Formula Renault 2.0

NEC Formule Renault 2.0: Volop regenspektakel in ZwedenDe kwalificatie op zaterdag kent een bijzonder verloop. Twee uur voor aanvang van de tijdtraining regent het flink, wat er voor zorgt dat men in de paddock nagenoeg tot aan de enkels in het water staat. Logischerwijs verschijnen alle rijders dan ook op regenbanden op de pre grid. Opeens wordt het droog en al snel ontstaat er een droge lijn op de baan. De meeste teams wisselen nog voor het begin van de kwalificatie naar slicks. Filipe Albuquerque toont direct zijn snelheid en is continue in de top 3 terug te vinden. In zijn achtste snelle ronde klokt hij een scherpe tijd, welke goed is voor de pole position. Xavier Maassen weet in de buurt te blijven en pakt de tweede startpositie. Chris van der Drift heeft moeite om het tempo te volgen en moet genoegen nemen met de achtste startplaats, net voor AR Motorsport coureur Mervyn Kool. Oscar Wilkens vertrekt in zijn gele bolide vanaf positie 17, terwijl Gwendolyn Hertzberger en Dennis Swart vanaf plek 27 en 28 starten.

 Anderstorp - race 1b


Vlak voor het begin van de eerste race van het weekend komt de regen met bakken uit de hemel. De wedstrijdleiding geeft aan dat er eerst drie ronden achter de safety car verreden worden, alvorens de race middels een rollende start kan beginnen. Filipe Albuquerque profiteert maximaal en pakt de leiding. Achter hem heeft Xavier Maassen zijn handen vol aan een sterk aandringende Sebastien Buemi. De coureurs van het Lukoil team hebben een zwaar weekend. Chukanov komt niet verder dan de eerste ronde, terwijl teamgenoot Afanasiev, na een aanraking in eveneens de eerste ronde, zijn weg vanuit de achterhoede moet vervolgen. Halverwege de wedstrijd weet de Red Bull rijder Buemi aan Maassen voorbij te gaan. Maassen valt hierdoor terug tot een vijfde plaats. Bij het vallen van de finishvlag heeft Albuquerque inmiddels een voorsprong van bijna 15 seconde op Buemi opgebouwd. Van der Drift weet de schade te beperken en finisht op de derde plaats.

Doordat de snelste ronde in de eerste race maatgevend is voor de startopstelling van de tweede wedstrijd, mag AR Motorsport piloot Duarte Felix Da Costa morgen vanaf pole position starten. Naast hem staat teamgenoot Mervyn Kool op de eerste startrij. Filipe Albuquerque vertrekt vanaf de zesde plaats, Chris van der Drift vanaf de zevende.

Uitslag race 1 NEC Formule Renault 2.0 – Scandinavian Raceway Anderstorp
1. Filipe Albuquerque, 16 ronden in 30:02.52
2. Sebastien Buemi, op 13.924
3. Chris van der Drift, op 14.795
4. John Edwards, op 15.399
5. Xavier Maassen, op 19.739
7. Mervyn Kool, op 21.123
13. Oscar Wilkens, op 1:03.879
19. Gwendolyn Hertzberger, op 1:37.590
20. Dennis Swart, op 1:40.605
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet