IndyCar

Champcar: A.J. Allmendinger schittert tijdens thuisrace in Denver

Forsythe-coureur A.J. Allmendinger schitterde tijdens de Champcarwedstrijd in Dever. Voor Charles Zwolsman zat er na een ptibrandje niet meer dan tiende plek in, terwijl Nicky Pastorelli met remproblemen utiviel.

tekst Willem J. Staat

 Lift Tracy Denver

A.J. Allmendinger geeft zijn teamgenoot Paul Tracy een lift in de uitloopronde in Denver. Foto: Champcar.

Gemakkelijke zege voor Allmendinger
Forsythe-coureur A.J. Allmendinger boekte een gemakkelijke zege op het stratencircuit van Denver. Ook liep hij dankzij een omstreden actie van teamgenoot Paul Tracy in op de leider in het kampioenschap, de Fransman Sebastien Bourdais. Het verschil bedraagt nu slechts 32 punten. "Dit heb ik nodig" grapte de Amerikaan.

Tracy wederom omstreden
Alsof het zo moest zijn, maar de beide Canadese aartsrivalen waren direct bij de start in Denver direct bij een incident betrokken. Tagliani raakte de achterkant van Tracy, die spinde, terwijl Tagliani zelf moest opgeven. De Team Australia-coureur wenste geen commentaar te geven. Dit incident kon als een normaal wedstrijdincident omschreven worden. Tracy reed een fantastische inhaalwedstrijd maar moest in de slotfase methanol sparen waardoor Sebastien Bourdais kon inlopen. In de allerlaatste bocht haalde de Fransman Tracy in, de Canadees remde te laat en elimineerde beiden. Bourdais was razend en riep de Canadees op een niet mis te verstane wijze ter verantwoording.

"Hij rijdt nu in zijn proeftijd en ik hoop dat de officials het hoogst noodzakelijke doen. Ik heb hem gevraagd wat hij nu eigenlijk van mij wilde. Ik haalde hem in en hij rijdt gewoon bij mij binnen. Ik verkocht hem een duw, verder wilde ik niet gaan. Hij verdient gewoon niet beter" morde de Fransman. Paul Tracy daarentegen had een geheel andere visie op het gebeuren. "Hij leidt het kampioenschap en voor twee punten neemt hij bij mij een riskante manoeuvre. Hij verdient niet beter, ik heb totaal geen medelijden met hem, hij heeft mij er vaak genoeg afgereden" sneerde de Canadees. Nadat Allmendinger naar de zwarte Bridgestones was overgeschakeld liep hij snel in op Bourdais die duidelijk problemen met de rode Bridgestones had. "Daarna heb ik het wat rustiger aangedaan voor het geval er een neutralisatie zou komen" verklaarde Allmendinger na afloop.

 Tracy Bourdais Denver

Weer een omstreden actie van Paul Tracy. Bourdais roep de Canadees ter verantwoording. Foto: Champcar

De Braziliaan Bruno Junqueira eindigde als tweede. De Newman Haas-coureur reed ook even aan de leiding, maar was erg blij met het presentje van Bourdais en Tracy, evenals de Brit Dan Clarke, die kort voor de finish nog Justin Wilson passeerde, maar er totaal geen rekening meehield om als Rookie op het podium te eindigen. Clarke is de eerste Rookie sinds Montreal 2005 het podium mocht beklimmen. Toen eindigde de Duitser Timo Glock als tweede.

Pech voor Zwolsman en Pastroelli
Zowel Charles Zwolsman als Nicky Pastorelli werden in Denver door pech achtervolgd. Charles Zwolsman eigenlijk waren we sterk bezig, we spaarden onze banden en konden nogal wat posities winnen. Helaas hadden we een brandje in de pits en omdat ik een brandlucht rook kwam ik nog een extra keer binnen. Ons resultaat had veel beter kunnen zijn. Maar ik ben allang blij dat er niemand gewond raakte. Nicky Pastorelli kwam tijdens de eerste neutralisatie direct binnen in de hoop dat hem dat een voordeeltje zou opleveren maar remproblemen noopten hem in de 27e ronde tot opgave. Uiteindelijk leverde alle moeite toch nog acht punten voor het kampioenschap op.

UITSLAG
1. A.J. Allmendinger(USA) Lola Cosworth 1.44.59.557 gem. 147.820 km/u 97 ronden
2. Bruno Junqueira(BR) Lola Cosworth 97 ronden
3. Dan Clarke(GB) Lola Cosworth 97 ronden
4. Will Power(AUS) Lola Cosworth 97 ronden
5. Nelson Philippe(F) Lola Cosworth 97 ronden
6. Paul Tracy(CDN) Lola Cosworth 96 ronden
7. Sebastien Bourdais(F) Lola Cosworth 96 ronden
8. Justin Wilson(GB) Lola Cosworth 96 ronden
9. Katherine Legge(GB) Lola Cosworth 96 ronden
10.Charles Zwolsman(NL) Lola Cosworth 95 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet