Porsche Cups

Junior Sven Müller behaalt op Monza zijn eerste Porsche Supercup-zege

racecam image 113169

Porsche-Junior Sven Müller werd de overgelukkige winnaar van de achtste ronde in de Porsche Supercup op het Autodromo Nazionale di Monza. De jonge Duitser, die dit seizoen de overstap maakte van de formulewagens naar het racen met een dakje, vertrok van poleposition, had gelijk de beste start en zag in zijn spiegels zijn tegenstanders in allerlei slipstreamgevechten terrein prijs geven. De tweede plek ging ook al naar een Porsche-Junior. Klaus Bachler verschalkte Earl Bamber in de eerste rechterbocht, de Variante del Rettifilio en reed naar de tweede podiumplaats.
Earl Bamber was best tevreden met zijn derde plaats en vergrootte zijn voorsprong in het puntenklassement op de als vierde geëindigde Kuba Giermaziak. Ook pakte de Nieuw-Zeelander voortijdig de titel in het Rookie-klasssement.

Tekst: PR
Foto's: racecam.de

racecam image 112962

Moeilijke race
Pech voor Jaap van Lagen, die zich door een onbestuurbare Porsche slechts als 18de wist te kwalificeren. "En dan weet je dat je een moeilijke race tegemoet kan zien", aldus de Porsche-specialist. Een lichtpunt vormt de aangepaste afstelling aan de 911. "Al in de warm-up lap voelde ik dat het probleem verholpen was." Na de chaotische start (veel rijders sneden de chicane af) kwam Jaap van Lagen als 20e door. "Maar met de auto viel nu echt te racen, dus positie voor positie kroop ik naar voren." In de vierde ronde was Van Lagen al opgerukt naar de 16e positie, waarna de Spanjaard Alex Riberas de volgde prooi vormde. Van Lagen zorgde voor een betere exit het rechte stuk op dan Riberas, slipstreamde richting de achterzijde van de Spanjaard en koos vervolgens de linkerzijde van de baan voor een uitremactie. De Spanjaard reageerde door naar links te sturen. Beide Porsches raakten elkaar, Van Lagen moest door het gras en merkte meteen dat het game over was: de stuurkogel was gebroken en de 911 was onbestuurbaar geworden. "Een stomme actie van Riberas. We zaten allebei in de remzone, dan kun je niet zomaar de deur dichtgooien. Dit heeft niets met racen te maken", baalde Jaap van Lagen hardop. De Edenaar kreeg in Italië gelukkig ook nog goed nieuws te horen: hij rijdt ook de afsluitende race in de Porsche Supercup voor MOMO-Megatron. Dat betekent een trip naar Austin in de Verenigde Staten voor de Grande Finale en die bestaat uit niet één maar twee races. "Dat wordt vast een geweldig avontuur. Uit de wandelgangen heb ik in ieder geval vernomen dat het een heel uitdagend circuit is."

racecam image 112950

De twee andere landgenoten speelden geen rol van betekenis. Pieter Schothorst werd de best geklasseerde Nederlander op een 15de plaats inclusief een te late remactie in de eerste bocht met een angstige ontsnapping als gevolg. Neef Bas reed naar een 18de positie.

De algemene titelstrijd wordt beslist op 1 en 2 november door twee wedstrijden in het Amerikaanse Austin. Daar zal duidelijk worden of Bamber of Giermaziak zich de nieuwe kampioen in de Porsche Supercup mag noemen.

racecam image 113181

Uitslag race Monza:
1. Sven Müller (GER) Team Project 1 14 ronden in 26:35.255
2. Klaus Bachler (AUT) Konrad Motorsport +1.399
3. Earl Bamber (NZL) Fach Auto Tech +2.538
4. Kuba Giermaziak (NZL) VERVA Lechner Racing Team +2.746
5. Michael Ammermüller (GER) Lechner Racing Team +3.501
6. Nicki Thiim (DEK) Lechner Racing Team +3.902
7. Clemens Schmid (AUT) Lechner Racing Team +5.147
8. Philipp Eng (AUT) Team Project 1 +11.812
9. Ben Barker (GBR) VERVA Lechner Racing Team +12.503
10. Matteo Cairoli (ITA) +13.433
15. Pieter Schothorst (NED) Mc Gregor by Attempto Racing +19.380
18. Bas Schothorst (NED) Förch Racing by Lukas MS +22.348
24. Jaap van Lagen (NED) MOMO-Megatron DNF

Stand:
1. Earl Bamber (NZL) 123
2. Kuba Giermaziak (POL) 118
3. Klaus Bachler (AUT) 84
4. Sven Müller (GER) 81
5. Michael Ammermüller (GER) 76
6. Ben Barker (GBR)73
7. Philipp Eng (AUT) 70
8. Nicki Thiim (DEK) 66
9. Christian Engelhart (GER) 55
10. Clemens Schmid (AUT) 54
18. Pieter Schothorst (NED) 17
19. Bas Schothorst (NED) 13
20. Jaap van Lagen (NED) 7

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet