende plek komend Richard Verschoor buiten de top 3 gedrukt heeft en dat voor het eerst sinds 11 races binnen het NK bij de Chrono.

KPX 0244

Veel aandacht ging vandaag uit naar de Rotax Max Senioren, dit om twee redenen. Sam Schippers en Willem Jan de Loos strijden nog steeds om het kampioenschap en Formule 1 testrijder bij Caterham Robin Frijns nam deel aan deze wedstrijd en dat is vrij zeldzaam. In het verleden zagen we Michael Schumacher en us Joske dat ook wel eens doen maar gebruikelijk is dat niet en zeker niet in een Rotax Max. Deelnemers aan de DRMC weten dat zuiver rijden en de rol er inhouden een voorwaarde is om snel te zijn en dat is wel wat anders dan in een auto met 700+ pk met vermogen in overvloed.
In de eerste race zagen we dan ook dat Robin Frijns niet kwam om mee te rijden maar mee te vechten voor de winst. De overwinning ging in de eerste race soeverein naar Sam Schippers die op korte afstand gevolgd werd door Dennis Tijs en Willem Jan de Loos met kort daarachter Robin Frijns op de vierde plek die in de laatste ronde Roel Jonker nog kon verschalken. De tweede race laat de zelfde top 5 zien als in de eerste race maar in het middenveld daar gebeurt de echte actie. De toeschouwers kwamen ogen te kort om alle actie op de baan te volgen. In de hoofdrol Mike Bartels, Denzel Mafait en Charlotte Verkuijlen die allen door een uitval in race een zo snel mogelijk een weg naar voren wilden vinden. Dit niet altijd zonder risico. Maar Risico nemen maken de sport vaak ook de moeite waard, zoals naar mijn persoonlijke mening inhaalmanouvre van de dag door Luuk de Bulldog (zijn bijnaam zegt het al) die op weergaloze wijze in de laatste ronde buitenom door de chicane nog net even een plekje goed maakt. Negen van de tien keer eindigd zoiets in tranen maar vandaag was de uitvoering een 10 en het resultaat idem een 10.
Voor race drie werden de messen nog eens geslepen. En dat had resultaat vooral voor Robin Frijns die net iets te veel tijd nodig had om Willem Jan de Loos voorbij te komen en zo de aansluiting met leider Sam Schippers verloor. De race werd wederom gewonnen door Sam Schippers maar op de hielen gevolgd door Robin Frijns die liet zien dat hij met materiaal wat hij te leen had gekregen van Stephane Kox absoluut hard kan gaan en vooral MOOI hard, want zo zag het er uit. WJ de Loos reed weer naar een sterk eindresultaat en zorgt ervoor dat het kampioenschap pas in Genk beslist word. In het dagklassement vinden we Sam Schippers terug op 1, Dennis Thijs op 2 en Willem Jan de Loos op 3.

De Max Olympisch leek de vorige wedstrijd een vrouwen aangelegenheid te worden maar Michael Pen zette de eerste twee races van vandaag orde op zaken en pakte twee keer de overwinning voor Kimberly Arnold en Koen Esveld. Kimberly die over een rondje gemeten dit weekend absoluut de snelste Max Olympisch rijder was laat zien dat ze in de race nog wat tekort komt. Dit was vooral mooi om te zien in race twee. Jagend op de mannen voor haar rijd ze tijden die 0,3 tot 0,5 seconde sneller zijn dan de rest van het veld en vanaf het moment dat ze alleen rijd zakt het tempo in. Dit tot " ergernis" van monteur Joey (Spielberg) van Splunteren die het hele weekend aan de hand van de GoPro Kimberly probeert te coachen. De derde race liet een geheel andere eind uitslag zien met Lucas Vermaas op 1, Coen Esveld op 2 en Kelly Hoekstra op 3. Echter voor de daguitslag maakt dit niet uit. Michael Pen wint voor Kimberly Arnold en Coen Esveld.

KPX 0395

Vandaag op de laatste racedag voor de DD2 en DD2 Master maken we geen verschillend verslag voor de beide klassen en dit omdat (mede geholpen door de weergoden) Dennis Kroes die gemaakt lijkt voor de kart (mooie O benen die perfect om de tank passen ) de tweede wedstrijd won en in de dag rangschikking overall de derde plaats in neemt.

KPX 0447

Dagwinnaar en Nederlands kampioen met twee keer winst vandaag in race 1 en 3 is Bryan Eerden. Door dit resultaat gaat hij ook voor Nederland naar de Rotax Max Grand Finals in Valencia. De gelukkigste man op de baan bij de DD2 was misschien wel Giel Bronder die het sterkste race weekend van dit seizoen reed en ten koste van de snelle en talentvolle Jordi van Moorsel de tweede plek in het kampioenschap zeker stelde en daarmee ook een ticket naar de Rotax Max Grand Finals in Valencia. Derde werd vandaag good old Dennis Kroes die zijn kampioenschap in de DD2 Master beloonde met een dubbele podium finish. Ook Dennis gaat met zijn Charmante monteuse (is dit wel Nederlands) naar de Rotax Max World Finals in Valencia om nog een keer te proberen wereldkampioen te worden bij de " oude" mannen.
Op naar de laatste race op Genk waar de laatste punten verdeeld gaan worden en alle klassen een nieuwe kampioen zullen krijgen.