DNRT

DNRT: Felle strijd en diskwalificaties in Ribank Mazda MaX5 Cup tijdens SRW

RMMC Zandvoort 01 150814 nl jpg72

Naarmate het seizoen vordert is de strijd in de Ribank Mazda MaX5 Cup zich aan kop van het veld aan het verharden en wel zodanig dat er afgelopen weekend zelfs een paar diskwalificaties vielen te noteren, op naam van Job van Uitert en Bart Wubben. Geheel in de geest van de Cup werden na afloop de meningsverschillen uitgepraat en de handen weer geschud, maar het is duidelijk dat de spanning naar een kookpunt gaat met nog vier races op het programma. Voorlopig leidt Rudy Schilders het tussenklassement.

Tekst en foto's: PR

RMMC Zandvoort 19 150814 nl jpg72

De jonge garde binnen de Cup deed het het beste in de kwalificatietraining afgelopen weekend tijdens het SRW, het Super Race Weekend op Circuit Park Zandvoort. Youri Verswijveren (Racing 4 One) wist in het laatste gedeelte van de training de poleposition te pakken in een tijd van 2:08.899, net vóór Job van Uitert (Geva Racing). Op de tweede rij stonden twee teamgenoten van IL Motorsport Racing, de Duitser Sven Lüttgens en Rudy Schilders. René Smeenk (Smurfracing.nl) leverde een topprestatie met de vijfde tijd, gevolgd door de ook verrassend snelle Tom van der Grift (MX-5 Winkel Racing) en de Belg Raf Lemmens (Autobedrijf Lemmens). Bart Wubben (B-Racing), die de snelste was in de voorafgaande vrije training, moest de kwalificatie noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan vanwege het repareren van een achterwiellager. Dat betekende voor hem de laatste plaats op de grid in de eerste race.

RMMC Zandvoort 02 150814 nl jpg72

Verswijveren wist bij de start van die eerste race zijn poleposition goed te benutten en kon als eerste de Tarzanbocht ingaan, gevolgd door Van Uitert en Schilders. Al in de eerste ronde wisten deze eerste drie rijders een gat te slaan met de achtervolgers. Bij het aanremmen van de Tarzan in ronde twee nam Van Uitert de kop over van Verswijveren, daarachter volgden Schilders en Lüttgens. De wedstrijdleiding had voorafgaand aan de races in de rijdersbriefing aangegeven dat er tijdens het slipstreamen geen contact tussen de auto's mocht zijn. Dat resulteerde in veel meer inhaalpogingen bij de Tarzanbocht. In plaats van elkaar op te duwen moesten de rijders nu uit de slipstream komen en de auto naast de ander positioneren.

De gehele race wisten de drie kemphanen aan kop elkaar uit te remmen wat af en toe een verandering in positie tot gevolg had. Achter deze kopgroep ontplooide zich een groep van zes rijders, David Koh (Tenuki Racing), Dick van Rij (Smurfracing.nl), Lemmens, Smeenk, Lukas van Schagen (Loekalive) en Van der Grift, die het elkaar gedurende de race over 12 ronden behoorlijk lastig maakten en regelmatig van positie wisselden. Helaas voor Van der Grift kon hij zich in deze groep niet handhaven, spinde in de 8e ronde en kon daardoor een goede klassering vergeten.

RMMC Zandvoort 04 150814 nl jpg72

Wubben reed een spectaculaire race: als laatste gestart wist hij gedurende de wedstrijd op te klimmen naar een fraaie vijfde plaats. Ook Thomas Middel (RAM Racing) reed een sterke race. Na een aantal mindere wedstrijden kon hij nu weer meestrijden om de punten en werd in deze eerste race vierde. Aan kop trok Van Uitert uiteindelijk op de streep aan het langste eind, met in zijn slipstream Schilders en Verswijveren.

Bij de start van race twee kwam iedereen goed weg maar was Schilders vanaf zijn tweede startplek net iets sneller en wist de kop te pakken vóór Van Uitert. In de tweede ronde ging het echter behoorlijk mis. In de Mastersbocht verloor Lüttgens de controle over zijn MaX5. Omdat het veld nog relatief dicht op elkaar zat zorgde dit voor een fikse aanrijding waarbij meerder auto's betrokken waren. Luttgens, Van Schagen en Lemmens moesten hun race staken vanwege grote schade aan hun auto's. Persoonlijk letsel bleef gelukkig uit. Ook Willem Derks (Derks Racing) was bij het ongeval betrokken maar kon toch als laatste zijn weg vervolgen. De crash zorgde wel voor een neutralisatie van de race met Code 60, zodat de officials hun werk konden doen.
De race werd na drie ronden Code 60 weer hervat. Voorin leverden Schilders, Van Uitert, Verswijveren, Wubben en Middel een heroïsche strijd op de limiet en soms daarover. In de 7e ronde verschakelde leider Van Uitert zich bij het opgaan van de Hunzerug. Daar profiteerde Schilders van en wist zijn MaX5 direct naast die van Van Uitert te zetten. De laatste week echter van zijn lijn af, met als gevolg dat de twee elkaar raakten. Ook Wubben had gedurende de race regelmatig contact met Van Uitert. Schilders moest in ronde 11 noodgedwongen de strijd staken met technische problemen als gevolg van het contact met Van Uitert. De race werd uiteindelijk gewonnen door Van Uitert, gevolgd door Veswijveren en Wubben.

RMMC Zandvoort 16 150814 nl jpg72

Na afloop werden de betrokken rijders bij de wedstrijdleiding geroepen om tekst en uitleg te geven over de incidenten gedurende de race. Dit resulteerde in een diskwalificatie van Van Uitert en Wubben wegens onsportief rijgedrag. De winst ging daardoor naar Verswijveren met Middel op de tweede plaats.
Van Rij, die tijdens het vorige race-evenement veel problemen met z'n auto had, leverde een uitstekende prestatie door de derde plaats veilig te stellen. Ook Manfred Bavelaar (SP Support 2) behaalde zijn beste resultaat tot nu toe met de vierde plek, gevolgd door Van der Grift die zich revancheerde van zijn spin in de eerste race. Komende van de 16e startplaats wist hij op te klimmen naar de vijfde positie.
Na afloop hebben Schilders, Wubben en Van Uitert de geschillen op de baan uitgesproken en elkaar de hand geschud, zoals de spelregels binnen de DNRT en de Ribank Mazda MaX5 Cup dit voorschrijven.
De snelste raceronde gerekend over beide races was voor Rudy Schilders met een tijd van 2:08.331 in de tweede race.

Verswijveren scoorde afgelopen weekend de meeste punten, gevolgd door Middel en Van Rij. Schilders moest door het uitvallen wat van zijn voorsprong prijsgeven maar is nog wel klassementsleider met 763 punten. Tweede is nu Verswijveren met 704 punten. Van Schagen zakte een plaatsje en is nu derde met 698. Dan volgen Middel (697), Koh (628) en Van Rij (622). Het tussenklassement is nog steeds opgemaakt zonder schrapresultaten. Later in het seizoen mogen de rijders hun drie slechtste scores schrappen, waardoor er nog verschuivingen in het klassement gaan plaatsvinden.

Het teamkampioenschap wordt nog steeds aangevoerd door Team Zeelandair met 557 punten, gevolgd door IL Motorsport Racing 2 met 516 en SR Competition met 469 punten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet