Formule 1

Formule 1: Jenson Button wint spectaculaire Hongaarse Grand Prix

De Brit Jenson Button boekte voor Honda de allereerste Grand Prix zege in een uiterst spectaculaire Hongaarse Grand Prix waarin zowel de beide titelkandidaten Michael Schumacher en Fernando Alonso met lege handen naar huis gingen.

tekst Willem J. Staat

 Button vreugde

Grote vreugde bij Jenson Button na zijn allereerste Formule l zege. De Brit heeft hier lang op moeten wachten. Foto: Hondaracing

Prachtige zege Jenson Button
Eindelijk een Grand Prix waar iedereen lang op gewacht heeft. Een race vol spektakel en een verrassende winnaar. Natte weersomstandigheden staan immers borg veel spektakel, waaraan het in de Formule l nog wel eens wil ontbreken. Sinds zijn debuut bij Williams in 2000 werd de Brit Jenson Button door insiders als een potentiële Grand Prix winnaar gedoodverfd. Maar door het uitblijven van die eerste overwinning rezen er vooral de laatste tijd steeds meer twijfels. Button verklaarde direct na zijn overwinning, dat hij nu niet meer aan de media hoeft uit te leggen, waarom hij nog steeds niet gewonnen heeft.

Vanwege een motorwissel startte de Brit vanaf de veertiende startplek werkte de Brit zich op naar de tweede plek, maar toen de Fernando Alonso in de 51e ronde crashte doordat het rechterwiel niet goed was aangezet kreeg Button de leiding in handen en zou die niet meer afstaan. Button won met ruim 30.9 seconden voorsprong op McLaren-coureur Pedro de La Rosa, die het als vervanger van Juan Pablo Montoya uitstekend deed. Button: "Om een dergelijke race vanaf de veertiende startplek te winnen is ongelofelijk, zeker omdat ik het allemaal op eigen kracht gedaan heb. Niemand kan ontkennen dat Honda F1 racing het eindelijk eens een keer goed gedaan heeft..

Derde generatie
Ook Rubens Barrichello was blij voor zijn teamgenoot. "Ik ben erg blij voor hem, maar ik had helaas de verkeerde banden gekozen. In principe hadden we allebei op het podium moeten staan. Ik hoop dat er voor Honda meer voor Formule l overwinningen gaan komen in de toekomst." Ook teambaas en voormalig Indycar-coureur Gil de Ferran was overgelukkig. De Ferran: "Het was gewoon een kwestie van tijd wanneer Jenson zijn eerste wedstrijd zou winnen en vandaag demonstreerde zijn uitmuntende talenten. Het tweede deel van de race betekende voor ons een sleutelrol want wij twijfelden eraan over Jenson wel over de juiste band beschikte toen hij in de 46e ronde binnenkwam. Voor ons is een eerste en een vierde plek een uitstekend resultaat. Wij kijken nu al uit naar Turkije." De wedstrijd op de Hungaroring was de 301e wedstrijd waarbij Honda betrokken was. Men begon in de zestiger jaren en keerde in de tachtiger terug jaren als motorenleverancier van o.a.Lotus en Williams. Officieel noemt Honda haar huidige participatie aan de F1 de derde generatie.

 Start Hongarije

Start van een spectaculaire Hongaarse Grand Prix. Foto: Ferrari

Superstarts
Bernie Ecclestone noemde Fernando Alonso en Michael Schumacher idioten na hun acties tijdens de trainingen. Het terugverwijzen van beide wereldkampioenen naar respectievelijk de twaalfde en vijftiende startplek leverde in de openingsronde een gigantisch spektakel op. Beiden hebben al na één ronde de aansluiting met de koplopers gevonden. De beide McLarens hebben oorspronkelijk de leiding in handen. In de vierde ronde neemt de Spanjaard afstand van Michael Schumacher. De Michelin regenbanden lijken in de openingsfase superieur ten opzichte van de Bridgestones. Alonso zet Schumacher zelfs op een ronde. Renault-coureur Giancarlo Fisichella en Schumacher zijn in een fel gevecht verwikkeld waarbij de neus van de Ferrari eraf gereden wordt. Het contact met de Ferrari wordt Fisichella tenslotte in de achttiende ronde noodlottig als hij in de bandenstapels verdwijnt.Fernando Alonso zou kort voor het einde van de wedstrijd door een slecht bevestigd rechtervoorwiel de zege aan Button prijs geven.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet