DNRT

DNRT: Schilders en Van Uitert verdelen buit in Ribank Mazda MaX5 Cup op Assen

RMMC Assen 08 110914 nl jpg72

Het kampioenschap in de Ribank Mazda MaX5 Cup nadert z'n ontknoping en langzamerhand wordt duidelijk wie er voor de titel gaan. Rudy Schilders heeft nog steeds als leider in het klassement de beste papieren, maar er zijn verschillende kapers op de kust, die hem het vuur na aan de schenen leggen. Gisteren deed de jonge Job van Uitert dat onder andere, met zijn twee overwinningen op het vermaarde TT-Circuit van Assen, daar waar Schilders één overwinning wist te scoren. En dat met nog één race-evenement te gaan.

Tekst en foto's: PR

Onder fraaie nazomerse omstandigheden ging de eerste echte strijd van de dag om de poleposition. Opnieuw waren de verschillen erg klein, de eerste vier rijders kwalificeerden zich binnen één seconde van elkaar. Schilders (IL Motorsport Racing 1) was daarvan de beste in een tijd van 2:07.152, op slechts 45-duizendste van een seconde gevolgd door Bart Wubben (B-Racing). Daarachter plaatsten Van Uitert (Geva Racing) en Fred Krab (Enjoy Racing 2) zich op de tweede rij. Krab, geroutineerd coureur in onder meer de Renault 5 en de Formule Renault in Engeland, was een aantal jaren geleden al een keer gastrijder in de cup en rijdt de rest van het seizoen in een auto van Enjoy Racing, dat inmiddels drie auto's in de strijd heeft.

RMMC Assen 21 110914 nl jpg72

Drie races van elk 10 ronden stonden er op het programma op het uitdagende circuit van Assen, dat zich kenmerkt door een wat fijner asfalt, bedoeld voor wegmotoren, waardoor ook de MaX5 racers meer grip hebben. Schilders was goed weg bij de eerste start, evenals Wubben. Van Uitert werd vóór de eerste bocht al op de huid gezeten door Krab, die daarmee een plek wist te winnen. Dick van Rij (Smurfracing.nl 1) startte in een voor hem vreemde auto helemaal achteraan in het veld. In de kwalificatie begaf zijn motor het. Gezien zijn zesde positie in het tussenklassement wilde hij toch punten verzamelen en huurde ter plekke een auto bij SP Support. Daarmee begon hij aan een indrukwekkende inhaalrace en reed de rode MaX5 na de 10 ronden als 13e over de streep van de totaal 26 auto's.

RMMC Assen 05 110914 nl jpg72

Aan kop namen Schilders en Wubben wat afstand tot hun achtervolgers, inmiddels met Van Uitert in derde positie. Krab verloor terrein en maakt een paar ronden later een fout, waardoor hij spinde en nog meer posities verspeelde. Schilders en Wubben wisselden een aantal malen van positie, maar in de laatste ronde was het toch Schilders die zijn auto net voorbij die van Wubben wist te wurmen. Van Uitert finishte als derde. Daarachter waren het Thomas Middel (RAM Racing), Krab en Manfred Bavelaar (Baaf Automotive).

RMMC Assen 01 110914 nl jpg72

In die volgorde vertrok hetzelfde veld van 26 auto's voor race twee met direct na de start geen wisselingen van positie. Dat duurde echter maar één ronde en toen wist Van Uitert de tweede plek al te pakken ten koste van Wubben. Daarachter ontstond rondenlang een groot veld van zo'n tien auto's, waarin fel werd gestreden om elke positie. Team Smurfracing.nl had geen gelukkige dag. Nadat Van Rij z'n motor al had opgeblazen en achteraan moest starten in race 1 was het nu teamgenoot René Smeenk die helemaal achteraan stond, nadat hij in de eerste race was gespind en als laatste over de finish was gegaan. Hij reed een mooie tweede race en stuurde zijn blauwe Smurfenauto als 15e over de streep. In de tussentijd had zich aan kop een spannende strijd afgespeeld tussen Schilders, Van Uitert en Wubben. Van Uitert wist Schilders te passeren en stond vervolgens de kop niet meer af. Wubben schoof in de laatste ronde op een vermoedelijk door olie glad geworden stuk asfalt onderuit en moest genoegen nemen met de 6e plaats. Krab pakte daardoor de derde plaats, gevolgd door de nummer twee in de tussenstand van het klassement, Youri Verswijveren (Racing 4 One) en de Brit Chris Woodger (IL Motorsport Racing 2).

RMMC Assen 19 110914 nl jpg72

Schilders was bij de start van de derde race over 10 ronden beter weg dan de naast hem van pole vertrokken Van Uitert en pakte vóór de eerste bocht al de kop. Wubben, gestart van P6, deed het ook goed en lag na een paar bochten al vierde. De hele racedag had hij problemen met z'n remmen, wat hem vooral twee keer opbrak bij het ingaan van de chicane, vlak voor start-finish. Twee keer schoot Wubben rechtuit, wat hem beide keren posities kostte. Zijn opmars stopte daardoor bij de vierde plaats in de einduitslag. Schilders had het moeilijk met de snellere Van Uitert achter zich en moest hem uiteindelijk na een aantal ronden voorbij laten. De jongeling liep vervolgens behoorlijk uit, waarmee werd aangetoond dat niet alleen de coureur snel is. Krab wist Schilders aan het eind van de race nog te passeren, maar deed dat wel onreglementair met vier wielen van de baan. De wedstrijdleiding bestrafte hem met 60 seconden, waardoor zijn tweede plek werd omgezet in de 20e. Van Uitert won redelijk onbedreigd, Schilders werd nu tweede in de uitslag, met achter hem Verswijveren, Woodger, Wubben en Middel.

De snelste raceronde gerekend over de drie races was voor Bart Wubben met een tijd van 2:07.192 in de laatste race.
Schilders en Van Uitert scoorden gisteren precies evenveel punten, waardoor Schilders klassementsleider blijft, nu met 911 punten en van Uitert zijn positie verbetert van de 7e naar de 4e plek, nu met 747 punten. Schilders vergrootte z'n voorsprong op de nummer twee Verswijveren, die nu 839 punten achter z'n naam heeft staan. Middel klom naar de derde plek met 832 punten en vijfde en zesde zijn nu Van Rij met 738 en Koh met 731 punten.

Het teamkampioenschap wordt nog steeds aangevoerd door Team Zeelandair, gevolgd door IL Motorsport Racing 2 en SR Competition.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet