Clio Cup

Druk weekend voor Team Bleekemolen; tweemaal podium voor Sebastiaan op Zolder, zege voor Jeroen op de Nürburging en een F1-demo voor Michael op Zandvoort

300814 sb clio zolder

Sebastiaan Bleekemolen heeft in beide races op het circuit van Zolder een tweede positie behaald. Hoewel hij in beide races dankzij een uitstekende kwalificatiesessie vanaf poleposition mocht vertrekken, was een tweede positie het maximaal haalbare. "Mijn auto liep net iets minder goed dan tijdens de kwalificatie", verklaarde de Clio Cup Benelux-klassementsleider. Ronald Morien, Michael Bleekemolen en Loris Hezemans finishten in de eerste race als resp. 5e, 6e en 7e, Melvin de Groot viel uit vanaf een derde plek door een aanrijding met Sebastiaan Bleekemolen. In de tweede race was de pech voor de Team Bleekemolen-coureurs nog veel groter, zowel De Groot, Morien als Michael Bleekemolen viel uit. Hezemans reed opnieuw een uistekende race, hij werd 5e. Jeroen Bleekemolen reed op de Nürburgring samen met Toni Seiler twee races in de ADAC GT Masters. In de eerste race finishte het duo in de fraaie Corvete als eerste in hun klasse. In de tweede race op zondag leken zij dat kunststukje te herhalen, maar in leidende positie kreeg Seiler een aanrijding, waardoor hun race voorbij was. Michael Bleekemolen racete op zaterdag in de Clio Cup op Zolder, op zondag nam hij plaats achter het stuur van een Coloni Formule 1-bolide tijdens de Historic Grand Prix op Zandvoort.

Tekst en foto's: PR

Clio Cup Benelux op Zolder
Tijdens de kwalificatie in de Clio Cup Benelux was Sebastiaan Bleekemolen volledig in zijn element. De Clio reed perfect en Bleekemolen wist voor beide races de poleposition veilig te stellen. Eenvoudig was dat niet, want de top acht zat binnen een seconde en zijn voorsprong op de nummer twee was slechts enkele honderdsten.

300814 sb zolder

Bij de start van de race was Sebastiaan Bleekemolen goed weg, maar Niels Langeveld had net wat meer snelheid en wist de leiding over te nemen. Bleekemolen sloot goed aan en wachtte op een kans om de leiding terug te pakken, maar in de derde ronde sloeg het noodlot toe. Gefocust op de koploper had Bleekemolen geen goede exit bij de chicane. Hij stuurde in om de goede lijn weer te pakken, maar had niet in de gaten dat zijn teamgenoot Melvin de Groot de neus van zijn Clio al naast hem had gestoken. Tot ontsteltenis van Bleekemolen raakte hij De Groot, die daardoor de controle over zijn Clio verloor en hard de muur raakte. De Groot kon nog wel de pitstraat bereiken, maar de schade was te groot om de race te hervatten. "Vreselijk dat dit gebeurd is", betreurde Sebastiaan Bleekemolen het incident. "Ik had Melvin helemaal niet gezien, anders had ik natuurlijk nooit ingestuurd. Ik vind het heel erg dat dit ons overkomen is."

Bleekemolen kon zijn weg vervolgen, maar had inmiddels al zo'n drie seconden achterstand op de raceleider en kon die in de rest van de race helaas niet goedmaken. Maar met een punt voor de poleposition en de tweede plaats deed de klassementsleider toch weer goede zaken. Ook de andere Team Bleekemolen-coureurs reden op Zolder een sterke race. Ronald Morien werd na een prima race vijfde, Michael Bleekemolen werd zesde en met de jonge Loris Hezemans op een zevende positie was het voor Team Bleekemolen in principe een goede uitslag, maar werd het goede gevoel getemperd door de tegenslag voor Melvin de Groot.

Bij de tweede race, ook op zaterdag omdat de Clio Cup Benelux reed in het voorprogramma van de 24 uur van Zolder, mocht Sebastiaan Bleekemolen opnieuw vanaf pole starten. Spijtig genoeg gebeurde exact hetzelfde, met iets minder topsnelheid moest Bleekemolen de leiding weer afstaan. Dit keer kon hij echter wel goed in het spoor van raceleider Langeveld blijven, tot het moment dat zij een achterblijver moesten passeren die op een ronde gezet werd. Deze coureur gaf niet voldoende ruimte, waardoor het gaatje groter werd en ook in de resterende ronden kon Bleekemolen geen aanval meer plaatsen, met opnieuw een mooie tweede plaats als resultaat. Sebastiaan Bleekemolen was toch tevreden: "Mijn Clio liep niet zo goed als tijdens de kwalificatie, maar ik heb er alles uitgehaald dat erin zat. Met deze tweede plaatsen lever ik niet teveel punten in, mijn voorsprong in het tussenklassement bedraagt nu 34 punten. Volgend evenement van de Clio Cup Benelux ben ik afwezig vanwege verplichtingen in Le Petit Le Mans in Amerika, dus dan mis ik twee races. Met een schrapresultaat verlies ik zo dus maximaal 22 punten, hopelijk lukt het me tijdens de Finaleraces op Zandvoort alsnog de titel te pakken."

Voor de meeste andere Team Bleekemolen-coureurs eindigde de tweede race teleurstellend. Melvin de Groot viel uit vanwege onbalans in de auto, Ronald Morien kreeg te maken met een defecte schokdemper en Michael Bleekemolen viel uit omdat een druklager het begaf. Loris Hezemans zorgde wel voor succes, want als Clio-debutant kwam hij knap als vijfde over de finish.

ADAC GT Masters op de Nürburgring
Jeroen Bleekemolen racet vrijwel wekelijks in een sterke competitie, dit weekend reed hij samen met de Zwitser Toni.Seiler in de ADAC GT Masters op de Nürburgring. Opnieuw was Bleekemolen succesvol want hij stuurde de Calaway Competition Corvete Z06 R GT3 in de eerste race op zaterdag naar de zege in zijn klasse, 13e overall. Een mooie prestatie, want bij de rijderswissel kreeg Bleekemolen het stuur in handen op een 21e plaats overall, 5e in zijn klasse. "Het ging fantastisch, op een droge baan is de Corvette een heerlijke auto en ik kon per ronde één à anderhalve seconde goedmaken. Een mooi resultaat", vond Jeroen Bleekemolen ook zelf.

jb adacgt nurburgring

Bleekemolen nam in race twee op zondag de eerste stint voor zijn rekening en op een half natte baan reed hij opnieuw naar de leiding in zijn klasse. Na de rijderswissel ging het voor zijn teamgenoot Toni Seiler helaas mis. Hij raakte betrokken bij een aanrijding en moest de race staken, waardoor het duo in deze race niet scoorde.

mb coloni

Historic Grand Prix op Zandvoort
Ook Michael Bleekemolen beleefde een mooi race-weekend. Na de Clio-races op circuit Zolder toog hij samen met zoon Sebastiaan naar Zandvoort om daar 's avonds acte de présence te geven tijdens de parade van de Historic Grand Prix door het centrum van Zandvoort. Op zondag was het programma van de race-nestor nog mooier, want tijdens een demo racete hij weer eens met een echte Formule 1-bolide over zijn thuiscircuit. In de fraaie Coloni van Henk Janus reed Bleekemolen enkele ronden, waarbij hij tot zijn ontsteltenis tweemaal spinde. "Ik was er al bang voor", lachte Bleekemolen, "want ik heb in die krappe cockpit veel te weinig ruimte om te handelen. Ik kon de auto toen hij uitbrak daardoor niet meer corrigeren. Gelukkig heb ik niets geraakt, maar wat was dit weer genieten. Heerlijk om voor zoveel publiek zo'n demo te kunnen doen."

HGP helden

Naast Bleekemolen reden tijdens de demo ook Jan Lammers in zijn oude Renault Alpine, Arie Luyendijk, Roberto Moreno en David Brabham in de auto van zijn vader mee.

Uitslag race 1 Clio Cup Benelux, circuit Zolder (B),
Zaterdag 30 augustus 2014
1. Niels Langeveld, 15 ronden
2. Sebastiaan Bleekemolen op 2.468
3. Robert van den Berg op 2.737
4. Gosselin Régis op 3.081
5. Ronald Morien op 4.045
6. Michael Bleekemolen op 5.643
7. Loris Hezemans op 8.417

Uitgevallen: Melvin de Groot

Uitslag race 2 Clio Cup Benelux, circuit Zolder (B),
Zaterdag 30 augustus 2014
1. Niels Langeveld, 17 ronden
2. Sebastiaan Bleekemolen op 2.311
3. Gosselin Régis op 3.931
4. Robert van den Berg op 4.638
5. Loris Hezemans op 15.423
6. Marcel Dekker op 16.161

Uitgevallen: Melvin de Groot, Ronald Morien, Michael Bleekemolen
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet