Clio Cup

Dubbel podium voor Stan van Oord in Clio Cup op circuit van Zolder

300814 svo zolder r1

Hoewel Stan van Oord nog te jong is om er zelf van te mogen proeven, heeft de jonge inwoner van Woudrichem figuurlijk de smaak van champagne goed te pakken. Nadat hij op TT Circuit Assen begin augustus voor het eerst het podium van de Clio Challenge mocht beklimmen, was het op het circuit van Zolder twee keer raak. "Het gaat lekker, ik begin de Clio steeds beter aan te voelen", was Van Oord tevreden.

Tekst en foto's: PR

Tijdens de vrije trainingen had Stan van Oord grote problemen met zijn Clio. Zijn motor hield steeds in, waardoor het niet mogelijk was representatieve tijden te rijden. Daardoor miste de 17-jarige coureur de eerste vrije training en aangezien het zijn eerste Clio-race is op het circuit van Zolder is dat een grote handicap. Gedacht werd aan een defect in de brandstofpomp, maar omdat de software geen foutmelding gaf was dat allerminst zeker. De tweede vrije training ging Van Oord toch de baan op, maar hij kon geen goede tijd neerzetten omdat het inhouden van de motor hem steeds weer parten speelde.

Voor de kwalificatie werd een andere brandstofpomp gemonteerd, maar ook die liep niet optimaal, waardoor Van Oord al na twee ronden moest binnenkomen. Gelukkig had hij zich wel weten te kwalificeren op een vijfde tijd in zijn klasse.

Om de problemen te verhelpen besloot zijn team Certainty Racing tot een drastische maatregel. Een geschikte brandstofpomp bleek beschikbaar in Most, waarop een retourtje naar Tsjechië gereden werd. Keurig op tijd voor de eerste race werd de nieuwe brandstofpomp ingebouwd en zo kon Van Oord toch zijn race vanaf de vijfde startplek aanvangen.

Gelukkig bleek de lange rit naar Most niet voor niets te zijn geweest. Van Oord reed zonder de problemen van inhouden een sterke race en wist de ervaren Marcel van de Maat te passeren. Op Zolder zijn veel hoge curbstones, die je netjes moet nemen om je auto niet te beschadigen. De op een derde plek rijdende Wilbert van den Burg nam zo'n curbstone te hard, beschadigde daardoor zijn carterpan en viel uit. Daarmee had Van Oord een mooie derde podiumplek in handen en die wist hij ondanks aandringen van Van de Maat vast te houden tot op de finish.

300814 svo zolder

In de tweede race mocht Van Oord opnieuw vanaf de vijfde positie starten. Die verliep uitstekend en hij kon direct de vierde plek overnemen van Marcel van de Maat. Vervolgens reed hij naar de voor hem rijdende Teun van Dam toe en passeerde hem keurig in de Villeneuve Chicane. Benjamin van den Berg had op de tweede positie een flink gat geslagen, maar Van Oord wist het gat bijna dicht te rijden. Helaas was de race te kort om hem nog aan te vallen, maar met opnieuw een mooie derde podiumplek was Stan van Oord zeer tevreden over zijn weekend op Zolder.

De volgende races voor Stan van Oord worden gereden op één van de mooiste circuits ter wereld, het Formule 1-circuit van Spa-Francorchamps. Het Spa Racing Festival staat op de agenda van 3 tot en met 5 oktober 2014. Op het circuit in de Belgische Ardennen hoopt Van Oord zijn mooie podiumreeks voort te kunnen zetten.

Race 1 - Clio Cup Benelux,
30 augustus 2014, circuit Zolder
Uitslag Clio Challenge:
1. Peter Schreurs
2. Teun van Dam
3. Stan van Oord

Race 2 - Clio Cup Benelux,
30 augustus 2014, circuit Zolder
Uitslag Clio Challenge:
1. Peter Schreurs
2. Benjamin van den Berg
3. Stan van Oord
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet