IndyCar

IRL: Wheldon verspeelt kansen in Kentucky

De Brit Dan Wheldon heeft zijn kampioenschapskansen door een domme fout aanmerkelijk gereduceerd. Penske-coureur Sam Hornish jr. veroverde dankzij een overwinning de kop terug in het kampioenschap

tekst Willem J. Staat

 Pitstip Wheldon Kentucky

Met deze stop reduceert Ganassi-coureur Dan Wheldon zijn titelkansen en verspeelt de overwinning. Foto: IRL

Wheldon verprutst pitstop
De Brit Dan Wheldon maakte in Kentucky een misser van formaat. De Ganassi-coureur miste bij de allerlaatste stop zijn box en belandde bijna in die van Hornish. "Ik was veel te desperaat om te winnen. Het was nogal stom van me" maakte de Brit zichzelf verwijten. In ieder geval het kostte hem de zege en het leverde uiteindelijk nog een vierde plek op. De actie van Wheldon speelde Penske-coureur Sam Hornish jr. duidelijk in de kaart.

Hornish jr. had zich als tweede gekwalificeerd, overleefde een slechte pitstop maar had een paar uitstekende re-starts. De blunder van Wheldon bracht de Penske-coureur in de 196e ronde aan de leiding toen hij de Nieuw Zeelander Scott Dixon passeerde. De Ganassi-coureur was niet blij met de move van Hornish jr. "Hij blokte me en als ik me niet had ingehouden, had ik hem geraakt." mopperde de Nieuw Zeelander.

 Hornish jr. Kentucky

Sam Hornish jr. terug aan kop van het kampioenschap in Kentucky. Foto; Honda

Comeback Sarah Fisher
Danica Patrick kreeg in Kentucky concurrentie van een oudgediende vrouwelijke rivale. De Amerikaanse Sarah Fisher maakte voor het team van Dreyer&Reinbold haar comeback. Het kwam in Kentucky niet tot een directe confrontatie tussen beide dames want Fisher viel al snel terug en eindigde uiteindelijk als twaalfde terwijl Danica Patrick als achtste eindigde. Patrick was na afloop woedend op de acties van Tomas Scheckter en vroeg om sancties tegen de Zuid Afrikaan. De Braziliaan Vitor Meira was tijdens de warming-up met Danica Patrick gecrasht. "Je rijdt er met zijn vieren naast elkaar, er is teveel "schone lucht" en ze worden allemaal gek" mopperde de Braziliaan.

 Fisher Kentucky

Vrouwelijke rivale voor Danica Patrick, Sarah Fisher maakte haar comeback in de IRL. Foto: Honda

Poleman Helio Castroneves eindigde als derde en moest de leiding in het kampioenschap aan teamgenoot Sam Hornish jr. afstaan. Zowel Hornish jr. als Castroneves bevonden zich in de pits toen er in de 50e ronde geneutraliseerd werd. Beiden vonden snel weer aansluiting bij de kopgroep. De Brit Dan Wheldon reed maar liefst 66 ronden op kop in Kentucky. In totaal wisselde kop 23 keer! Het team van Penske vestigde tevens twee nieuwe records. Sam Hornish jr. behaalde zijn 18e IRL-overwinning, terwijl Penske nu met 23 zeges aan kop gaat met de meeste IRL-overwinningen. In de IRL-series staan nog twee races op het programma, de Infineon roadcourse op 27 augustus en de seizoensafsluiter op Chicagoland op 10 september a.s. waar Sarah Fisher eveneens weer voor het team van Dreyer&Reinbold uitkomt.

UITSLAG
1. Sam Hornish jr.(USA) Dallara Honda 200 ronden
2. Scott Dixon(NZ) Dallara Honda 200 ronden
3. Helio Castroneves(BR) Dallara Honda 200 ronden
4. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 200 ronden
5. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 200 ronden
6. Vitor Meira(BR) Dallara Honda 200 ronden
7. Tomas Scheckter(USA) Dallara Honda 200 ronden
8. Danica Patrick(USA) Dallara Honda 200 ronden
9. Dario Franchitti(GB) Dallara Honda 200 ronden
10.Bryan Herta(USA) Dallara Honda 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet