NASCAR

NASCAR: Stewart Ward Jr. crash houdt Amerika volop bezig

Niet de Oekraïne en het Midden Oosten houden Amerika de laatste dagen bezig, maar het tragische ongeluk tussen Tony Stewart en Kevin Ward Jr. afgelopen weekend. Op dit moment hebben de autoriteiten geen enkele aanleiding om Tony Stewart te vervolgen, wel loopt er nog een justitieel onderzoek dat officieel nog niet is afgesloten.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

153041491 10
Tony Stewart gaat zware tijden tegemoet.

Stewart Ward Jr crash houdt Amerika volop bezig
De tragische Stewart Ward Jr. crash afgelopen weekend houdt Amerika volop bezig. Niet het Midden Oosten of de Oekraïne zijn voorpaginanieuws, maar Tony Stewart en Kevin Ward Jr. Nu is Tony Stewart bij het grote publiek niet altijd de populairste NASCAR-coureur. Uit de reacties op de Social Media zijn er velen die Tony Stewart graag zien bloeden. Afgelopen maandag haalde een tante van Kevin Ward Jr. via Facebook flink naar Tony Stewart uit. En vandaag liet Ward Sr. Zich ook niet onbetuigd. "De enige persoon die weet wat er werkelijk gebeurd is gaat 10 jaar de bak in" sprak Ward Sr in de diverse media.

Zodra het onderzoek door de lokale autoriteiten wordt afgesloten, komen de dossiers ter beschikking van de openbare aanklager in de Staat New York. Mocht deze geen aanleiding tot verdere strafrechtelijke vervolging zien, dan kan er altijd nog een civielrechtelijke procedure worden opgestart. Dit is ook de verwachting van veiligheidsexpert en racer Jim Norman.

Norman verwacht zelfs dat Tony Stewart nooit meer zal racen. Hij verwacht dat op korte termijn de sponsoren zich van Stewart zullen afwenden, omdat ze eenvoudigweg hier niet mee geassocieerd willen worden. Stewart heeft een Sprint Car-wedstrijd in Plymouth, Indianapolis dit weekend afgezegd en ook zijn deelname aan de NASCAR Sprint Cup-wedstrijd op Michigan staat eveneens ter discussie.

Dat Ward Jr. zijn gestrande bolide verliet en zijn tegenstander opzocht, is hem noodlottig geworden. Misschien wel geïnspireerd door de acties van Stewart zelf in het verleden, wilde Ward Jr. zijn gelijk halen? Zak Brown eigenaar van Just Marketing dat vele belangen in de Formule 1 en NASCAR heeft, liet afgelopen maandag via de Social Media weten dat het maar eens afgelopen moet zijn met al die coureurs die na een incident op de baan met opgestoken vingertjes proberen hun gelijk te halen. "Je ziet het overal, F1, Indycar, NASCAR, sportscars etc. het wordt tijd dat er maar eens regelgeving voor dit soort acties komt" meent Brown. Diverse overkoepelende organisaties zoals NASCAR hebben de afgelopen dagen hier inderdaad serieus naar gekeken. Ook bij de Nationwide-wedstrijd op Watkins Glen deden zich dit soort incidenten richting Trevor Bayne voor.

In het verleden was Tony Stewart bij diverse incidenten betrokken. Tijdens de Brickyard 400 in 2002 was Stewart bij een incident met een fotograaf betrokken. De NASCAR-organisatie legde Stewart toen een boete van U$ 10.000 op. Ooit gooide de heetgebakerde Stewart tijdens een wedstrijd zijn helm richting Matt Kenseth en ook Joey Logano moest op Fontana eens een vuistslag van Stewart incasseren. NASCAR verplichtte Stewart toen tot een cursus om zich leren te beheersen.

De lokale autoriteiten hebben Stewart voorlopig van criminele acties vrijgepleit. Een civielrechtelijke procedure lijkt het meest voor de hand liggend. Insiders verwachten dat dit een jaren slopende zaak tussen advocaten gaat worden. Sommigen durven zelfs te beweren dat dit de zaak O.J. Simpson gaat overtreffen. Een tragedie waarin alleen maar verliezers zullen zijn.

tony-stewart-matt-kenseth-atlanta-friday-2012
Later konden Stewart en Kenseth om het incident uit 2012 lachen.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet