Porsche Cups

Porsche Cups: Schothorst en Van Lagen hebben pech, Nathan zorgt voor Wilhelmus op Nürburgring

2014 PCC Winnaar  Eng
Overwinning voor Philipp Eng in de Carrera Cup

Het geluk was niet aan de zijde van de Nederlanders in de tweede race van het weekeinde in de Porsche Carrera Cup Deutschland op de Nürburgring. Pieter Schothorst zag zijn kansen op een mogelijke eerste zege in de klasse in rook opgaan nadat hij, aan de leiding rijdend, verwikkeld raakte in een botsing met Porsche-junior Sven Müller. Jaap van Lagen leek aanspraak te maken op zijn tweede podiumplaats op rij, maar viel terug naar de zevende plaats toen de paddle van zijn stuurschakeling afbrak. Uiteindelijk werd hij als achtste geklasseerd. De overwinning ging naar de Oostenrijker Philipp Eng, terwijl Sven Müller als tweede het succes voor het Project1-team completeerde. Nederlands succes was er wel in de B-klasse, waarin Wolf Nathan opnieuw de overwinning behaalde.

Tekst: René de Boer (vanuit Nürburg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat, Porsche AG/Bildagentur Kräling

140817 PCCD R2 start

Bij de start pakte Müller de leiding voor Schothorst, maar nog in de eerste ronde passeert Schothorst de Duitser bij het uitkomen van de NGK-chicane. Een halve ronde later gaat het mis in de strijd tussen de twee kemphanen. Müller steekt zijn Porsche aan de binnenkant naast de auto van Schothorst op het moment dat deze wil insturen en Schothorst gaat daarop in de rondte. De wedstrijdleiding beoordeelt het incident als een normaal race-ongeval, maar Schothorst heeft naderhand duidelijk een andere lezing op het geheel: "Müller is Porsche-juniorrijder en Duitser, het lijkt wel alsof die alles mag, zonder dat ze er iets tegen doen. Het was duidelijk zijn fout, maar daar heb ik nu niks meer aan." Naderhand kreeg Schothorst ook nog een tijdstraf van 30 seconden als alternatief voor een drive-through-penalty vanwege het afsnijden van de chicane.

Vooraan het veld ging de strijd om de overwinning tussen de beide Project1-teamgenoten Eng en Müller, waarbij de Oostenrijkse routinier uiteindelijk de overhand had en, in tegenstelling tot twee weken geleden op de Red Bull Ring, waar hij onder voorbehoud reed, nu wel als winnaar op het podium mocht plaatsnemen. De bijna-naamgenoten Jeffrey Schmidt en Clemens Schmid kwamen respectievelijk als derde en vierde over de eindstreep. Ook Jaap van Lagen leek lange tijd aanspraak te maken op een podiumplaats, zeker nadat hij in de 18e ronde Jeffrey Schmidt passeerde. Nog in diezelfde ronde echter viel Van Lagen terug naar de zevende plaats en verloor later nog een positie. "De paddle van de stuurschakeling raakte los", toonde hij na afloop van de race het onderdeel dat het euvel veroorzaakte. "Ik dacht eerst dat het de versnellingsbak was, maar toen ontdekte ik dat de shiftpaddle helemaal los zat. Ik heb nog geprobeerd hem op zijn plaats te drukken, maar dat lukte uiteindelijk niet. Jammer, want anders had er wellicht weer een podium in gezeten." Succes was er wel weer voor Wolf Nathan, die evenals gisteren als winnaar in de B-klasse over de eindstreep kwam.

140817 PCCD R2 podium

Uitslag:

1. Philipp Eng (Oos), 23 r. in 35:28,960 (gem. 141,140 km/u)
2. Sven Müller (Dui), op 0,334
3. Jeffrey Schmidt (Zwi), op 4,731
4. Clemens Schmid (Oos), op 8,385
5. Christian Engelhart (Dui), op 9,713
6. Christopher Zöchling (Oos), op 10,610
7. Michael Ammermüller (Dui), op 11,005
8. Jaap van Lagen (Ned), op 19,581
20. Wolf Nathan (Ned), op 1:01,891 (1e B-klassement)
24. Pieter Schothorst (Ned), op 1:10,440

Stand na 12 van 18 races:
1. Earl Bamber, 128 punten
2. Christian Engelhart, 127
3. Michael Ammermüller, 123
4. Sven Müller, 116
5. Philipp Eng, 115
14. Jaap van Lagen, 42
21. Pieter Schothorst, 19,5

B-klassement:
1. Rolf Ineichen, 188 punten
2. Ralf Bohn, 165
3. Wolf Nathan, 158
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet