Acceleration 14

Acceleration: Titelklasse voor Nigel Melker in FA1-klasse

480 portret melker

Nigel Melker heeft een unieke kans om zijn eerste raceseizoen in de nieuwe Acceleration14 FA1-klasse met een titel af te sluiten. De Barendrechter is leider in het klassement en heeft zijn zinnen gezet op het kampioenschap. Met nog twee races te gaan heeft Melker 1 punt voorsprong op zijn Italiaanse concurrent Mirko Bortolotti.

Tekst en foto's: PR

Nadat hij vorig jaar als coureur van Tech 1 nog tot vier podiumplaatsen kwam in de Formule Renault 3.5 World Series koos het Nederlandse racetalent begin dit jaar voor het avontuur in Acceleration14 FA1. Een nieuwe serie bestaande uit zes raceweekends op verschillende Europese circuits. "Namens Team Nederland ga ik de strijd aan met andere in hun landskleur gespoten bolides", zegt Melker. "Rijden voor je land geeft toch een extra tintje. Ik hoop zo een beetje de Oranjekoorts die deze zomer heerst op sportgebied, bijvoorbeeld door het goede nieuws over Max Verstappen, te laten overslaan naar de racebaan!"

480 melker uit pits

De voormalig Mercedes Junior-coureur toonde zijn klasse direct in het begin van het seizoen. "Tijdens de openingsrace op Portimao in de Portugese Algarve waren er nog wat aanpassingsproblemen, maar in Navarra pakte ik in de kwalificatie de poleposition. Belangrijk natuurlijk, want dat levert in de FA1 extra punten op voor het kampioenschap." Ook op de Nürburgring, het befaamde circuit in de Duitse Eifel, was Melker twee keer de snelste in de kwalificatie. "Op zaterdag won ik daar de race, maar een dag later kon ik door een defect aan de koppeling, niet vanaf de starting-grid wegkomen." Ondanks nieuwe pech tijdens het raceweekend in Monza wist Melker in Italië goed te scoren en zijn voorsprong op Bortolotti te behouden.

480 melker actie

De FA1-bolide bevalt hem goed. "De auto heeft dezelfde V8-motor van 550 pk en ook Michelin-banden, dus dat is vergelijkbaar met die uit de Formule Renault 3.5. World Series. Deze wagen heeft wel flink wat minder downforce. Daardoor moet je meer vechten met de auto. Dat past wel bij mijn rijstijl. De samenwerking met het team is heel goed. Er is veel vertrouwen en mijn input bij het afstellen van de auto wordt zeer serieus genomen. Ik heb dan ook alle vertrouwen in de afsluitende races op het TT Circuit in Assen (17-19 oktober)."

480 pitstop melker

Na het succesvolle seizoen 2011, waarin hij als 3e eindigde in de GP3 en rookie-kampioen werd in de Formule 3, hoopt Melker nu de 'ideale lijn' te houden. "Door het schrappen van een aantal races zijn mijn kansen op de FA1 titel ook flink toegenomen. Al is het natuurlijk jammer dat het seizoen op deze manier moest worden ingekort. Wij zijn nog druk bezig geweest om mee te kunnen doen aan VKV City Racing. Helaas lukte dat niet, maar wel leuk is dat ik bij RTV Rijnmond gast-commentator mocht zijn bij de televisie-uitzending van dit evenement in Rotterdam. Natuurlijk gaat nu de focus helemaal op Assen!"

480 melker actie2

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet